Július 19. péntek, Emília
Hírek, események 2018. szeptember 21. 11:21

Dr. Temesváry Béla tartott előadást a Wojtyla Házban

Képgaléria
Dr. Temesváry Béla tartott előadást a Wojtyla Házban
A szülészet-nőgyógyászati osztály mindennapjaiba avatta be a Wojtyla Barátság Központ gondozottjait a 38 éve praktizáló specialista, a kecskeméti kórház osztályvezető-helyettes főorvosa. (Fotók: Mátyus István)

Évente 2600 szülést bonyolítanak le Kecskeméten, ami nagyon magas szám. Ennél több gyermek csak Miskolcon és Nyíregyházán jön világra egy év leforgása alatt. E gyors növekedés nem csak a fokozottabb szülési kedvvel magyarázható, okként jelenik meg a szülőotthonok bezárása is – tudhatták meg a népkonyha rászorultjai.

– A koraszülött osztályon előfordult, hogy 460 grammos csecsemő életétért kellett küzdeni. Szerencsére meg tudtuk menteni, hazament, ám nem mindegy, később milyen életminőséggel számolhat egy ilyen kisgyermek – jelentette ki az előadó, majd hozzátette: adott esetben bármennyire is csekélyek az életkilátásai egy babának, nem lehet halálba segíteni, ezt törvény tiltja.

Ha valamely település közelében nincs koraszülött részleg, a Peter Cerny Alapítvány korszerű, csúcstechnológiával felszerelt mentőautóival szállítják kórházba az idő előtt megérkezett csecsemőket, tapasztalt szakemberek jelenlétében – hangzott el.

Kecskeméten elterjedtté vált az apás szülés, különösen a köldökzsinór elvágását szeretik az újdonsült apukák, meg a „szőr és bőr kontaktust”, vagyis amikor mellkasukra helyezik a férfiak gyermeküket, akik mindenkor ösztönösen a mell felé orientálódnak.

Elhangzott továbbá, hogy a ’80-as években a szülések mindössze 5%-a valósult meg császármetszéssel, ennek aránya mára mintegy 50%-ra emelkedett, mivel sok nő kifejezetten így szeretne szülni, mert egyrészről kisebb fájdalommal jár, valamint deréktől lefelé nem okoz maradandó elváltozást. Mély bevágás helyett ugyanis manapság metszést alkalmaznak, majd szétnyújtják a szöveteket, amelyek ezáltal nem sérülnek, kb. hat hét alatt teljesen regenerálódnak.

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Szegények Akadémiája