Május 6. hétfő, Frida, Ivett
Hírek, események 2023. szeptember 14. 21:35

Felfedezőúton Császártöltésen és Hajóson

Képgaléria
Felfedezőúton Császártöltésen és Hajóson
Szeptember 14-én ismét kirándulást szervezett a Karol Wojtyla Nyugdíjasklub. Az utazás alkalmával negyvenheten fürkészték Császártöltés és Hajós nevezetességeit a kulturális-gasztronómiai kalandtúrán. Idegenvezetésre Tóth Endre, a Kiskunsági Nemzeti Park ökoturisztikai referense vállalkozott. A csoportot Farkas Pál klubvezető és Juhász Zakariásné titkár irányította az út során. (Fotók: Tódor Norbert, Facol Lajos)

A program keretében először a Kiskastély Vendégházat kereste fel a csapat, ahol dr. Márin Istvánné (Marika néni) vendégszeretetét élvezte a közösség; a Kiskunság és a Sárköz találkozásánál, az 54-es főútvonaltól 200 méterre, a Vörös Mocsár természetvédelmi területtől nem egész 1 kilométerre, csendes környezetben – remek házi süteményekkel, zamatos pálinkával.

A kiskastélyról Marika néni elmondta: egykoron a Kalocsai Érsekséghez tartozó Káptalani birtok intéző lakásaként szolgált. Innen irányították a környék birtokait. A megtermelt jövedelemből látták el a főpapokat. Felújítás után, 2000-ben, a birtok épületeit turisztikai fogadóhellyé alakították. 

Marika néni a fogadást követően buszra ült a zarándokcsoporttal, majd a település központjába érve – társaságukban gyalogolva – szíve minden szeretetével egyenként bemutatta a település főbb nevezetességeit: a Községi Könyvtárat, a Képes Házat, a Falumúzeumot, a Szálas Béla-kilátót és a Babamúzeumot.

A zarándokebédet – sváb burgonyalevest kolbásszal, tejföllel, valamint rántott szeletet rizibizivel, savanyúsággal – a császártöltési Dönci Étteremben fogyasztották el a délidőre igencsak megéhezett vándorok. A szívélyes vendéglátók jócskán kitettek magukért. Nem is távozott onnan senki éhes gyomorral.

Barangolásuk második felében Hajósra érkeztek a zarándokok, ahol az egykori Érseki Kastélyt, valamint a Szent Imre templomot vették közelebbről szemügyre.

A hajósi kastélyt és melléképületeit 1739-40-ben építtette gróf Patachich Gábor kalocsai érsek. Ő készíttette az emeleti dísztermek gyúrt műmárványból készített díszítéseit is, melyek falmezőiben III. Károly, Erzsébet Krisztina, Mária Terézia és Lotharingiai Ferenc nagyméretű, egész alakos képmásai kaptak helyet. Ezeket hosszú ideig a hajósi plébánián őrizték, végül visszakerültek a kastélyba.

1907-08-ban Városy Gyula érsek a Haynald Lajos bíborosérsek által alapított gyermekotthont helyeztette itt el. Az ekkor történt átalakítás során boltozatokat, közfalakat bontottak le, s ugyanekkor veszett nyoma a kastély teljes belső berendezésének is. Az addig zsindelyfedésű tetőt cseréppel borították. Az államosítás után kisebb átalakítások történtek, ekkor csupán néhány közfalat bontottak ki a továbbra is gyermekotthonként működő épületben.

A kastély funkciója az 1990-es években megszűnt. Ezután az országos műemléki védettség alatt lévő kastélyépület üresen, kihasználatlanul állt. 2010-ben adták át a felújított egykori hajósi Érseki Kastélyt.

A Szent Imre templom fő ékessége a feltehetően Michael Erhart ulmi mester műhelyéből származó késő gótikus Szűz Mária kegyszobor. Az óhazában nagy tisztelettel övezett szobor az utolsó betelepültekkel, elsősorban Anna Maria Hall asszonnyal érkezett, " kísérve" népét az új hazába.
Csáky érsek 1728 -ban igényesen tervezett barokk templomot alapított, és az ideérkező nagyszámú zarándok rövidesen igényelte a templom átépítését. Az imameghallgatások és csodás gyógyulások eredményezték az 1749 -es, majd az 1752 -es egyházi kivizsgálást. Klobusiczky Ferenc kalocsai érsek látva a hiteles kegyelmi történéseket 1752 -ben új, rokokkó stílusú főoltárral ajándékozta meg Hajós templomát, és elhelyezte rajta - tisztelete jeléül- Szűz Mária kegyszobrát a gyermek Jézussal.
E század végén, 1794 -ben gróf Kolonics László érsek kezdeményezésére VI. Pius pápa kegyhellyé nyilvánította a templomot. Haynald Lajos bíboros- érsek neoklasszicista oldalhajókkal kibővíttette a közel ötezres lakosság számára, az akkor már mezőváros templomát. Az érsekek támogatása mellett nagy gondot fordított a templombelső berendezésére Troll Ferenc pécsi kanonok, mint a város szülötte.

Késő délután ismét Császártöltésre vezetett az autóbusz útja – a végtelenül lelkiismeretes, dolgos, kedélyes Laci sofőr jóvoltából. Az utazók szerint ugyanis a falu pincesorai igazán megérdemelnek egy sétát. A lösz partba vájt pincék egyenletes hűvöse biztosítja a borok kiváló tárolását. A legtöbb pincét téglával burkolták, de találni még olyat is, ahol löszfalú boltívek maradtak. Hosszúságuk változó, a legtöbbjük 15-20 méteres. Jellegzetes a pincék elé épült présház.

Császártöltés pincesorai a maguk nemében is különlegesek, hiszen szervesen beépülnek a faluba, önálló utcákat alkotva a település belsejében.

Séta közben meg-megállva a kecskeméti járók-kelők választása végül a Kis sori Vendégház-Székelyi Pincére esett, ahol a rendkívül barátságos házigazdák bőséges étekkel – süteménnyel, zsíroskenyérrel és lilahagymával, no meg jóféle borokkal, továbbá szikvízzel látták el vendégeiket – mindenki legnagyobb megelégedésre.

 

 

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!