Október 16. szerda, Gál
Hírek, események 2024. augusztus 1. 22:28

Dr. Bábel Balázs: az olimpia egy sportesemény és nem pride-fesztivál

Képgaléria
Dr. Bábel Balázs: az olimpia egy sportesemény és nem pride-fesztivál
A júliusi érseki interjú hangsúlyos részét – aligha meglepő módon – a párizsi olimpia botránya tette ki, ugyanakkor az egyházi építkezések, a közelgő tanévkezdés és más időszerű témák is előkerültek a beszélgetés során. A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye első emberét Farkas P. József újságíró kérdezte. (Fotók: Mátyus István)

– Július 28-án ünnepi szentmisét tartott Izsákon a nagyszülők és idősek világnapja alkalmából. Beszéde közben szóba hozta a párizsi olimpiai megnyitó azon részét, ahol Leonardo Da Vinci Utolsó vacsora című képét alkották újra. Vélekedése a hazai és a nemzetközi sajtóban egyaránt helyet kapott…

– Nem azzal a szándékkal mentem Izsákra, hogy az olimpiáról beszéljek. Prédikációim mindig tartalmaznak napi aktualitásokat, melyeket bibliai nézőpontba helyezek. Azért mondtam, hogy az olimpia megnyitója nem csak gonoszság, gyávaság is volt, mert a szervezők jól tudták, a keresztények a muszlimokkal ellentétben nem fognak fegyvert, amikor mások az ő szent dolgaikat gúnyolják. Ha a muzulmán vallási jelképeket parodizálták volna ily módon, a mohamedánoktól egészen másféle választ kapnának, mint tőlünk, keresztényektől. Gondolok itt például a hajdani Charlie Hebdo-esetre. Az ügy kapcsán felmerül a kérdés: hol vannak a polgárpukkasztás határai? Az olimpia egy sportesemény és nem pride-fesztivál.

– Támogatta megnyilatkozását a püspöki kar, avagy önállóan lépett?

– Nem jutott idő az egyeztetésre. Szombaton értesültem a szóban forgó eseményről, a templomi beszédem pedig vasárnap délelőtt hangzott el. A püspöki kar véleménye aligha különbözik az enyémtől.

– Végül bocsánatot kértek az olimpia szervezői. Megnyugtatónak tartja a sajnálkozásukat?

– Csupán általánosságok hangoztak el. Tolerancia, elfogadás, stb.

– Nem ez az egyetlen téma, amely mostanság borzolja a kedélyeket. A papi nőtlenség is állandóan visszatérő kérdés a Katolikus Egyházban…

– Sokkal inkább azon kívül jön elő időről időre a papi nőtlenség kérdése.  A cölibátust nem a pápák találták ki, ez Jézus életformája, ami az elköteleződést fejezi ki a teljes emberiség iránt. Egyházunk részéről ezért jogos követelmény az egyedülállóság, mint családi állapot. Amennyiben nem sikerül ezt betartani egy katolikus lelkipásztornak, annak oka az emberi gyarlóság. A nőtlenség vállalása kétségkívül nem könnyű – mint ahogy a szentségi házasság sem az.

– 2024 nyarán kijelenthető-e végre, hogy befejeződött a kalocsai székesegyház felújítása?

– Maga a székesegyház legalább öt éve elkészült. A körülötte lévő ásatások viszont rendkívül sok időt vettek igénybe. Az árkok fölé kerülő üvegtáblák beszerzése és elhelyezése úgyszintén akadályba ütközött, mivel az ukrajnai gyártó tevékenysége a háború miatt ellehetetlenült. Nagy nehézséggel sikerült ugyan új beszállítót találnunk, de a piaci hiány miatt az árak időközben jelentősen emelkedtek. Mindennek dacára úgy néz ki, a közeljövőben sikerül pontot tennünk a munkálatok végére, így a régészeti feltárások eredménye hamarosan láthatóvá válik mindazok számára, akik a kalocsai székesegyház előtt járnak-kelnek.

– Idén sincsenek bővében az anyagi forrásoknak. Ilyen körülmények között be tudják fejezni a megkezdett felújításokat?

– Szándékunkban áll. A Nagytemplom külső rekonstrukciója befejeződik, azonban a belső tér renoválásához pénz hiányában nem tudunk hozzáfogni. Értelemszerűen a padlózat és a padok cseréje is elmarad.

– Életkora okán vége felé közelít érseki pályafutása. Milyen álmokat dédelget a hátralévő időre?

– Megjegyzem, az érseki címet – emeritus megjelöléssel – életem végéig megtarthatom. Egyébként pedig a hídra akkor kell rálépni, amikor odaér az ember. Torzóként ne maradjon semmi – ez a célom.

– Úgy hírlik, újabb iskolákat vesz át a Katolikus Egyház. Van alapja az intézményi bővítésnek?

– Először is leszögezem, nem készülünk átvenni újabb iskolákat. Magunktól korábban sem vettünk át oktatási intézményeket. Minden esetben a fenntartók jelentkeztek nálunk, és ajánlották fel további üzemeltetésre az általuk működtetett tanintézetet. Felfogásunk szerint az iskola nem csodaszer, ám lehetőséget nyújt számunkra, hogy a katolikus nevelés vonatkozásában elérjük a fiatalokat.

– Beköszöntött az augusztus. Készen állnak a tanévkezdésre? Van elég tanár és kréta?

– Nehézségek természetesen mindig akadnak, de olyan gond nem merült fel, amit ne tudtunk volna orvosolni. Örömmel tapasztaljuk, hogy a legutóbbi fizetésemelést követően kezd ismét népszerűvé válni a tanári pálya, ennek folytán mifelénk jelenleg nem beszélhetünk pedagógushiányról. Többen más területekről térnek vissza a gyerekek közé.

– A hívek közül számosan szeretnék, ha egy katolikus szellemiségű idősek otthona létesülne az egyházmegyén belül. Mit szól ehhez?

– Én is szeretném, viszont ennek nem csak anyagi vonzata van, megfelelő szakemberek is kellenek, akik gondozzák az időseket. Sajnos hiány van ápolókból, mivel jelentős munkateherrel jár ez a hivatás. Máskülönben napjainkban két idősotthont tart fenn az egyházmegye; egyiket Alsószentivánon, a másikat Lajosmizsén.

– Augusztusban elkezdődik az ünnepek sora. Mindenhová el tud menni, ahová hívják?

– Lesz úgy, hogy két helyre is ellátogatok egy nap, különösen huszadika környékén. Pannonhalma, Délvidék és még hosszasan sorolhatnám. A naptáram szokás szerint ezúttal is teljesen megtelt.

– Kérem, ajándékozzon meg bennünket a legutóbbi olvasmányélményével.

– Az elmúlt időszak jelentős politikai eseményeinek is köszönhetően bővében voltam a közéleti elemzéseknek. Több forrásból tájékozódom, tehát bőséges ismeretanyaghoz jutok a közéleti témák vonatkozásában. Másrészt a bibliamagyarázatok is lekötik a figyelmemet. A Zsoltárok könyvében található a teremtés himnusza, melyben a szentíró magasztalja Istent az élővilág létrehozásáért.  Javaslom, nyári utazásaink közben nézzünk szét egy kicsit a természetben és csodálkozzunk rá Isten nagyszerű alkotásaira; a körülöttünk lévő növény- és állatvilágra.

 

 

 

 

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Dr. Bábel Balázs