Május 6. hétfő, Frida, Ivett
Hírek, események 2023. szeptember 11. 10:27 | Szerző/forrás: magyarkurir.hu

A kopt egyház ősi keresztelési liturgiáját tárta fel Szuromi Szabolcs korabeli források alapján

Képgaléria
A kopt egyház ősi keresztelési liturgiáját tárta fel Szuromi Szabolcs korabeli források alapján
Szeptember 6. és 9. között Szuromi Szabolcs Anzelm OPraem, Széchenyi-díjas professzor, Egyiptomban elemezte a 2–5. századi kopt keresztelési szertartást megőrzött források fennmaradt töredékeit.

Az Apostoli hagyomány (Traditio apostolica) és az Apostoli egyházi rendtartás (Constitutio ecclesiastica apostolorum), 3. századi, ősi egyházi források szövegtanúinak a 2022 májusától végzett következetes összehasonlító szövegkritikai elemzése során jutott el Szuromi Szabolcs Anzelm olyan egyiptomi eredetű papirusz-töredékek vizsgálatához, amelyek szövege a 2-5. században íródott. A tudományos kutatás által korábban nem vizsgált papirusz-töredékek szövegkritikai, lokalizációs és datálási feldolgozása során világossá vált, hogy az Alexandriából származó nagyszámú dokumentum-csoportok konkrét keresztelési leírásokat tartalmaznak. Az eddigi Kairóban, a Szent Mena-monostorban (Mariut), a Boldogságos Szűz Mária nevének szentelt szír monostorban (Dayr al-Suryān), és az Alexandriai Könyvtárban végzett kutatásait 2023 szeptember elejétől Szuromi professzor kiegészítette a Szent Márk Kopt Székesegyházi Könyvtárban (Kairó) megtalálható további anyagok feldolgozásával.

A papirusztöredék-csoportokról megállapítható, hogy következetesen megjelölik a keresztelési dátumot, a zsidóság által a babilóniaiaktól átvett naptár számozása szerint (ún. Umma naptár). Ez azt jelenti, hogy a dátumot nem az úgynevezett alexandriai időszámítás szerint tartalmazzák, amely Kr.e. 30/29-cel kezdődik és az ősi egyiptomi napévet követi (ezt később összhangba hozták a Julianus-naptárral). Az is figyelemreméltó, hogy az említett kéziratok számos esetben a szahidi dialektust (amelynek legrégebbi formája a 3. századra tehető) megelőző kopt nyelvű leírást tartalmaznak. Ezeknek a szövege kopt „proto-dialektusként”, vagy jóval pontosabban „proto-szahidi dialektusként” azonosítható. Ez a nyelvi forma azonban nem meglepő, hiszen időben összhangban van a keresztelési dokumentumokon alkalmazott évszámokkal, amelyek egészen a második század utolsó három évtizedéig nyúlnak vissza.

Az említett papirusztöredék-csoportok egyes kéziratai tartalmazzák a keresztelés tényét, a szülők keresztnevét, a megkeresztelt nevét, a keresztelés dátumát, az „Alexandriai-egyházban” megjelölést, a keresztelésre történt felkészülés tényét (vö. a hit megismerésével, imával, böjttel, a bűnbocsánat kérésével), valamint a keresztelési liturgia szövegét. Itt található, a 263-mal kezdődő dátummal megjelölt papiruszokon, a kérdés-felelet formában elhangzó hitvallási formula is. Ez összhangban van az Apostoli hagyomány anyagában olvasható szerkezettel, amelynek szahidi kopt szövegváltozatát Szuromi professzor 2022 májusában, éppen a keresztelési papiruszokon tükröződő liturgikus hagyomány alapján 263 és 268 közé datálta. A 263 előtti szövegtanúkban a kijelentés jellegű rövid hitvallási formula olvasható. Más tekintetben, a legkorábbi vizsgált dokumentumok is egységesen ugyanazt a szerkezeti és tartalmi keretet követik.

Szuromi Szabolcs Anzelm professzor legújabb, az ókori alexandriai keresztelési dokumentumokat feldolgozó vizsgálata kellően megrajzolta a kopt keresztelési liturgiának a 2. század utolsó évtizedeire bizonyosan letisztult állandó szerkezetét és tartalmát. Ide sorolható a hitvallási forma tekintetében, a 3. század második felében történő említett módosulás is, amelyre vonatkozó kéziratos források kétséget kizáróan alátámasztják a kérdés-felelet formájú keresztelési hitvallás korai keleti alkalmazását. Hasonló módon, a 2023. szeptember 5. és 9. közötti kutatások újabb adatokkal gazdagították az Apostoli hagyománynak, mint az egyik legrégebbi egyházfegyelmi-liturgikus gyűjteménynek az eredeti összeállításával kapcsolatos egyházi irodalomtörténeti, egyházfegyelmi, és liturgiatörténti tudományos álláspontot.

Szuromi Szabolcs Anzelm, a korai kopt nyelvű egyházi szövegtanúk alapkutatása terén végzett eddigi munkájáért, 2023. szeptember 8-án, a III. Shenouda pápa születésének 100. évfordulójára alapított, III. Shenouda-emlékdíjat vehette át a Kopt Ortodox Egyháztól, Kairóban.

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!