Április 26. péntek, Ervin
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Hírek, események
  • Felavatták a Koch Borászat új üzemcsarnokait – Anna Margit-emléktábla került a pincészet udvari épületének falára
Hírek, események 2021. július 1. 18:33

Felavatták a Koch Borászat új üzemcsarnokait – Anna Margit-emléktábla került a pincészet udvari épületének falára

Képgaléria
Felavatták a Koch Borászat új üzemcsarnokait – Anna Margit-emléktábla került a pincészet udvari épületének falára
Minden olyan bor, amelyet hazai borász készít, a magyar gazdaságot erősíti, magyar munkahelyet teremt, magyar családot gazdagít és Magyarországnak teremt jövőt – jelentette ki csütörtökön Nagy István agrárminiszter Borotán, amikor ünnepélyesen felavatta a Koch Borászat két új üzemrészét.

A Koch Borászat csaknem 1,8 milliárd forintértékű fejlesztéseinek átadásán a miniszter emlékeztetett: „a Hajós-Bajai Borvidék egyik gyöngyszemén, Borota községtől alig egy kilométerre a Koch család már tíz generáción át szépíti, építi és gazdagítja a borvidék jó hírét”.

Az elmúlt harminc évben a családi tradícióhoz igazodva, számos fejlesztésen esett át a pincészet, amelynek során elsődleges szempontjuk az volt, hogy a 150 hektáron művelt szőlőterülethez kötődő borászati üzem, a feldolgozástól a palackozásig, a legkorszerűbb technológiával rendelkezzen – tette hozzá.

A tárcavezető elmondta: a termékfejlesztés és erőforrás-hatékonyság javítása érdekében az elmúlt időszakban egy raktárépülettel bővült a borászat, amelyhez 400 millió forint pályázati forrást igényeltek.

A borászaton túl, a gyümölcslé feldolgozásának hatékonyságát is célul tűzték ki, amelyhez további mintegy 500 millió forint támogatást vehettek igénybe.

Nagy István szerint a hosszú évekre nyúló biogazdálkodás „megérlelte” a bioborászat kialakítását is, és ehhez további 197 millió forintos támogatást vehettek igénybe – sorolta.

Az agrártárca vezetője hangsúlyozta: az adatok szerint a borászatokban lévő borkészlet nagysága alacsonyabb, mint a tavalyi évben, így lesz helye a leszüretelendő szőlőknek a pincékben.

Emlékeztetett: idén nyártól lehetőség lesz élelmiszeripari üzemek, így a borászatok kisebb léptékű, pályázatonként legfeljebb 100 millió forint, illetve komplex, maximum 5 milliárd forint értékű fejlesztésére. A rendelkezésre álló forrás 50 milliárd, illetve 200 milliárd forint.

A miniszter kitért arra is, hogy a borászatok az elkövetkező 3 évben mintegy 3 milliárd forint támogatást hívhatnak le Európai Unión belüli – ezzel akár Magyarországon is megvalósuló – borpromóciós célokra.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke beszélt arról is, hogy a biotermelés egy nagyon rögös út, de a Koch Borászat ebben is helytállt. A családi vállalkozás „fejlesztései értéket képviselnek, sikereik pedig másokat is motiválnak” – tette hozzá.


Koch Csaba, a Koch Borászat Kft. tulajdonosa a hazai piacok védelmét nevezte az egyik legfontosabb feladatnak, és ennek érdekében mind a kereskedőkre, mind a fogyasztókra, mind a döntéshozókra nagy küzdelem vár.

Az ünnepi alkalom második felében a résztvevők leleplezték Borota jeles szülöttje, Anna Margit (1913-1991) festőművész emléktábláját a Koch Borászat kádár-lakásának falán. Koch Csaba, dr. Nagy István agrárminiszter, Kisné Tóth Renáta Borota polgármester asszonya, valamint dr. Antal Péter debreceni ügyvéd, műtárgygyűjtő, az Antal-Lusztig Gyűjtemény tulajdonosa és Farkas P. József, a kecskeméti Karol Wojtyla Barátság Központ alapító-igazgatója jelenlétében került le a lepel a nagyméretű márványtábláról.

Anna Margit születési helyére Farkas P. József hívta fel Borota polgármestere és Koch Csaba figyelmét még tavaly novemberben. Az elmúlt hónapokban kialakult együttműködésnek köszönhetően Anna Margitról nevezték el Borota felújított játszóterét, valamint ennek eredményeképpen készült el az emléktábla is – hangsúlyozta Kisné Tóth Renáta polgármester és Koch Csaba, a terület tulajdonosa.

Dr. Antal Péter ez alkalomból mintegy 30 eredeti Anna Margit-képet hozott el Borotára és állított ki a panzió kádár-lakásában.

 

 

 

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!