Július 18. csütörtök, Frigyes
Hírek, események 2021. március 12. 16:32

Emléktáblával hajtanak fejet Kostka László munkássága előtt

Képgaléria
Emléktáblával hajtanak fejet Kostka László munkássága előtt
„Az Arany Sárfehér – mint Izsák termőhelyének legfontosabb szőlőfajtája – tradícióit a helybeliek szenvedélyes lokálpatriotizmusának, lelkesedésének, kitartásának és jelentős mértékben nagy elődjük, ifj. Kostka László (1858-1918) szőlész-borász kimagaslóan eredményes munkásságának köszönheti. Az izsáki gazdálkodó tiszteletére idén júniusban emléktáblát helyeznek el egykori birtokán, a város szélén fekvő Kostka-telepen. A téma kapcsán a települést járva interjúsorozatot készített a Kossuth Rádió A hely című műsorának stábja. (Fotók: Mátyus István)

Az izsáki helyi szőlő, a Sárfehér egyik legsikeresebb termesztője a híres festőművész Csontváry Kosztka Tivadar testvére, Kostka László – ő így írta nevét – gyógyszerész volt, aki a rézmészpor növényvédelmi felhasználásában is úttörő szerepet játszott, s művelési technológiájának, trágyázási módszerének köszönhetően 263 mázsa szőlőt termesztett holdanként. Ez a terméseredmény mindmáig világrekordnak számít. Előállítási módszerét ezrek tanulmányozták a helyszínen szerte az országból, sőt külföldről érkezve is. Technológiájának lényege a peronoszpóra elleni rendszeres rezes védekezés, a 120 x 80-as sor- és tőketávolság, a tőkefejek állandó homok alatt tartása, a harmatgyökerek megtartása és a sima csapon való kétszemes terhelés volt, valamint a rendszeres szervestrágyázás. Kostka László 38 holdon termesztett szőlőt. Ebből 22 hold Sárfehér, 8 Kövidinka, 6 Olaszrizling, 2 hold pedig Szlankamenka volt.

Az Arany Sárfehért elsőként nyilvánították védett eredetű borrá 2006-ban. Ezt a fajtát csak Izsák és a környező tíz település telepítheti és készíthet belőle bort. Kellemes illata mellett az elegáns savak dominálnak, amely igazán jellegzetessé teszi a fajtát. Különlegessége a fajtára jellemző egyedi ízvilága, állandó frissessége, gyümölcsössége.

Az emléktáblát Izsák Város Polgármesteri Hivatala, a Royalsekt Zrt., a Gedeon Birtok Kft., valamint a kecskeméti Karol Wojtyla Barátság Központ állíttatja.

A műsorban – mely március 23-án 11 óra kezdettel lesz hallgató a Kossuth Rádió hullámhosszán – megszólal dr. Bozóky Imre, Izsák város megbízott polgármestere, Tetézi Lajos helytörténész, Oreskó Imre kertészmérnök, Fórián-Szabó Róbert, az izsáki Royalsekt Zrt. vezérigazgatója, továbbá Varga Árpád Dénes, a Gedeon Birtok Kft. ügyvezető-tulajdonosa.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház