Július 22. hétfő, Magdolna
Hírek, események 2010. február 26. 08:17 | Szerző/forrás: www.petofinepe.hu

Meleg étel hétköznap is

Meleg étel hétköznap is
Wojtyla Barátság központ - Várják a vállalkozók felajánlásait Karácsonykor, az ünnepek idején sokan segítenek a rászorulókon, de mi a helyzet a szürke hétköznapokon? A kecskeméti Karol Wojtyla-központban évközben is gondolnak a szegényekre, a nélkülözőkre. Beszélgetés Farkas P. Józseffel, az intézmény alapítójával, igazgatójával.

– Örömteli látni, hogy önök nap mint nap meleg étellel várják a rászorulókat. Miből telik minderre? - kérdeztük Farkas P. Józsefet, a Wojtyla Barátság központ megálmodóját.

– Ez az intézmény egész évben azért dolgozik, hogy az elesetteken, az önhibájukon kívül szegénységbe esett rászorultakon segítsen. Hol étellel, ruhával, vagy éppen tűzifával. A Szentek asztala programunk keretében minden hétköznap meleg étellel várjuk testvéreinket. Még akkor is, ha az állam tovább csökkentette a támogatásunkat. Ugyanis 2010-ben  40 százalékkal megkurtította a szociális étkeztetés korábbi normatíváját, ami már eddig is csupán a költségek 30-35 százalékát fedezte. De ez nem szegheti kedvünket! Hiszen a szolidaritás, az elesettek segítése nem kampányfeladat!

 

– Akkor mégis hogyan sikerül megoldani a napi étkeztetést?

– Nagyon sok önzetlen felajánlást kapunk vállalkozóktól, és egyéb forrásokból. Örömmel mondhatom el, hogy Kecskeméten nagyon sok olyan jószívű vállalkozó, cégvezető él, aki gondol a szegénysorban élő embertársaira is. Új kezdeményezésünk keretében támogatóinknak lehetőséget ajánlunk arra, hogy különböző jubileumi vagy fogadalmi napokon, vasárnapokon, születés- és névnapokon támogatást nyújtsanak gondozottainknak: édességgel, gyümölccsel, különleges választékkal gazdagítsák az általunk kínált menüt. Van, aki a foglalkozásához kötődő szent napján állja a rászorultak ebédjét, vagy éppen névnapján kéri, hogy az ő finanszírozhassa meg az ételek költségét. Lehetőséget kínálunk arra, hogy az egész ebéd költségét ők fizessék, de öröm számunkra az is, ha valaki az aznapi étel mellé desszertet, gyümölcsöt, üdítőt ajánl fel.

 

– A felajánlók maguk is részt vesznek az általuk fizetett ebéden?

– A legtöbben személyesen szeretnék köszönteni a rászorultakat ezeken a napokon, de vannak, akik inkább háttérben maradnak, és névtelenül segítenek. A tapasztalatom szerint elmondhatom, hogy a felajánlóink feledhetetlen élménnyel gazdagodnak, amikor személyesen beszélgethetnek a rászorultakkal. Aki egyszer segít, az a későbbiekben is megkeres minket.  S ami nagyon fontos, a Wojtyla a meleg ételen túl minden segítséget megad számukra, hogy a munka világába mielőbb sikeresen visszailleszkedjenek.

 

– Ezek szerint a Wojtyla központ több mint egy étkezde.

– Köszönöm, hogy ezt így látja: mi nem egy étkező vagy munkahelyi közösség vagyunk, hanem egy nagy család, ahol természetesen finom falatok kerülnek az asztalra.

 

– Miben másban tudnak segítséget nyújtani a központban?

–Animátorunk teljes odaadással végzi munkáját. Az anime szó szerint lelket jelent, és ezt Judit asszony maximálisan bizonyítja is. Egy személyben a teljes csoportot irányítja. Programokat szervez, fürdőbe, kirándulni viszi őket, kulturális, orvosi előadásokat tart számukra. 

 

– Kik jöhetnek a központba?

- Az utcáról nem lehet csak úgy becsöngetni. A családsegítő központ, illetve más szociális intézmény, az egyház személyesen küldi hozzánk az embereket. Így biztosak lehetünk abban, hogy valóban azokon segítünk, akiknek erre szüksége van.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház