Április 19. péntek, Emma
Hírek, események 2022. október 13. 17:33

„Tanulmányi” kirándulás Bugacon

Képgaléria
„Tanulmányi” kirándulás Bugacon
Immáron több mint tíz esztendős hagyomány a KEFAG Zrt. háza táján, hogy a cég vezetői ismeretterjesztő célzattal civil szervezeteket látnak vendégül a faipari nagyvállalat bugaci telephelyén. A Porta Egyesület aktivistái, továbbá a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai folyamatosan élnek a felkínált lehetőséggel. Akárcsak 2022. október 13-án, amikor – hagyományosan – Sulyok Ferenc vezérigazgató erdészeti vezetők társaságában fogadta a résztvevőket. (Fotók: Facol Lajos)

Fodor Mihály, a Bugaci Erdészet erdészeti igazgatója kísérte a vendégeket, Kaczvinszki Tamás erdőművelési műszaki vezető aktív közreműködésével. A Faipari Üzemben Kanyó Béla üzemvezető köszöntötte a csapatot.

A vendéglátók által felkínált aprósütemények elfogyasztását követően az Alföld Fásítási Múzeumban indult a „tanulmányi” program, majd az alföldi erdők jelentőségéről beszéltek a jelenlévő szakemberek.

Ezután a Trianon-emlékműhöz fáradtak a látogatók. Sulyok Ferenc elmondta, a „házilag” kialakított műtárgyat a szégyenteljes Trianoni szerződés aláírásának századik évfordulója alkalmából állították a cég munkatársai az ennek apropóján létesített Trianon-ligetben.

Az érdeklődők megtekintették azt a keresztet, amely a négy égtájra mutatva a négy, erdőterülettel gyarapodó utódállam által elvett erdők nagyságát szimbolizálja. A kereszt oldalhosszai, amelyek az adott égtájra mutatnak, arányosak az utódállamok által elvett erdőterületekkel. A kereszt keleti szára a leghosszabb, Erdélyre utalva, második legnagyobb az északi szárny, mely a Felvidéket jelképezi.

Az erdészet továbbá beszámolt az erdőgazdálkodás aktuális nehézségeiről, illetve a szakemberek a jövő kihívásairól is szót ejtettek, hiszen a fatelepítéseknek a klímaváltozás lassításában óriási szerepük van.

Rövid erdei séta után a csoport a Bugaci Faipari Üzemben kötött ki, ahol feldolgozott termékeket – elsősorban rakodólapokat – láthattak az érdeklődők, a technológia részletes megismerése mellett.

Külön érdekességnek bizonyult egy biomassza kazán, mely a forgács és kéregdarabok hasznosításával állítja elő azt a technológia hőt, amivel a raklapokat szárítják, hőkezelik.

A tanulmányút a nádfedeles Oktatási Kabinetben zárult – mesteri módon elkészített szarvasgulyás és almásrétes tálalásával, elfogyasztásával.

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!