Kecskeméti szakács mehet a norvég döntőre
Kovács Sándor, a kecskeméti Granada Konferencia és Wellness Hotel főszakácsa nyerte meg a Bocuse d'Or Europe 2008 - Hungarian Selection elnevezésű szakácsverseny döntőjét, amelyet a hétvégén, Budapesten rendeztek Culinary Expo keretén belül.
A három napos versenyen naponta négy-négy szakács mérte össze tudását. ...
A verseny során két ételt kellet elkészíteniük a versenyzőknek, egy halas fogást és egy húsos fogást. Lazacot és bárányt kellett feldolgozniuk. A báránynak is csupán a combját, gerincét, veséjét és mirigyét használhatták fel.
A döntőbe jutott Chefeknek és Commis segítőjüknek - úgy mint a regionális selejtezők alakalmával - ezúttal is 5 óra állt rendelkezésre az előétel és főétel elkészítésére, melyet ezúttal 8 fő részére kellett dísztálra tálalni. A tálalást itt is nehezítette, hogy sorban egymás után mutathatták be a zsűri tagjainak 7 perces időközönként, ezért aki a végére maradt, meg kellett oldania, hogy az étel megfelelő hőmérsékletét megőrizze.
Kovács Sándor Pap Zoltán segítővel holtversenyben jutottak tovább a január 31-i kecskeméti elődöntőről, ahol ugyancsak két étellel győzték meg a zsűri tagjait, hogy ott a helyük a döntőben - dióolajban sült süllőtekercs balzsamos mediterrán salátából, babpüréből készült rikotta-rakottassal, bazsalikom-habbal, paradicsom sabayonnal, valamint Rosé szarvasgerinc-filé őrölt kakaóbabban, cheddaros sütőtök-kanapén, dunsztolt erdei gombás édesburgonyával, szarvasgomba-cappucchino-val, rubin áfonyamártással.
Most már eldőlt, hogy Kovács Sándor képviseli a magyar színeket a Norvégiában július 1-én és 2-án megrendezésre kerülő Bocuse d'Or európai döntőn, ahol 24 szakács verseng az európai címért, valamint, hogy bekerüljön abba a 7 fős csoportba, amely pedig a lyoni világbajnokságon vesz részt, hogy kiderüljön ki lesz idén a földkerekség legjobb mesterszakácsa.