Április 18. csütörtök, Andrea, Ilma
Hírek, események 2020. március 6. 11:10 | Szerző/forrás: baon.hu

Régmúlt idők nyomában - Lukács Nikoletta régész előadása

Képgaléria
Régmúlt idők nyomában - Lukács Nikoletta régész előadása
Lukács Nikoletta régész járt a Wojtyla Barátság Központban pénteken. Előadásában nemcsak az ásatások világába engedett bepillantást, hanem mesélt hobbijáról, a rúdsport szépségéről is. (Fotók: Mátyus István)

A Wojtyla Ház népkonyhájára járó rászorultak egy különleges személyt ismerhettek meg Lukács Nikoletta személyében. A fiatal régész szakember 2016 óta dolgozik Kecskeméten, a Katona József Múzeum munkatársaként.

A vetített képes előadásában először kecskeméti, majd kínai ásatásokról mesélt.

– Az egyetemen az alapdiplomám szakdolgozatának témája a társasjátékok voltak, bemutatva a régészeti feltárások eredményei alapján, hogy már az őskorban is szerettek játszani – mesélte, majd helyi avar koripéldát mutatott be.

2017-ben Kecskeméten, a Mercedes II. számú gyár építése előtt végeztek régészeti feltárásokat, és avar korifalura találtak, benne malomjátékokkal.

– Az avarok hazánkban a 6. századvégétőléltek, egészen a honfoglalásig. A régészeti feltárások során egyetlen olyan házat találtunk, melynek padlójában 8 darab malomjátékot fedeztünk fel. Egymásra, a földbe véstek a malomtáblákat. A legkisebb 18x18 centis, a legnagyobb 30x30 centis volt. A malomjáték ugyanolyan volt mint ami ma is ismert. Ilyen sok malom ábrátegy helyen még sosem találtak a régészek a Kárpát-medencében– részletezte Lukács Nikoletta.

– A malomjáték nagy múltra tekint vissza, már az őskorban is rajzoltak malomtáblát a barlangfalakra, bár akkor vélhetően nem játékként szolgált, hanem szimbolikus jelentősége volt. A világ feletti hatalmat jelképezhette. Az ókorból is több fennmaradt, melyek már vízszintes síkban készültek. Például Görögországban az Acropolis lépcsőjén is van egy. Középkorban templomok, várak falaira rajzoltak. Abban az időben a malom volt a szegény ember sakkja – tette hozzá.

Lukács Nikoletta ezt követően egy másik kecskeméti ásatásról is szólt, mely során egy Árpád-korifalut tártak fel szintén a Mercedes-gyárközelében. Nagyon sok értékes leletettaláltak közben, például II. Géza és III. István ezüst dénárokat, kézi korongolt bográcsokat, fazekakat, melyek bizonyították, hogy a falu az 1100-as évek második felében már állott. Nem volt jele a pusztításnak, így vélhetően még a tatárjárás, 1241 előtt elhurcolkodtak onnan.

A fiatal régész egy harmadik ásatásról is szót ejtett. A Szegedi Tudomány Egyetemjóvoltából két évvel ezelőtt egy kínai ásatáson járt. A Tang-és a Qin-dinasztia nyomait kutatták egy kis település mellett, melynek 3 millió lakosa volt.

– Nagyszerű élmény és tapasztalat volt az egy hónapos kínai régészeti munka. Más módszerekkel dolgoznak és sokkal lassabban haladnak, mint mi. Sok érdekes dolgot láttunk, különösen a temetkezési szokásaik kapcsán – tette hozzá.

Nikoletta végül saját hobbijáról mesélt. 2014 óta rúdsportol, mely egy nehéz, akrobatikus sport.

– A rúdsportot amatőr szinten űzöm, utóbbi néhány évben már nem versenyzem. Korábban amatőr versenyt nyertem, s duóban Európai Bajnokságig jutottam, ahol bronzérmesek lettünk. Nagyszerű sport, de nehéz. Ma már csak szabadidőmben edzem – árulta el.

A rúdsport Indiából indult évszázadokkal ezelőtt, ahol tradicionális sportágnak számít. Európában az 1920-as évektől terjedt el a cirkuszosoknak köszönhetően, többek között a légtorna is ebből alakult ki. Magyarországon 2003-ban Pirner Alma honosította meg. A Nemzetközi Rúdsport Szövetség célja, hogy olimpiai sportággá váljon.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Szegények Akadémiája