Július 19. péntek, Emília
Hírek, események 2018. október 7. 22:31

Elhúzódik a Nagytemplom felújítása

Képgaléria
Elhúzódik a Nagytemplom felújítása
A kecskeméti társszékesegyház rendbehozatala nem a mi hibánkból szenved késedelmet – jelentette ki dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek abban az interjúban, melyet lapunk számára adott október 7-én, a műkertvárosi Assisi Szent Ferenc kápolna búcsúi szentmiséje előtt. (Fotók: Mátyus István)

– Állami szervektől több ízben kaptunk ígéretet anyagi támogatás vonatkozásában, ám ebből eddig semmi nem valósult meg. Kecskemét város ajánlott fel tízmillió forintot, amelyből rézlemezt vásároltunk a torony újra fedésére. Saját forrásainkat gyűjtögetjük, más ügyek rovására folyamatosan kiszorítva némi összeget. A Városházán kívül csak a reformátusok támogatták a Nagytemplom helyreállítását mintegy egymillió forinttal, amit hálás szívvel, köszönettel fogadtunk. További felajánlás ez idáig nem érkezett – fogalmazott Balázs érsek.

Vörös Márta, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye főéptésze további adatokkal szolgált a munkálatokat illetően:

– Az elmúlt öt esztendőben több pályázatot is benyújtottunk állami és egyéb támogatások elnyerése érdekében, de egészen mostanáig nem jártunk sikerrel. Idén érsek atya úgy döntött, hogy saját forrásból nekiállunk, hiszen jól láthatóan a Nagytemplom homlokzatának állapota immáron tarthatatlanná vált, ezért muszáj megtenni az első lépéseket.

– Külsőleg szemlélve a felállványozott épületet, úgy tűnhet, mintha mostanában semmi sem történne. Ez nem így van! A munkát legfelül kell kezdeni, vagyis először a toronysisak felújítása kerül sorra. A város adományából megvásárolt rézlemezt Kalocsán tároljuk. A félig kész állványzaton azért nincsenek munkások, mert az engedélyezési folyamat még nem ért véget. A vonatkozó, frissen módosított jogszabályok értelmében, mielőtt egy műemléki védettség alatt álló épülethez nyúlunk, különféle restaurátori kutatásokat kell végeztetnünk, melyről végül dokumentációt állítanak össze a szakemberek. Mindennek végeztével adhatjuk be az engedélyezési tervet. Az építési engedély birtokában veheti kezdetét maga a fizikai munka. A toronysisak szerkezeti elemei viszonylag épek, ezek kevéssé szorulnak cserére. Lebontjuk a rajta lévő rézlemezt, eltávolítjuk a deszkázatot, majd mindezt a díszítőelemekkel együtt visszaépítjük. A főhomlokzat felújítása a kőszobrok eltávolításával kezdődik, majd kőrestaurátorok veszik azokat kezelésbe. A külső falfelület kőművesmunkával és festéssel fog megújulni, de ez még jó ideig várat magára, tehát ennek elkészültére egyelőre senki ne számítson – figyelmeztetett a főépítész.

– A legelső fázis tehát elindult. Amint megkapjuk az engedélyt és az időjárás is kegyes lesz hozzánk, rögtön nekiállunk a toronysisaknak. Mindenesetre a restaurátori munka végén járunk, de hogy az engedélyezési folyamat pontosan meddig fog tartani, nem rajtunk múlik. Mindenesetre eddig segítő hozzáállást tapasztaltunk a hatóságok részéről, tehát bizonyosan nem húzzák az időt, ám így is több hétbe kerül az eljárás lezárása.

– Előzetes becsléseink szerint mintegy 200-250 millió forintot tudunk saját erőből a főhomlokzatra fordítani. Komoly gondot jelent továbbá a templom épületének munkagépekkel való megközelítése. A környezeti adottságok miatt még az állványzatot szállító teherautót sem engedték a helyszínre, nemhogy egy hatalmas darut. Ez utóbbi óriási probléma, mivel a rézlemezt, illetve a kőszobrokat később valamiképp el kell távolítanunk, majd megújult formában visszatenni eredeti helyükre. Nem beszélve arról, hogy az építési terület is rendkívül kicsi, tehát bonyolult műszaki problémák sokaságával nézünk szembe, amelyeken rövidesen úrrá kell lennünk.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház