Július 21. vasárnap, Dániel, Daniella
Hírek, események 2017. április 27. 21:22

Soproni mámor a Koch Borházban

Képgaléria
Soproni mámor a Koch Borházban
Javában tart a kecskeméti Koch Borkereskedés tavaszi borkóstoló sorozata. Április 27-én a soproni Taschner Bor-, és Pezsgőház szőlőnedűi sorakoztak fel a patinás szaküzletben. A borokat személyesen Taschner Kurt mutatta be a kecskeméti közönségnek, az est házigazdája Koch Csaba „vezényletével”. (Fotók: Tódor Norbert)

Taschner Kurt szenvedélyes elkötelezettséggel foglalkozik választott és egyben őseitől örökölt szakmájával. A 26 hektáros családi vállalkozás kertészetileg is szépen gondozott központja Sopron és Balf között, gyönyörű környezetben áll. A borász több generációra visszavezethető poncichter család örököseként műveli a szőlőtermesztés és a borkészítés tudományát. A város környékén és a Fertő tó partjára néző dombokon elszórtan található birtokrészek egytől egyig alkalmasak arra, hogy kiváló alapanyagot biztosítsanak a borászatnak.

A szocializmus évtizedeiben Taschner Kurt nagyapja bort mért ki a saját háza kertjében álló borkimérésben, kertészmérnök édesapja pedig a helyi termelőszövetkezet szőlőit gondozta a sajátja mellett. Nem volt kérdéses, mi lehet a folytatás, csak épp a hogyanra kellett választ adni. Kurt vendéglátó szakközépiskolában, azután főiskolán végzett, majd volt szállodaportás, személyi titkár, lízing ügyintéző, de közben apjával szorgosan szállította a bort - azaz kannázott, és ha kellett, segített a borászatban. Végül 2001-től három éven át jelentős fejlesztéseket hajtottak végre a feldolgozóban, Kurt is beadta a derekát, azaz elvégezte a Kertészeti Egyetem szőlész-borász képzését, s így megteremtődött az alap a komolyabb munkához. A hibátlan szőlő, a kiváló technológia és a szakember gondossága révén - az esten is bárki megtapasztalhatta - a fehérborok harapni valóan gyümölcsösek, frissek és lendületesek, a vörösek pedig az új soproni iránynak megfelelően letisztult savszerkezetűek, fajtajellegesek és zamatosak.

A pincészetben 50%-ban vörös, 30%-ban fehér, 20%-ban rozé bor készül. A borász nem rest kísérletezni, minden évben előáll egy-két érdekességgel. „Mindig kell valami újat csinálni ahhoz, hogy az ember ott maradjon a piac első vonalában” - hangzott el a bemutatón.

Taschner Kurt piacos szemléletű, de értékőrző, egyedi stílusú borász. Széles szortimentje minden egyes darabján érződik az a tudatosság, hogy a gyümölcsösséget a savak csiszolják formásra.

Sopronban nem megszokott, hogy a fehérborokra, a gyöngyözőkre és a pezsgőre is ugyanannyi figyelmet fordít a gazda, mint a vörösborokra. Itt azt lehet érzékelni, hogy a borász szívesen kísérletezget a fehér oldalon, míg a vörösöket „csupán” akkurátusan odateszi. Ezt persze úgy kell értenünk, hogy a kékszőlőknél a dűlő, a fehéreknél a borász játékszenvedélye a meghatározó. Így a vörösborok igazi soproni terroir nedűk, a fehérek pedig üde, dallamos különlegességek.

A Pihenőkereszt nevű területen található borászati központban - ahol pince, palackozó és vinotéka egyaránt fellelhető - nem csak szakszerű kiszolgálásban, hanem spontán kóstoltatásban is részesülhet a betérő - értesültek a résztvevők. Rendesen elbíbelődhetünk a zamatos borok és pezsgők sorával, kezdve a Zöld Olivér névre hallgató izgalmas, üdítő itallal, folytatván gyöngyözővel, rozéval és pezsgővel, ámde „vágóborként” bevethetjük a ház különlegesen finom szőlőpárlatát, ami persze törkölyből van, mégpedig lédúsból, hogy rádöbbenhessünk, létezik törkölyszőlőpálinka is.

Ritkaság az önállóan megjelenő zenit (hárs és citrusok), valamint a sárgadinnyés, kedves korai piros veltelini. Családi borászatban nem megszokott, hogy többféle kiváló pezsgőt is lehet kóstolni - hát itt aztán tényleg érdemes, mert zamatvilágukról ítélve egyik meglepetésből kortyintunk át a másik magasztos élménybe.

A hagyományok, a szellemiség és a tudás tisztelete azok az erők, melyek mentén él és gyarapodik a Borház - emelte ki a komplexum első embere.

A jelenlévők érdeklődésére, miszerint melyik a kedvenc szőlőleve, így felelt: „A termelő bora olyan, mint saját gyermeke. Amelyik gyereket nem szeretem, nyilván nem hozom ide. Olyan borászat nincs, amelyik minden termékére büszke lenne, amint rosszul sikerült bor sem létezik igazán, legfeljebb eltérő a többitől. De hogy válaszoljak is, a kékfrankos az, amit bármikor szívesen fogyasztok. Mert Sopron a kékfrankos fővárosa”.

Az alábbi Taschner szőlőnedűk kényeztették a vendégeket:

Chardonnay- Pinot Noir Classique Brut Pezsgő 2012

Pinot Noir Rosé Extra Dry Pezsgő 2012

Soproni Korai Piros Veltelini 2016

Soproni Kékfrankos Rosé 2016

Soproni Kékfrankos 2016

Soproni Zweigelt 2016

Soproni Cabernet Sauvignon- Cabernet Franc Cuvée 2013/2014

 

 

 

 

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház