Július 19. péntek, Emília
Hírek, események 2018. július 11. 11:27

Jakabszállás polgármestere a Wojtyla Házban

Képgaléria
Jakabszállás polgármestere a Wojtyla Házban
„A tetteim beszéljenek helyettem!” – emelte ki a népkonyha gondozottjainak tartott előadásában Szabó György Róbert polgármester, aki miután megragadó részleteket villantott fel Jakabszállás múltjáról, jelenéről, ebédet osztott a szociális létesítmény szegényeinek. (Fotók: Mátyus István)

A település 1922-ben lett önálló község Szabadjakabszállás néven, majd 1926-ban kapta mai nevét. Korábban mindenekelőtt gazdálkodásból tartották fenn magukat a község lakói, ám mára jelentős ipari üzemek is bekapcsolódtak a munkahelyteremtésbe, amellett, hogy a gyümölcstermesztés változatlanul meghatározó szerepet tölt be Jakabszállás gazdasági életében.

Szabó György Róbert azt is elmondta, hogy a Budapest-Kecskemét-Szeged tengely mellett fekvő település napjainkban kiváló közlekedési infrastruktúrával dicsekedhet, hisz közel van az M5-ös autópálya, valamint 35 buszpár segíti a megyeszékhelyre jutást, és immár az 54-es főút bővítése is elkezdődött.

A helyi sportrepülőtér aszfaltozott és füves kifutópályával egyaránt rendelkezik, amelyek maradéktalanul alkalmassá teszik a kisebb légijárművek kiszolgálására.

– Működik nálunk egy repülőgép-összeszerelő üzem is, ami jelentős bővítés előtt áll, tekintettel arra, hogy a gyárban rövidesen olyan sportgépek sorozatgyártása indul meg, amelyeket – a világon egyedülálló módon – abból az anyagból állítanak elő, amiből az Airbusokat is készítik – árulta el a községi elöljáró, hozzátéve: – Településünk további büszkeségei a Magyarkert, a Gedeon-tanya Panzió, a Sántha kúria és a Wolford dűlői Közösségi Ház.

Jakabszállás fejlettségére jellemző, hogy bölcsődék, óvodák, egy modern általános iskola, családsegítő- és védőnői szolgálat, háziorvosi- és fogorvosi rendelők, szociális szolgáltató központ, rendőrség, postahivatal, mindemellett katolikus- és református templomok is a községben élők javát szolgálják. „Talán nem véletlen, hogy huszonöt önkormányzati telket értékesítettünk, szinte csak fiataloknak.”

– Évente kerül megrendezésre a Jakab-napi Vigasság, a Falvak éjszakája, a fogathajtó verseny, az adventi vásár, a falukarácsony és a gyereknap – fűzte hozzá Szabó György Róbert, aki végül hangoztatta: „Nem vagyok híve a segélyosztásnak. Adunk munkát, levágjuk a füvet, felaprítjuk a tűzifát, ha szükséges. Igyekszünk természetben juttatni a rászorulóknak. Nem főnök szeretnék lenni, hanem értékeket lefektető vezető a rend, tisztaság, biztonság hármas jelszava jegyében”.

Jakabszállás polgármestere a beszámolót követően – immáron sokadszor – ételt osztott az intézmény étkezdéjében helyet foglaló nehézsorsú, halmozottan hátrányos helyzetű, kiszolgáltatott embereknek. A százhúsz adag rakott káposzta menüt kenyér, Fornetti-sütemény, ásványvíz és üdítőital gazdagította.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Adományok Wojtyla Ház