Március 28. csütörtök, Gedeon, Johanna
Hírek, események 2021. január 26. 22:42

Dr. Bábel Balázs: Üzenem az embereknek, mindenki oltassa be magát!

Dr. Bábel Balázs: Üzenem az embereknek, mindenki oltassa be magát!
A vírusjárvány okozta aktualitások mellett a nemrégiben átvett Kalocsa Hotel további sorsáról, valamint a kecskeméti Nagytemplom felújításának menetéről is kérdezte Farkas P. József újságíró a helyi egyházmegye főpásztorát. (Fotó: Mátyus István)

– Áldott új évet kívánok! Milyen gondolatok fordulnak meg érsek atya fejében 2021 kezdetén? Félelem vagy remény?

– Mindkettő! Félek a fertőzéstől, egyúttal remény is él bennem, hogy rövidesen hátunk mögött hagyhatjuk ezt a szomorú időszakot. A hívő ember bízik abban, hogy Isten vele van és lesz.

– Sokak szerint az Úr nem ad erre utaló jelzést…

– Kicsit térjünk észhez! Tömören így fogalmazható meg Isten figyelmeztetése. Az emberiséget térdre kényszerítette a koronavírus, a gőg mégis megmaradt bennünk. Amíg nem változtatunk a világ dolgaihoz való önző hozzáállásunkon, Istentől hiába várunk csodákat. A hívő embernek mindig megvan a belső bizonyossága, hogy bármilyen nehéz élethelyzet adatik számára, az Úr lelkierőt nyújt neki. Ezt hívjuk isteni gondviselésnek.

– Év végén visszakerült az egyházmegyéhez a hajdan patinás Kalocsa Hotel. Mit tervez oda? A felújítást is vállalták az adományozók?

– Mi nem kértük az épületet, a miniszterelnök úr indítványozta a tulajdonoscserét, mert úgy értékelte, az objektum jelenlegi állapotában rontja Kalocsa belvárosának összképét, ezért mindenképpen rendbe kell hozni az ingatlant. Hozzáteszem, a város korábban nem tudott mit kezdeni a mára meglehetősen lepusztulttá vált létesítménnyel. A szálloda belső terét úgyszintén erősen kikezdte az idő vasfoga. A Kalocsa Hotel átvétele tehát óriási terhet ró ránk. Komoly kihívást, feladatot jelent számunkra korszerű lelki-kulturális centrumot faragni belőle.

– A felújításra is kaptak forrást…

– Nagyon szűkösen jövünk ki belőle. Másutt hasonló munkákért akár háromszor annyit elkérnek a vállalkozók, ezért rendkívül nehéz lesz olyan kivitelezőket találni, akik kevesebbel is beérik, ráadásul értik a dolgukat, amellett tisztességesek.

– Közben jelentőségteljes szerződést kötött a kalocsai önkormányzattal. Miről szól a dokumentum?

– A felújítással kapcsolatban jutottunk megállapodásra a helyhatósággal, melynek lényege, hogy segíteni fognak. A szerződés önmagában csupán fél oldalt tesz ki, ám mögé tettük a mérnöki terveket. Ennek eredményét a későbbiekben láthatjuk. A szálloda egyházi tulajdonba kerül, ennélfogva a renoválás befejezésének tekintetében nem szabható nekünk határidő, de nyilván nem fogjuk halogatni a munkálatokat. Haladunk, amiképpen erőnkből telik. Ellenben az útnak pontos időre el kell készülnie.

– Az Egyház Lélek is egyben. Mit üzen a híveknek, akik úgy érzik, ártatlanul szenvednek?

– Legtöbb esetben saját magunk miatt szenvedünk. Ha például valaki nem kéri a koronavírus elleni oltóanyagot és emiatt megbetegszik, saját ostobaságának köszönheti szenvedését.

– Újabb rendezvényekkel fel lehet kelteni a figyelmet: Jézus él! Milyen eseményekre számíthatunk a közeljövőben?

– A szentmiséket online módon is közvetítjük. Ha szabad mozgási lehetőséget kapunk, természetesen folytatódik az egyházmegye élete: bérmálás, templomok megáldása, szentségimádások, lelkigyakorlatok, rekollekciók és még hosszasan sorolhatnám. Az Egyház elvileg idén rendezi meg Budapesten a soron következő Eucharisztikus Kongresszust, de a mindenkori aktuális vírushelyzet ezt nyilván felülírhatja. Az új esztendő számtalan bizonytalanságot tartogat számunkra.

 – Hol tart a kecskeméti Nagytemplom felújítása? Idestova három éve folynak a munkálatok…

– A torony felújításával rövidesen végzünk. Utána a templomhajó következik, ami sokkal látványosabb lesz. Egyik soron elkészültek az üvegablakok, ami óriási munka volt. Közben faragják a szobrokat. Amint már többször elmondtam, a katolikus templomok alapvetően különböznek például a rendkívül puritán református templomoktól. Előbbit szobrok, színes ablakok, festmények díszítik. Ezek újbóli életre keltése jóval több időbe és persze pénzbe kerül. A bennünket is sújtó építőipari szakemberhiányról pedig még említést sem tettem.

– A járvány elmúltával vajon akarnak-e még a hívek templomba járni?

– Az online közvetítések nézettségi statisztikáiból arra lehet következtetni, valós igény mutatkozik a szentmisék iránt. Interneten keresztül akár hat-hétszázan is követnek egy-egy istentiszteletet. Az idősebbek veszélyeztetettségük okán félnek most eljönni. Remélem, ez később, amikor már nem szükséges szájmaszkot viselni, máshogyan lesz.

– Miben bízhatunk 2021-ben?

– Istenben, mindenkor. Ezt maga Jézus mondja, aki legyőzte a halált. Üzenem az embereknek: mindenki oltassa be magát!

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház