Július 21. vasárnap, Dániel, Daniella
Hírek, események 2017. június 1. 10:16 | Szerző/forrás: http://hiros.hu

Hírös kecskemétiek - nyolcadszor

Képgaléria
Hírös kecskemétiek - nyolcadszor
Nyolcadik alkalommal szervezte meg a Hírös Város Turisztikai Központ jeles kecskeméti személyiségeket bemutató pódiumbeszélgetés-sorozatát a volt Városi Mozi épületében. Ezúttal is három vendéggel beszélgetett Kriskó János, a Kecskeméti Televízió felelős szerkesztője. A sorozat a kedd esti beszélgetéssel évadot zárt, a pódiumbeszélgetések a tervek szerint szeptembertől folytatódnak.

Ezúttal valóban három tősgyökeres kecskeméti polgárt hívtak meg a szervezők a Hírös kecskemétiek címen futó beszélgetéssorozatba.  Elsőként Szarka Balázs, az Univer Szövetkezeti Zrt elnök-vezérigazgatója beszélt gyermekkoráról, pályafutásának állomásairól és arról a cégvezetési filozófiáról, amely az Univert sikeres és folyamatos növekedésre képes vállalkozássá tette. A munkatársak kiválasztásának alapelvei az évek során nem változtak: csak az tud meggyökeresedni a cégnél, aki tisztakezű, őszinte és kellő szakmai hozzáértése is van a maga területén. Bár ma már nem Szarka Balázs veszi fel az új munkatársakat, vezetőtársai átvették ezt a metódust, és következetesen alkalmazzák is. Az Univer termékeivel jelen van Romániában, Kanadában, Ausztráliában és az Egyesült Államokban is. Most készülnek betörni a kínai piacra a bébiétellel. Folyamatosan fejlesztik a paradicsom-feldolgozó üzletágat, csak ezen a területen mintegy ötmilliárdot fektet be a cég. A jövőre 80. évébe lépő vállalatvezető ma is naponta bejár munkahelyére, a feladatok tartják fiatalon.

Dr. Csertő Aranka szakpszichológus eredetileg óvónőként végzett a Kaszap utcai képzőben.  Alapító tagja volt a Báron László által létrehozott és nemzetközi sikereket elért Ciróka Bábszínháznak. Egész életét az óvodás korú gyermekek iskolára való felkészítésének, fejlesztésének szentelte.  A kezdetektől módszeresen kutatta a területet, létrehozta a Szülők Iskoláját, dolgozott a Nevelési Tanácsadóban és a MENTI Alapítványban. Dolgozott családterapeutaként, több évtizeden át oktatta a leendő óvodapedagógusokat a Tanítóképző Karon, főiskolai jegyzeteiből és szakkönyveiből generációk tanultak és tanulnak. Húsz évvel ezelőtt megalapította és máig komoly szakmai sikerekkel működteti az Aranykapu nevű magánóvodát, ahová családias légköre és innovatív szemlélete miatt a mai napig szívesen viszik csemetéiket a kisgyermekes családok. Az utóbbi időben létösszegző verseket ír.

Az est harmadik szereplője Hegedűs Zoltán Kodály Zoltán díjas népzenész, a PAE GAMF Karának főiskolai docense volt, aki egy szál hegedűvel széki szerelmes dalokat játszott a rendezvény kezdetén és a beszélgetés végén is. Az eredetileg vegyészmérnöknek készülő, majd az automatizálásnál kikötő szakember kezdetben a Pálinkás Albert által alapított kecskeméti régi zene együttesben játszott klasszikus reneszánsz zenét. Halmos Bélánál kezdett népzenét tanulni a 35 évvel ezelőtt általa megalakított Hegedűs Együttes tagjaként. Rendszeresen jár mai is népzenei gyűjtő utakra, elsősorban az erdélyi Székre. Mintegy 300 órányi saját gyűjtésű felvétele van. Mindhárom gyermeke sikeres muzsikus, és unokájától sem áll távol a népzene. Öt szakkönyvet írt, a mai napig tanít, robotikából angol nyelvű kurzusokat is vezet az egyetemen. Ugyanakkor sokat koncertezik, tánccsoportokat kísér zenekarával és fiatal hegedűsöket is tanít a népzenére.

 

A beszélgetések szerkesztett változatát időről időre műsorára tűzi a Kecskeméti Televízió. A Hírös kecskemétiek sorozat a színházi munkarendhez igazodva a nyári hónapokban szünetel, a folytatás szeptembertől várható.

Kövessen minket a Facebookon is!