Július 19. péntek, Emília
Hírek, események 2018. július 4. 11:25

Bábel Balázs érsek tartott előadást a Wojtyla népkonyhán

Képgaléria
Bábel Balázs érsek tartott előadást a Wojtyla népkonyhán
A Karol Wojtyla Barátság Központban ifjúkori életképek, családi emlékek, a piarista diákévek elevenedtek fel egyszerre dr. Bábel Balázs, Kalocsa-Kecskemét érsekének szavaiból. A főpásztor mindeközben kifejtette véleményét az eltérő vallásúak üdvözüléséről, nyilatkozott a katolikus oktatási-nevelési és egyéb intézmények bővítési lehetőségeiről, a fejlesztéseket fojtogató bürokráciáról, valamint szólt a keresztény társkeresésről, és gyorsmérleget vont érseki működésének eddig eltelt tizenkilenc esztendejéről is. Társkérdezőként részt vett az interaktív fórumon Lévai Jánosné önkormányzati képviselő, az Egyházügyi Munkacsoport vezetője. (Fotók: Mátyus István)

– Voltam lelkipásztor, szemináriumi elöljáró, Vácott rektor, onnan kerültem immár tizenkilenc éve a kalocsai érseki székbe. Ez az életutam röviden. Nem igazán szeretek a pályafutásomról beszélni, mert el lehet olvasni bárhol – jegyezte meg humorosan Bábel Balázs, amikor rögtön beszámolója kezdetén „rövidre zárva” összegezte eddigi munkásságát.

– Amikor néha hazamegyek, misézek; inkább Dabason, mint Gyónon, mert a húgom és családja oda jár. Ennyi most az otthonlétem. Újabban nem kapcsolódok be semmibe, mert nincs rá időm – utalt szülővárosával való aktuális viszonyára a főpásztor.

Közvetlen családfájába is legalább száz név van bevésve, „de két éve összejött ötszám személy”. Szélesebb famíliájában megtalálható mindenféle rendű-rangú polgár; többségük vidéken él, javarészt szakmával rendelkeznek, „de már nem földműveléssel foglalkoznak”. Akad köztük kiemelkedő hárfaművész, sokuk műszaki területen építi karrierjét, és papokat is számon tart a családi krónika. Vallásukat tekintve a rokonság zömében katolikusokokból áll, de egyaránt akad köztük református és evangélikus.

Az államosítások után mindössze nyolc gimnázium maradt a Katolikus Egyház keze alatt, korlátolt létszámmal. A kommunista berendezkedés ellenére óriási túljelentkezéssel számolhattak akkoriban a felekezeti iskolák. A kecskeméti piarista gimnáziumba járt kollégistaként Balázs diák. „A rendet be kellett tartani, nagy fegyelem volt. Minden óránkat beosztották reggeltől estig”. Javát tekintve lovaskocsik jártak a város útjain, kevés személykocsi és néhány autóbusz, teherautó közlekedett. „Az akkori Kecskemét és a mostani kettő”.

Más felekezeti hovatartozásúak üdvözüléséről kiemelte Balázs érsek: „Mindenki előtt nyitva áll, még a nem hívők előtt is, ha lelkiismeretünk szerint cselekszünk. Amennyiben valaki követi a lelkiismeretét, abban üdvözülhet.”

Az oktatási intézmények kapcsán több tekintélyt, nagyobb joghatóságot tartott kívánatosnak a főpásztor – és nagyságrendekkel kevesebb bürokráciát.

– Kecskeméten a katolikus óvoda és iskolák épületei nem képezik az Egyház tulajdonát, önkormányzati ingatlanokat vesznek igénybe oktatási-nevelési célokra. Új létesítményként először óvodát szeretnénk kialakítani, majd iskolát is, de ezek megvalósulásához, fenntartásához jelentős mértékű pályázati forrás, illetve állami támogatás igénybe vétele szükséges – jelentette ki Bábel Balázs.

A főpásztor – a büszkeség szót mellőzve – úgy vélekedett, a kitartás az elmúlt tizenkilenc éve legnagyobb hozadéka. – Minden nap jön valami; pályázatok, van húsz iskolánk, azok gondjai, egy szociális otthon átvételével is foglalkozunk, és mi úgyszintén szakemberhiánnyal küszködünk – mondta.

Aki szabados szórakozóhelyeken keres társat, ahol kábítószert árusítanak, ott nem fog találni. A keresztény alapokon nyugvó társkeresés komplex probléma, de azért napjainkban még mindig akadnak pozitív családfelfogást sugárzó közösségek – vélekedett az előadó, akit a Wojtyla Barátság Központ egyik alapítójaként is számon tartanak az Egressy utca 5/b. szám alatt.

A meghitt hangulatú diskurzust ebédosztás követte – Balázs érsek felajánlásával.

 

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Szegények Akadémiája