Március 29. péntek, Auguszta
Hírek, események 2022. április 6. 15:16

Dr. Bábel Balázs: Igazságot tenni a Jóistenen kívül senki nem tud

Képgaléria
Dr. Bábel Balázs: Igazságot tenni a Jóistenen kívül senki nem tud
Az áprilisi érseki interjú kérdéseit és válaszait – magától értetődően – az ukrán-orosz háború hatotta át. Dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érseket Farkas P. József újságíró kérdezte. (Fotók: Mátyus István)

– Április 3-án választott a magyar nemzet. Miként értékeli a választási eredményeket a Katolikus Egyház?

–  A Katolikus Egyház nem politizál, ráadásul politikai elemzők sem vagyunk. Ez így volt jól. Ennyi.

– Eddig jól haladtak a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye templomainak felújítási munkálatai. E téren mi várható a jövőben?

– Nem vagyunk könnyű helyzetben. A koronavírus-járvány még nem szűnt meg, az ukrán-orosz háború gazdasági hatásai pedig csak most mutatkoznak meg. Szinte minden templom igényelne kisebb-nagyobb felújítást, de teljes renoválásra nincs megfelelő anyagi forrásunk.

Másként szól Ferenc pápa értékelése az ukrán-orosz háború kapcsán, mint a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia nyilatkozata…

– Egyáltalán nem másként! Ráadásul a kormányzati állásfoglalástól sem különbözik. Ferenc pápa és mi is elítéltük a háborút.

– Mi a véleménye arról, hogy a pápa fontolóra veszi, a háborús viszonyok ellenére is ellátogat Ukrajna fővárosába?

– Ez a Szentatya dolga, jogában áll így cselekedni. Ami engem illet, a háborús feleket egyedül, egymagam úgysem tudom jobb belátásra bírni, ezért jómagam nem szeretném ott kockára tenni az életemet.

– Előttünk a húsvéti ünnepkör. Nagycsütörtökkel kezdődik. Mit kell tudnunk erről?

– Krisztus, ha csak ember lett volna és nem a Megváltónk, akkor egy lett volna a történelmi személyiségek sorában, akárcsak mint az ókor nagyjai. Jézus megváltói életműve a Nagyhéten csúcsosodott ki, mert azok az események, melyek az utolsó héten történtek vele, teljesítik be küldetését – halálával és feltámadásával. Nagycsütörtökön az utolsó vacsorára emlékezünk, Nagypénteken pedig Jézus Krisztus kínszenvedésére és kereszthalálára összpontosítunk. Mindez az egész keresztény világ fájdalma, ugyanakkor reménye is, miszerint Jézus Krisztus meghalt értünk, bűneink bocsánatára és – mint Szent Pál apostol mondja – feltámadt a megigazulásunkra.

– Nagypénteket saját közösségében – a plébánián – tölti a pap. Ön a kalocsai székesegyházban lesz?

– Természetesen ott leszek. A nagyheti programjainkat az EWTN Katolikus TV is közvetíti.  

– Majd jön a Nagyszombat és maga húsvét. Idén húsvétkor mit üzen a hívek számára?

– Mindent beárnyékol a háború annak összes megpróbáltatásával. Jézus szenvedése és kereszthalála egyfajta vigasztalás azok számára, akik átélik a háború borzalmait, elveszítik szeretteiket, menekültté válnak, megsebesülnek. A fegyveres konfliktus tekintetében igazságot tenni a Jóistenen kívül senki nem tud.

– Mit üzen a Gong Rádió hallgatóinak: hívőknek, hitetleneknek, kereső embereknek…

– Imádkozzanak a békéért! Jézus első szavai a feltámadás után ezek voltak: békesség nektek! A békességért kell fohászkodnunk és buzgón fáradoznunk.

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Dr. Bábel Balázs