Július 19. péntek, Emília
Hírek, események 2018. szeptember 4. 13:19 | Szerző/forrás: keol.hu

Csipkeverésben világbajnok lett a Református Általános Iskola diákja

Csipkeverésben világbajnok lett a Református Általános Iskola diákja
Első díjat szerzett korosztályában a Kecskeméti Református Általános Iskola 5.a osztályába járó Illés Márta azon a „Föld és víz" témájú pályázaton, amit a Csipke Világszövetség (OIDFA) által a hollandiai Zaandam városában megtartott kongresszus alkalmából hirdettek meg. Az erről szóló oklevelet Mártának Kecskeméten, a IV. Nemzetközi Vertcsipke Fesztiválon az oktatója, a nemzetközi hírű kecskeméti csipkeverő, Bedőné Manó Éva adta át.

- Én csak azt tudom mondani, hogy a jóisten megáldott engem ezzel a kislánnyal - beszélt tehetséges tanítványáról Bedőné Éva a keol.hu-nak. - Nagyon sok örömet szerez nekem azzal, ahogy dolgozik, amilyen szorgalmas, precíz, és kitartó.

A csipkeverő mester 3 éve a Hírös Hét Fesztiválon tartott vertcsipke bemutatót gyerekeknek a főtéren. Ott találkozott a kiszámíthatatlan sorsnak köszönhetően mester és tanítványa első alkalommal.

- Karkötőt fontunk, és ahogyan ez a kislány az első pillanatban a kezébe vette a csipkeverő orsókat, azonnal látszott, hogy van benne tehetség. Mondtam az édesanyjának, hogy érdemes lenne vele foglalkozni, és ez így is lett. Folyamatosan haladtunk az alaplépésektől az egyre nehezebb technikákig. Olyannyira, hogy idén már a világ legnehezebb technikájánál, a tüllcsipke készítésnél tartunk. A saját ruhájára a zsabót a nemzetközi csipkefesztiválra már ezzel a technikával készítette.

Ahhoz képest, hogy Márti még csak 11 esztendős, a szakemberek szerint hihetetlen karrier előtt áll, amire ráadásul már tudatosan készül a fiatal tehetség. Divattervező szeretne lenni, olyan, aki csipkékkel kombinálja majd a ruhákat. Ez egyébként ma is nagy divat.

A családjában senki sem foglalkozik csipkekészítéssel, viszont a szülei nagyon büszkék a kislányukra. Hetente két alkalommal jár Bedőnéhez foglalkozásokra: tanév közben részben hétköznap, illetve hétvégén, a nyári szünetben viszont hétköznap délelőtt.

- Otthon sajnos nem tudok gyakorolni, mert kistestvéreim vannak, a tű veszélyes „szerszám", és tartani lehet attól, hogy a kicsik a szájukba veszik ezeket, vagy megszúrják magukat - mondja. Hozzáteszi: rövidesen változik azonban a helyzet, mert a házuk tetőterében készül már számára a külön szoba.

Márti korábban is nyert már egyébként díjakat. A 2017-ben kiírt XII. Országos Ifjúsági Népi Kézműves Pályázatra beküldött alkotásai (képgalériánkban) is díjazottak lettek. A hollandiai elismerés viszont már a csúcsot jelenti a korosztályában.

- A nyertes csipkém előterében két gyermek áll, előttük egy tó, közöttük egy fa, a háttérben pedig nap és felhő, a kép oldalában pedig egy hegy is látható. Egy évig készült ez az alkotás, amellyel korosztályomban világbajnok lettem.

Márti a díjjal járó pénzösszeget is a csipke-tanulmányai folytatására szánta: orsókra, cérnákra, fonalakra, tűkre költötte, hiszen a csipkeverés egyáltalán nem olcsó műfaj. A munka pedig nem áll le, most már egy újabb versenyre készül, egy csipke pillangóval.

Kövessen minket a Facebookon is!