Július 17. szerda, Elek, Endre
Hírek, események 2021. december 23. 11:24

Ilyen volt a Wojtyla Ház 2021-es éve

Képgaléria
Ilyen volt a Wojtyla Ház 2021-es éve
Küzdelmekkel teli, ám talán eddigi legsikeresebb évét zárja 2021-ben a Wojtyla Barátság Központ. A koronavírus-járvány ellenére minden eddiginél több adománnyal szolgáltak a népkonyha támogatói, ráadásul jelentősen erősödött a szociális intézmény közművelődési szerepe és külföldi kapcsolatrendszere. A teljesség igénye nélkül íme néhány esemény, mely az esztendő során megédesítette a Wojtyla-sorsközösség életét. (Fotók: Mátyus István)

„Az Arany Sárfehér – mint Izsák termőhelyének legfontosabb szőlőfajtája – tradícióit a helybeliek szenvedélyes lokálpatriotizmusának, lelkesedésének, kitartásának és jelentős mértékben nagy elődjük, ifj. Kostka László (1858-1918) szőlész-borász kimagaslóan eredményes munkásságának köszönheti. Az izsáki gazdálkodó tiszteletére Farkas P. József, a Wojtyla Barátság Központ alapító-igazgatója kezdeményezésére idén júniusban emléktáblát helyeztek el egykori birtokán, a város szélén fekvő Kostka-telepen. A téma kapcsán a települést járva március 12-én interjúsorozatot készített a Kossuth Rádió A hely című műsorának stábja.

Úgyszintén önálló műsorban adott hírt a Kossuth Rádió a Wojtyla Barátság Központ missziói tevékenységéről. Április 3-án, Nagyszombaton 13:30-kor kerültek adásba azok a hangfelvételek, melyeket Farkas Erika és Deák Dóra, a közmédia riporterei készítettek a népkonyha üzemeltetőivel, vezető munkatársaival és két támogatójával. 

Útjára indult a Wojtyla Barátság Központ és a Porta Egyesület Zöld Programja, melynek keretében –egyebek mellett – május elejétől a népkonyha és a környezetvédelmi civil szervezet önkéntesei heti rendszerességgel megtisztítják az eldobált szeméttől a szabadidőközpont főbejárata mentén létesített fapadok környékét.

A Wojtyla Ház és a Porta Egyesület aktivistái az év során rendszeresen körbejárták Kecskemét legismertebb szakrális emlékeit és megtisztították környezetüket az „odatévedt” hulladékoktól, kapáltak, egyúttal megöntözték a virágokat. Ennek köszönhetően a Mezei utcai, Belső-Szegedi úti, valamint a Kurucz téri Krisztus-kereszteket eredeti pompájában láthatják az arra járók-kelők.

Andrzej Duda lengyel elnök a Lengyel Köztársaság Lovagkeresztje kitüntetésben részesítette Farkas P. Józsefet. Az elismerést a magyar-lengyel kapcsolatok elmélyítéséért tett elévülhetetlen érdemeiért ítélte meg számára. A népkonyha vezetője május 27-én vette át a díjat Jerzy Snopek nagykövettől. Az ünnepségnek a Wojtyla Ház adott helyet.

Hozzátartozó nélkül magányosan elhunyt felnőttek és halva született gyermekek hamvait kísérték el utolsó földi útjukra a Wojtyla Barátság Központ munkatársai, önkéntesei, gondozottjai az év során több alkalommal. Rokonok, barátok, ismerősök nem jelentkeztek az elhunytakért, így végső búcsút sem vett tőlük senki. A gyászszertartáson Farkas Pál és Tódor Norbert, a Wojtyla Ház munkatársai búcsúztatták az elhunytakat. A népkonyha képviselői közösen elmondott imádsággal emlékeztek az elhaltakra.

A Wojtyla 15 – Csoda és misszió című, a Wojtyla Barátság Központ missziói munkáját, történetiségét bemutató „aranykönyvet”, melyet Borzák Tibor újságíró írt, június 22-én mutatták be a népkonyha étkezdéjében. A kötetet prof. dr. habil Szécsi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem dékánja méltatta. A Wojtyla Ház gondozottjai végezetül Csík János és a Mezzo zenekar színes repertoárjából hallgattak válogatást. A kötetből másnap az intézmény delegációja tiszteletpéldányt juttatott el a köztársasági elnök feleségének, Herczegh Anitának, aki korábban kétszer is járt a Wojtyla Házban.

Szank és Kiskunmajsa történelmi érdekességeit, kulturális kincseit fedezték fel, ráadásul fürdőztek is a népkonyha nyugdíjasklubjának tagjai július 20-án a Wojtyla Ház és a Porta Egyesület szervezésében. Az utazás során Tóth Endre, a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársa szolgált idegenvezetőként.

A Lengyel Légierő tizenkilenc vadászpilótája tette tiszteletét a Wojtyla Barátság Központban augusztus 29-én. A baráti ország honvédeit Farkas P. József fogadta. A katonák szóvivője elmondta, Magyarországra kiváltképp örömmel jöttek, hiszen maguk is vallják a régről ismert, rímbe szedett közmondás helytállóságát, miszerint „Polak, Węgier, dwa bratanki, i do szabli, i do szklanki.” – „Lengyel, magyar – két jó barát, együtt harcol, s issza borát.” A Wojtyla Házat különösen a szívükbe zárták, hiszen amellett, hogy a szent lengyel pápáról kapta nevét, ráadásul aktív szerepet vállal a lengyel-magyar baráti-kulturális kapcsolatok ápolása, fejlesztése terén.

A Wojtyla Barátság Központ szervezésében, a Népfőiskola Alapítvány támogatásával szeptember 1-jén a lakiteleki Hungarikum Ligetben látta vendégül a kecskeméti népkonyha gondozottjait Lezsák Sándor, az alapítvány kuratóriumának elnöke. A látogatók bejáráson vettek részt a Hungarikum Liget impozáns objektumaiban. A szemle után finom ebéddel kedveskedtek a vendéglátók Kecskemét szegényeinek. A testet-lelket felüdítő kulturális kalandtúra a Gyarmati Dezső Tanuszodában önfeledt fürdőzéssel ért véget. A nehézsorsú emberek előzetesen a Tőserdő természeti szépségeiben gyönyörködtek.

A Wojtyla Ház támogatói folyamatosan gondoskodnak arról, hogy a jókedv és vidámság állandó vendég legyen a szociális intézmény sorsközösségének köreiben. Ezek sorába illeszkedik prof. dr. Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszterének személyes felajánlása, mely szerint öt alkalomból álló interaktív népzenei-néptáncos előadássorozat szemlélői lehetnek a népkonyha szegényei. Eddig három műsort láthattak a gondozottak; szeptember 7-én, október 26-án és december 21-én.

Két különleges vendéget köszönthettek október 22-én a szociális intézményben: dr. Pintér Gábor érseket, hondurasi pápai követet és Ewa Filipiak lengyel parlamenti képviselőt, Wadowice város korábbi polgármesterét. Miután főtiszteletű dr. Pintér Gábor atya felszentelte a belső udvarban Balanyi Károly Ferenczy-díjas zománcművész Szent II. János Pál pápát ábrázoló tűzzománc alkotását, átadta az Assisi Szent Ferenc-emlékdíjat Ewa Filipiak asszonynak.

Az egykor szebb időket látott nemes szőlőfajta, az Arany Sárfehér életben tartására nemrégiben szakértői közösség alakult Farkas P. József kezdeményezésére. A csoport legfőbb célja, hogy fennmaradjon, majd idővel újra teret nyerjen az Izsák és környékén termelt, évszázados hagyományokkal bíró fajta. Október 27-én ennek okán tartottak eszmecserét, elsőként a Kostka-telepen, majd a Gedeon Birtokon és legvégül a Biczó Csárdában.

Libabemutatóval, újbor kóstolóval, finom ebéddel és néptánccal ünnepelték Szent Márton egyházi emléknapját november 10-én a Wojtyla Barátság Központban. A kifutóban elhelyezett jószágok jelképesen Szent Márton legendájára utaltak.

Jerzy Snopek, a Lengyel Köztársaság nagykövete november 22-én látogatást tett Izsákon és Soltvadkerten. A színes, egész napot átölelő eseményre Farkas P. József invitálta a diplomatát és kedves feleségét. Két térségbeli borászatot kerestek fel együttesen, kereskedelem-fejlesztési célzattal.

Korábban év végén Kecskemét főterén osztott ebédet a Wojtyla Barátság Központ. Idén hol juthatnak melegételhez a rászorultak? – merül fel az aktuális kérdés, melyre Farkas P. József válaszolt.

– A vírushelyzetre tekintettel népkonyhánk Egressy utca 5/b. szám alatti étkezdéjében szolgálunk napi betevővel nélkülöző embertársaink számára Szenteste napjától január 1-jéig bezárólag, minden nap 12 órai kezdettel. Ekkor a széchenyivárosi Hírös Grill Étterem, Varga László vállalkozó és családja, Rehák Róbert budapesti vállalkozó és családja, a Vacsi Kft. vezetősége, Garaczi Margó és családja, a HolloGasztro Kft., az OTP Bank Nyrt., a Kecskeméti Pünkösdi Gyülekezet, valamint a Lakiteleki Népfőiskola Alapítvány ajándékoz meg minket gondoskodó szeretetével, mely egy-egy adag finom étel formájában jelenik meg a szegények böjtös asztalán. A jótékonysági programsorozat megvalósulásához Király József vállalkozó, önkormányzati képviselő, Cornélia Rückriegel német anyanyelvű írónő, valamint a Hamilló Pékség, a tiszakécskei Fejedelmi Pékség, valamint a Szenteste Alapítvány is jelentős mértékben hozzájárul. Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke személyes adományával gazdagítja a felajánlások sorát. A történelmi keresztény egyházak lelkészei ebédindító igei szolgálattal nyújtanak lelki táplálékot a megjelentek számára. Karácsony második napján pedig dr. Bábel Balázs Kalocsa-Kecskemét érseke köszönti az étkezdében sorakozókat. Városunk tehát nem hagyja magára a bajban megkeseredetteket, a szomorú szívűeket. Annál inkább, mert – az imént felsoroltakon kívül sok-sok más adományozó mellett – Szemereyné Pataki Klaudia polgármester asszonyt is a támogatóink között tudhatjuk.

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!