Július 18. csütörtök, Frigyes
Hírek, események 2019. július 26. 12:39

14 éve szolgálja Kecskemét szegényeit a Wojtyla Ház

Képgaléria
14 éve szolgálja Kecskemét szegényeit a Wojtyla Ház
Pontosan 14 évvel ezelőtt e napon – Szent Anna emléknapján – kezdte meg működését a Wojtyla Barátság Központ. Erre emlékeztek ünnepélyes keretek között péntek délben a szociális létesítmény fenntartói, gondozottjai az alapító Pintér család, valamint Lévai Jánosné önkormányzati képviselő és dr. Jeney Gábor soltvadkerti plébános atya jelenlétében. (Folytatás a képek után, fotók: Mátyus István)

Akkor délben Bárkányi Ernő, a Szent Miklós templom plébánosa megáldotta a szegények ételét és a sorban álló rászorultakat, egyúttal Isten áldásában gazdag munkálkodást kívánt az üzemeltetők és önkéntes segítőik számára. Így indult az Egressy utcai népkonyha máig tartó missziós tevékenysége.

A Szent Anna napi ünnepségen a támogatók közül is többen tiszteletüket tették. Kecelről a Pintér Művektől Pintér Józsefné Ilona asszony és Pintérné Farkas Csilla ezúttal sem érkezett üres kézzel, ők biztosították az ízletes ebédet – marhagulyást és mellé meggyes, kakaós rétest.

Az esemény hangulatát Somogyi Károly emelte zeneszóval, Oskolás János kortárs költő pedig Szent Anna napra íródott versét adta elő.

Farkas Pál, a Wojtyla Ház önkéntes programszervező munkatársa dióhéjban felelevenítette az elmúlt tizennégy esztendő legemlékezetesebb pillanatait. Felidézte az egykori romos épület kinézetét, melynek helyén azóta igazi közösség született, továbbá a támogatók jóvoltából az elmúlt évek során ez idáig több mint 5100 napon adtak ételt a szegényeknek. Számosan kétkedve, hitetlenkedve fogadták a népkonyha ötletét, de mára már mindenki számára bebizonyosodhatott, az ötlet jó volt, mely mögé önzetlen támogatók sokasága állt be ez idő alatt – hangzott el.

A támogatók nevében Pintér Józsefné emelkedett szólásra, aki néhány éve elhunyt férjével az elsők között támogatta és családjával egyetértésben támogatja ma is a Wojtylát. Márk evangéliumát idézve kért áldást az intézményre, a népkonyha munkatársaira és sorsközösségére.

Farkas Pál hozzátette: sajnos jó néhány támogatójuk már nem lehet velük, de a mennyből továbbra is vigyáznak rájuk. Közülük Pintér József mellett kiemelte a vecsési dr. Bálint Anna ügyvédnőt, aki szintén a kezdetektől fogva melléjük állt.

Facol Lajos, a német kötődésű Vidám Törzsasztal Társaságának vezetője is további sikeres éveket kívánt. A mindig mosolygós Facol úr öt éve segíti az intézményt, nemcsak anyagilag, hanem kétkezi munkájával és sok-sok vidámsággal egyetemben.

A város nevében Lévai Jánosné önkormányzati képviselő méltatta az intézményt. Kiemelte: a wojtylások fáradtságot nem kímélve dolgoznak az itt élő, többnyire önhibájukon kívül a társadalom perifériájára szorult emberekért. Kecskemét önkormányzata köszönettel tartozik ezért és az intézményt támogatók anyagi segítségéért, hogy a mindennapi melegétel mellett előadásokon, kulturális programokon, kirándulásokon vehetnek részt az elesettek.

– Önkormányzatunk – felismerve a jó szándékot – 15 évre ingyenes használatba adta ezen épületet az intézménynek. Ha nem került volna jó kezekbe, akkor már az enyészeté lett volna – fogalmazott Lévai Jánosné. A képviselő emellett felemlítette a kedves vendégeket, akiket a Wojtyla Házban üdvözölhettek az elmúlt 14 évben, azokat a fontos eseményeket, amelyben együttműködtek a lengyel-magyar barátságot ápoló intézménnyel, majd sok erőt, jó egészséget és sok-sok közös élményt kívánt a folytatáshoz.

Farkas P. József, a Wojtyla alapító-igazgatója a támogatók mellett Istennek mondott köszönetet, kiemelve: „változatlanul nem tudjuk, mi a létesítmény hosszú távú fennmaradásának titka, egy azonban bizonyos: a megfeszített munkán kívül más is szükséges hozzá – közbenjárás odafentről, égi patrónusunktól, Szent II. János Pál pápától”.

Végül dr. Jeney Gábor, a kecskeméti Nagytemplom egykori, Soltvadkert jelenlegi plébánosa mondott imát és áldotta meg a közösséget. Jeney atyát mindig örömmel és szeretettel fogadják a Wojtyla Barátság Központban, ugyanis mai napig ő az egyik legnépszerűbb a rászorulók körében.

A lélekemelő eseményt dr. Bálint Anna özvegye, Nagy István Elek, valamint a házaspár gyermekei is jelentős mértékben támogatták.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Adományok Wojtyla Ház