Július 17. szerda, Elek, Endre
Hírek, események 2021. december 15. 15:34 | Szerző/forrás: hiros.hu

Gyógyító lámpamesék: nagy sikere volt a KTV új mesekönyvének

Gyógyító lámpamesék: nagy sikere volt a KTV új mesekönyvének
Lámpafényben szitáló hóesésben, igazi mesebeli hangulatban kezdődött meg Pásztor Andrea második, a Kecskeméti Televízió gondozásában megjelent mesekönyvének bemutatója december 14-én (kedden) délután a Kecskeméti Katona József Könyvtárban. A Nagy-Bán Kitti grafikusművész által illusztrált kötet terápiás céllal született meg a Bács-Kiskun Megyei Kórházzal együttműködésben. Az eseményen köszöntőt mondott többek között Szemereyné Pataki Klaudia polgármester is.

A zsúfolásig megtelt teremben igazi gyerekbarát légkör uralkodott – a kicsik már az esemény kezdetén birtokba vették a meséskönyv képeiből kiemelt színezőket és lelkesen alkottak az est folyamán. A közönség soraiban helyet foglalt többek között Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester, dr. Salacz László országgyűlési képviselő, Bujdosóné dr. Dani Erzsébet könyvtárigazgató is.

Először Kozák Polett, a Kecskeméti Médiacentrum ügyvezető-főszerkesztője köszöntötte az egybegyűlteket. – A gyerek szívéhez a mesén keresztül vezet a legrövidebb út. Nyugalmat ad, oldja a feszültséget – mondta. A könyv sikerét illetően a kórház dolgozóinak-vezetőségének támogatásán túl a szerző-illusztrátor páros gyermeki lelkületének tükröződését emelte ki.

 Tarnóczy Krisztina felkészítésében előadott, a Kodály Iskola 4.b osztályának Pilinszky gondolatait is feldolgozó szép és fegyelmezett zenés előadás után dr. Svébis Mihály tartott időutazást a kórház Csecsemő – és Gyermekgyógyászati Osztályának képes bemutatójával. A Mikulás Ferenccel közösen megálmodott varázslatos kórházfalak-játszószobák három szinten a mese-projekt és a Családbarát Kórházi Osztály cím elnyerésének nagyvolumenű tervei voltak. Tulajdonképpen ehhez a mesés elképzeléshez csatlakozott a most megjelent Gyógyító lámpamesék kötet is, mikor Nagyné Szigeti Dóra PR-menedzserrel karöltve megszületett a terápiás mesekönyv ötlete a gyerekek kórházhoz-betegséghez kapcsolódó félelmeinek feloldására. – Hiszek a mese gyógyító erejében! – mondta dr. Svébis Mihály főigazgató főorvos, aki a kezdetektől részt vett a könyv megszületésében.

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester beszédében kiemelte azt a kitartást és szorgalmat, mely által megszülethetett a reprezentatív kiadvány. A könyvnek a gyerekek körében aratott sikerét mutatja a történet is, mellyel a méltatást folytatta: mikor ugyanis megkapta a dedikált példányt a Gyógyító lámpamesékből, hazaérve a táskájában felejtett könyvet hároméves kislánya vitte utána, miután meglátta véletlenül kikandikálni a táskából.

– Olyan kérdésekre adott választ, melyeket szülőként a mindennapokban nem biztos, hogy meg tud minden szülő oldani. Célt ért a könyv – tette hozzá a polgármester.

Az esten a Ciróka Bábszínház színművésze, Fülöp József adott elő részleteket a meséskönyvből, s terápiás kutyabemutatóval is gazdagítva az eseményt, hosszabb beszélgetés következett a könyv szerzőjével és illusztrátorával, Pásztor Andreával és Nagy-Bán Kittivel, valamint a kórház gyermekosztályának vezető főorvosával, dr. Tálosi Gyulával. A beszélgetésből megtudhattuk, hogy szoros együttműködés folyt a könyv írója és illusztrátora között is, együtt született meg a kép és a szöveg.  

– Nagy kihívás volt, nagy felelősség, hogy ne legyen túl szájbarágós a történetek tanulsága - mondta a szerző, Pásztor Andrea. Nagy-Bán Kitti elárulta, hogy nagyon sok lámpatervet készített. 

– Mesét illusztrálni mindig hálás feladat, de a Gyógyító lámpamesék azért is különleges, mert a küldetése sem mindennapi. Segíteni mindig nagyon jó érzés, így az, hogy ez a könyv ilyen céllal jött létre, ráadásul gyerekeknek nyújt támaszt, még érdekesebbé teszi ezt a kiadványt – emelte ki a grafikusművész. 

Azt is elmesélte, az illusztrációk jellegzetessége, hogy a mesével párhuzamosan születtek, így kölcsönösen inspirálta egymást mese és kép. Így van olyan szereplő - Röntgen Rudi - a könyvben, aki a készülés folyamatában előbb jelent meg az illusztrációkon, mint a szövegben.

– Az egyik legérdekesebb része az illusztrációsorozatnak a borító belseje, ahol nemcsak más technikát használtam, hanem külön kis kerettörténetet adtam a mesének, itt ugyanis láthatják az olvasók, hogyan kerülhetett a kedves mesélő lámpa be a kórházba - fűzte hozzá Kitti.

A lámpa, mint a történet mesélője, a gyerekek álmainak megelevenítője, történetei által segít a betegséggel kapcsolatos negatív élmények feldolgozásában, megkönnyíti a betegeskedés időszakát. Ugyanakkor a könyvet a szerző nem csak beteg gyerekeknek ajánlja.

– Fantasztikus érzés volt, hogy sokan biztattak, néha úgy éreztem, jobban hisznek a könyvben, mint én magam. Így szép lassan meg is születtek a mesék, küszöbön állt a megjelenés is, amikor beütött a Covid. Egy világjárvány idején érthető módon másodlagos lett a mesekönyv, bár gondolkodtunk azon, hogy a helyzethez igazítjuk a történeteket. Végül pedig rá kellett jönnünk, hogy a vírussal együtt kell még élnünk, és ebben a helyzetben még nagyobb szükség van egy ilyen kiadványra.

Soha nem volt ennyi gyerek a kórházakban, vagy otthon karanténban, betegen, így ennél aktuálisabb nem is lehetne egy terápiás mesekönyv – mondta az írója.

A Kecskeméti Televízió Nonprofit Kft. gondozásában megjelent kötet dr. Tálosi Gyula elmondása szerint sok-sok példányban fogja gazdagítani a kórház gyermekosztályának polcait, s a szülőkhöz is igyekeznek eljuttatni, hogy mind a gyerekek, mind a szülők számára igazi terápiás örömforrásként szolgáljanak.  

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!