Március 29. péntek, Auguszta
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Hírek, események
  • 50 zsák szeméttel kevesebb a Kiskunsági Nemzeti Parkban – Hulladékot gyűjtöttek a Porta Egyesület és a Wojtyla Ház aktivistái
Hírek, események 2017. április 25. 18:16

50 zsák szeméttel kevesebb a Kiskunsági Nemzeti Parkban – Hulladékot gyűjtöttek a Porta Egyesület és a Wojtyla Ház aktivistái

Képgaléria
50 zsák szeméttel kevesebb a Kiskunsági Nemzeti Parkban – Hulladékot gyűjtöttek a Porta Egyesület és a Wojtyla Ház aktivistái
A Föld világnapja (április 22.) apropóján nagyszabású szemétszedési akciót szervezett kedden a kecskeméti Porta Közhasznú Egyesület összefogásban a Kiskunsági Nemzeti Parkkal. Az egyesült erővel megvalósított programmal tevőlegesen kívántak feleletet adni a Föld napja nemzetközi mozgalom egyik jelmondatára: „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?”

A határokon átívelő aktivitás célja, hogy látványos megmozdulásokkal hívják fel bolygónk lakóinak figyelmét a környezetvédelem fontosságára. Magyarországon 1990 óta rendeznek ilyen vonatkozású eseménysorozatot.

- A 27. Föld napja javasolt témája a tájékozódás, tudásunk elmélyítése volt a környezeti és éghajlati kérdésekről, hogy tisztában legyünk a Földet fenyegető veszélyekkel. Cselekvésre ösztönző tudás és tájékozottság kell ahhoz, hogy érdemben fellépjünk környezetünk, jövőnk védelmében. Tájékozódj, tégy a túlfogyasztás, az éghajlatváltozás ellen minden héten! - hangoztatta Tóth Endre, a Kiskunsági Nemzeti Park ökoturisztikai referense, miközben a Porta Egyesület aktivistái a Wojtyla Barátság Központ népkonyha Szent Ferenc Környezetbarát Körével karöltve - összesen negyvenhárman - 50 zsák szemetet gyűjtöttek a Kiskunsági Nemzeti Park Kígyósi főcsatornája mentén.

- És mit tehetsz még? - vetette közbe a folytatásban Sági Tamás természetvédelmi őr. - Sokat! Zöldítsd környezetedet, ültess fát, termelj haszonnövényeket, komposztálj, éheztesd a kukát, szigetelj, közlekedj közösen, ne vásárolj csomagoltat, válts környezetbarát szerekre, félkész, kész helyett egyél friss hazait, fogyassz kevesebb állati eredetű élelmiszert. Mindez ajándék a környezetnek, egészségednek! - emelte ki válaszában a Kiskunsági Nemzeti Park másik jelenlévő munkatársa.

- A Föld napja mára a legnagyobb önszerveződő környezeti megmozdulássá vált Magyarországon. 
Cselekvő ünnep, amely mindnyájunk jövőjéről szól. - tette hozzá Molnár Zoltán intézményvezető, aki a Wojtyla Barátság Központ „tisztasági kommandóját” vezette az esemény során.

A program második felében - elismerésük jeléül - a nemzeti park részéről bemutatták a természetvédelmi területhez tartozó szikes, tavas Kelemenszék növény- és madárvilágát.

- Az ember addig követel, míg a természet végül azt mondja, nincs már mit adnom neked. Az élővilágban nincsenek sem jutalmak sem büntetések: következmények vannak. Ha sokáig megszeged törvényeit, előbb-utóbb elpusztít önvédelemből - szögezte le vélekedését Farkas P. József alapító szervező, a Porta Egyesület vezetője, mikor fogadta a „megfáradt vándorokat” a fülöpszállási Biczó Csárda udvarán, akik alig egy órával korábban Hodován László, a közeli Kígyósi Csárda üzemeltetőjének vendégszeretetét élvezhették, amint éttermében fejenként egy megrakott tányér tarhonyás hús és ropogós kenyér került az asztalokra.

Utóbb Farkas P. József - izsáki származású lévén - felidézte a környékhez fűződő gyermekkori emlékeit, ahogy tekintetét megragadta a táj természeti szépsége, magához vonzotta dús növényzete, bővelkedő madárvilága. - Mi akkoriban például úgy óvtuk a környezetet - igaz, kétségtelenül tudaton kívül -, hogy feleslegesen nem kértünk csomagolást az üzletben, ha vásároltunk valamit, így később nem is volt mit eldobálni - jegyezte meg emlékfoszlányai között kutakodva, majd a résztvevők cigányzene dallamai kíséretében egy-egy pohár pezsgővel és pogácsával csillapíthatták fel-feltámadó étvágyukat, onthatták szomjukat a Biczó Csárda és Lovaspanzió udvari asztalainál. A közös program állatsimogatással ért véget a lovardában. 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Szent Ferenc Környezetbarát Kör