Július 19. péntek, Emília
Hírek, események 2018. október 18. 11:33

Hodánics Tamás missziós lelkész előadása a Wojtyla Házban

Képgaléria
Hodánics Tamás missziós lelkész előadása a Wojtyla Házban
A Magyar Kékkereszt Egyesület református egyházi kötődésű iszákosmentő misszió kecskeméti utógondozó csoportja amellett, hogy gyógyulásuk útján segíti a szenvedélybetegséggel küzdőket, nagy hangsúlyt helyez az alkoholizmus okozta nyomorúságban élők lelki gondozására is. Hodánics Tamás kórházlelkész, a közösség pasztorális vezetője az alkoholbetegségről és annak gyógyításáról tartott előadást a Wojtyla Barátság Központ gondozottainak társaságában. (Fotók: Mátyus István)

Csak egy pohárkával… – mondják gyakran oly sokan. De mi lehet e mögött? Miért isznak az emberek? Azért, mert jó: jókedvre derít, csökkenti a feszültséget. Összességében kellemes állapotot eredményez – egy ideig! – Én nem vagyok alkoholista! Egy évben csak kétszer iszom: amikor szülinapom van, meg amikor nincs. – Nem vagyok beteg, csak sok okom van az ünneplésre. – így viccelődnek sokan. De semmit nem adnak ingyen! Nincs olyan kis mennyiség, ami nem ártana! – figyelmeztetett Hodánics Tamás.

Az alkoholfogyasztás azonnali hatása részegségben nyilvánul meg, hosszabb távon azonban súlyos következményekhez vezet. Azonnali hatásként csökken a koncentráció, nő a reakcióidő. Csökken a gondolkodás sebessége, a veszélyérzet, a gátlások, és még potenciazavarokat is okoz. Alkoholos állapotban következik be a munkahelyi-, közlekedési-, háztartási balesetek, súlyos testi sértések, gyilkosságok jelentős része – fogalmazott az előadó.

Hangsúlyozta: évek alatt fizikai-, lelki-, szellemi betegségek, családi- és munkahelyi problémák alakulhatnak ki. Testi betegségek között említhetők: májzsugor, magas vérnyomás, keringési zavarok, szívelégtelenség, látóideg-sorvadás, gyomorfekély, hasnyálmirigy-gyulladás, rákos megbetegedések, idegrendszeri károsodás, impotencia, stb. Szellemi betegségként például az elbutulás, üldözési mánia, féltékenység kerülhet szóba. Utána jönnek a családi problémák: anyagi nélkülözés, lezüllés, válás, csonka család, hátrányos helyzetű gyerekek, hajléktalanság. Kevesen tudják, hogy a hajléktalanok 60-80%-a alkoholizmus miatt veszítette el otthonát. Munkahelyén egyre több mulasztás, „másnapossági” betegállomány róható a beteg terhére. Majd visszalépés a ranglétrán, alacsonyabb fizetési besorolás, balesetek, és végül az illető elveszti állását.

A lelkész kijelentette, az alkoholról sok tévhit uralkodik a társadalomban:

Erős leszek tőle, mert az ivás férfias dolog. Az igazi férfi bírja az italt. – Nem igaz! Senki nem lesz erős az alkoholtól, legfeljebb impotens, ami pedig nem igazából férfias dolog.

Tudom, mennyit bírok, és bármikor le tudok állni magamtól is. – Nem igaz! A leállás egyáltalán nem megy könnyen!

Az, hogy iszok, a magánügyem, nem ártok vele senkinek. – Csak a családnak, házastársnak, gyerekeknek, munkatársaknak, barátoknak…

Az alkohol melegít. – Nem igaz! Az alkohol nem melegít, mert kitágítja az ereket és lehűlést okoz – részegen könnyebben meg lehet fagyni.

Az alkohol jó a megfázásra. – Nem igaz, mert gyengíti a szervezet immunrendszerét, így lesz influenzából tüdőgyulladás.

Hölgyek nehezebben lesznek alkoholisták. – Pont fordítva, a nők hamarabb lezüllenek, leépülnek.

Csodaszerek… – Csodaszerek pedig nincsenek! Ha sokat iszol, be fogsz rúgni.

Alkoholproblémák miatt „ciki” segítséget kérni. – Nem öröm bevallani egy szakembernek, hogy alkoholproblémánk van, de sokkal „cikibb” elinni testünket, agyunkat, az egész családunkat. Meg később úgyis kiderül…

A kialakult, masszív alkoholizmus nehezen kezelhető. Minél korábban kezdődik a terápia, annál sikeresebb. Ha úgy érezzük, baj van, feltétlenül forduljunk szakemberhez! Gyakran csak kényszerítő körülmények hatására fordulnak orvoshoz, például amikor már szövődményekkel is számolni kell. A motiváció elsődleges fontosságú: el kell fogadtatni a beteggel, hogy orvosi segítségre van szüksége. A rehabilitáció, utógondozás célja az alkoholmentes életmód fenntartása, a visszaesések megelőzése. Az utógondozó közösségek abban segítenek, hogy a „szabadult” betegek később se nyúljanak alkoholhoz.

Ilyen segítő közösség a Kékkereszt is! És ráadásul ingyenes...

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Szegények Akadémiája