Július 18. csütörtök, Frigyes
Hírek, események 2020. április 24. 11:15

Megemlékezés-sorozat indul Karol Wojtyla születésének 100. évfordulója alkalmából

Képgaléria
Megemlékezés-sorozat indul Karol Wojtyla születésének 100. évfordulója alkalmából
Mától minden pénteken lelkigyakorlattal egybekötött beszámolóval elevenítik fel Karol Wojtyla – Szent II. János Pál pápa – egyházfői munkásságát a Wojtyla Barátság Központban. A sorozatot Tódor Norbert, a népkonyha sajtófelelősének előadása nyitotta április 24-én. (Fotók: Mátyus István)

A beszámolóban elhangzottak Szent II. János pápa életrajzának főbb elemei. Eszerint Karol Wojtyla 1920. május 18-án született a lengyelországi Wadowicében. 1946. november 1-jén szentelték pappá. 1964. január 13-án Krakkó érsekévé választották. 1967. június 26-án kapta meg bíborosi kinevezését. 1978. október 16-án lépett Szent Péter trónjára, sorrendben a 264. utódként. 2005. április 2-án este 9 óra 37 perckor hunyta le örökre szemeit Rómában. Földi távozását követően 2014. április 27-én az Egyház szentjeinek sorába emelték a vatikáni Szent Péter téren.

II. János Pál köztudomásúan a „legek pápája” volt. 104 utazása során 129 országot látogatott meg. 455 év óta ő volt az első nem olasz pápa. Több mint 1 millió kilométert tett meg utazásai során. 144-szer járt Olaszországon belül. Róma püspökeként 334 parókia közül 301-ben járt. 469 embert avatott szentté, 1340-et boldoggá. 14 pápai enciklikát, 13 apostoli buzdítást, 11 apostoli alapszabályt adott ki. 42 apostoli levelet, 3 könyvet írt. 201 bíborost nevezett ki. 700 audienciát adott államfők részére, 235-öt miniszterelnököknek. Beszédeit maga írta, ő volt az első, aki bocsánatot kért az Egyház bűneiért, és aki ellátogatott Izraelbe. Több mint 20 alkalommal kíséreltek meg ellene merényletet.

A kérdésre, hogy melyik lenne az evangéliumi idézet, melyet akkor választana, ha csak egyetlen mondatot hagyhatna örökül az utókornak, a pápa habozás nélkül ezt válaszolta: „…az igazság szabaddá tesz titeket”. (János evangéliuma, 8. fejezet 32. vers)

Pápai jelmondata a „Totus tuus” (Egészen a tiéd.) volt. Életművének másik mottója a „Ne féljetek!” gondolata, mely összesen 365-ször szerepel a Szentírás sorai között.

Egyházfői szerepvállalásának egyik jellemzője a rendkívüli, korábban alig tapasztalt nyitottság a hívek felé. Emellett együttműködést keresett és megbékélést hirdetett más felekezetekkel, a nem keresztény vallások képviselőivel.

A „Ne féljetek!” eszméje gyakorta megjelent beszédeiben, írásos nyilatkozataiban is.

1986. január 1-jén, a Béke XVIII. Világnapja alkalmából például az alábbiakat üzente:

„Krisztus által hinni tudtok a jövőben, akkor is, ha nem tudjátok felismerni még a körvonalait sem. Ti az Úrra bízhatjátok magatokat a jövőben, és így felülkerekedhettek a bátortalanságokon, amit a feladat nehézségével és a jutalom értékével szemben éreztek. A emmauszi úton megrémült tanítványoknak azt mondja az Úr: „Nem ezeket kellett elszenvednie Krisztusnak, hogy beléphessen dicsőségébe?” Az Úr felteszi nektek is egyenként ugyanezt a kérdést. Ezért ne féljetek odaszentelni az életeteket békében és igazságban, mert ti tudjátok, hogy az Úr veletek van minden utatokon!”

1986. november 26-án az új-zélandi Aucklandben tartott beszédet II. János Pál.

„Mivel Krisztus keresztje a szeretet és a megváltás jele, nem kell meglepődnötök azon, hogy minden igazi szeretet áldozatot követel. Ne féljetek tehát akkor, amikor a szeretet sokat követel! Ne féljetek, amikor a szeretet áldozatot követel! Ne féljetek Krisztus keresztjétől! A kereszt az élet fája. Minden öröm és minden béke forrása. Ez volt az egyetlen mód Jézus számára, hogy eljusson a feltámadásra és a győzelemre. Az egyetlen mód számunkra is, hogy részt vegyünk az ő életében, most és mindörökké.”

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház