Április 25. csütörtök, Márk
Hírek, események 2019. május 7. 12:43

Tollas vendégek érkeztek a Wojtyla Házba

Képgaléria
Tollas vendégek érkeztek a Wojtyla Házba
„Kézzel nevelt” papagájok költöztek kedd délelőtt a Wojtyla Barátság Központba „nevelőszüleiknek” Czinege István és Sztrapkó Éva díszmadártenyésztőknek köszönhetően. Akik nem csupán mutatóba hozták a kis házikedvenceket, meséltek is arról a több száz papagájról, akik az ő gondoskodó kezeik között kaptak életet, majd nőttek fel nagy-nagy szeretetben a kecskeméti Czinege madárbirodalom lakóiként.

– Egyszer kérdezték tőlem, miért foglalkozom papagájokkal. Czinege névvel mi mással foglalkozhatnék, mint madarakkal – indította a beszámolót István, kis humorral ötvözve.

Azt is elárulta, hogy „A madarászkodás előtt más hasonló dolgokkal is foglalkoztam. Apám ötven éven át méhészkedett, az utolsó húsz évben velem közösen. Közel tíz éven át akvarizáltam, ezen belül halakat tenyésztettem, tubifexet és horgászgilisztát szedtem. Majd kis szünet után hobbiként kezdtem el díszmadarakat tartani. Ez hosszú ideje teljesen leköti az összes szabadidőmet - még horgászni sem nagyon jutok ki – pedig ezt is nagyon szeretem. Az állományom túlnyomó részét papagájok alkotják, vannak még ezen felül gould amandinák, zabrapintyek és nagytestű sirálykák.” 

– Ezt pénzért nem lehet csinálni, csak szeretetből, de mindent elkövetünk azért, hogy minél többjüknek új gazdát keressünk, állatkedvelőknek értékesítsük, hiszen élelmezésük közel 400 ezer forintba kerül évente – hangsúlyozták.

– A papagájok különleges gondoskodást igényelnek, ugyanis „egygazdás” madarak, vagyis akit kiválaszt a kis csicsergő, ahhoz ragaszkodik egy életen át. Ha elutazik a gazdi két hétre, és az állat otthon mások felügyelete, élelmezése mellett ugyan, de mégis magára marad, ez idő alatt bánatában „konyhakészre” kopasztja magát – mutatott rá Éva.

Tőle azt is megtudhatták, hogy szeretnek fürödni. Némelyik úgy elárasztja magát – főleg nyáron –, hogy – amint fogalmazott – még a macska sem enné meg.

Néhány kulisszatitokra is fény derült a bemutató során. Amennyiben a tenyésztő több fiókát szeretne, könnyedén becsaphatja a madarakat; az első fészekaljat titokban elveszi, ezeket később kézi etetéssel neveli. A szülők azt gondolják, fészekvesztés történt, ezért a nőstény még egyszer letojik.

Szóba került, hogy ott szaporodik igazán a madár, ahol szerető közegre talál. Akiket ebből csak a pénz érdekel, megsejti a papagáj. Ha úgy érzi, nem kedvelik őt, költeni sem fog.

Kérdésre felelve István hozzátette: „Hogy mi késztet a tenyésztésre? Ezt igazából nem lehet tudni. Mindenesetre az unokám velem kapcsolatban egyszer már megjegyezte: azért szeret, mert ilyen nem normális dolgokkal foglalkozom.”

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Szegények Akadémiája