Április 24. szerda, György
Hírek, események 2018. november 23. 11:24

Törökországi útiélményeiről vallott a Gyógynövény- és Gombász Klub vezetője

Képgaléria
Törökországi útiélményeiről vallott a Gyógynövény- és Gombász Klub vezetője
Horváth Lászlóné „Baba” ezúttal törökországi útibeszámolót „hozott” a Wojtyla Barátság Központ gondozottjainak. Még a ’80-as évek elején történt meg vele, s férjével mindaz, amit péntek délelőtti visszaemlékezésében a népkonyha szegényeinek itt-ott mosolyogva, néha azonban kevésbé vidáman elmesélt. (Fotók: Mátyus István)

A Kecskeméti Gyógynövény- és Gombász Klub vezetőjének élménybeszámolójából kitűnt, hogy jelentős kulturális különbségek mutatkoznak az európai – így a magyar – és a török emberek között.

Példának okán a nemkívánatos atrocitások elkerülése érdekében Törökországban a nőknek célszerű teljesen fedett testtel járni-kelni, a mohamedán férfiak körében ugyanis könnyen visszatetszést kelthet az idegen fehérnép „meztelensége”. És bizony előfordulhat, hogy egyesekben negatív reakciókat vált ki a fedetlen női idomok látványa.

Mindazonáltal az is nyilvánvaló, hogy a nőket nem tekintik egyenrangú félnek a férfiakkal. Egy vízipipabárban például udvariasan kitessékelték az előadót, amikor férjével betért oda, mert hölgyek nem léphettek be a vendéglátóhelyre.

Szembetűnő jelenség a gyermekmunkások fokozott jelenléte a munkaerőpiacon. Sok üzletben, étteremben látni kiskorúakat dolgozni, ami ott teljesen természetes.

A török nagyvárosok utcáin estére óriási mennyiségű szemét gyűlik össze, amit azonban éjszaka összeszednek, így rendszerint másnap reggelre tiszta utcák várják a munkába igyekvő járókelőket.

Maradandó élményt jelentett „Baba” számára Isztambulban a Hagia Sophia és Ahmed szultán dzsámija, ismertebb nevén a kék mecset, illetve átkelni a Boszporuszon.

A 150 éves török uralom minden kiszolgáltatottsága mellett érdemes megjegyezni, hogy a legmagyarosabb ételeinket (és egyes alapanyagokat) ellenben nekik köszönhetjük: így a fűszerpaprikát, a majoránnát, a pörköltalapot, a lecsót vagy akár a töltött káposztát – hangzott el az előadáson.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Szegények Akadémiája