Július 22. hétfő, Magdolna
Hírek, események 2010. február 26. 14:50

Építkezési vállalkozók találkozója Kecskeméten

Képgaléria
Építkezési vállalkozók találkozója Kecskeméten
Kecskeméten a Rákóczi úti Művész Kávézóban az építési vállalkozóknak előadást tartott ma Bacsárszki Pál a Magyar Építőipar Kht. ügyvezető igazgatója, és a Magyar Fejlesztési Bank kecskeméti kirendeltség vezetője.

Az előadáson szó volt többek között a magyar vállalkozók fennmaradási lehetőségeiről, külföldi munkavállalásról, a fejlesztési javaslatokról. Pénzügyi helyzetről, hogy hogyan tudnak kilábalni az építési vállalkozók a válságból, honnan tudnak pénzt szerezni. Szó esett a pályázatokról, mennyi lehetőség van a vállalkozások fejlesztésére. A vállalkozások fő feladata - tudtuk meg - hogy új munkalehetőségeket teremtsenek.  Problémaként merült föl, hogy ma Magyarországon nincs szakmunkás képzés. Ennek eredménye, pedig a szakmunkás hiány. Nem vígasztal senkit sem,  hogy nem csak Magyarországon ez a helyzet, hanem Nyugat - Európa számos másik országában is. Ott viszont nagy becsben tartják a kétkezi munkát.

Az előadás egyik fő témája az Európai Unióban való boldogulás lehetősége volt. Itt szintén elhangoztak, előkerültek  a pályázatokkal kapcsolatos információk,  lehetőségek. Az előadás további részében a klaszterekről esett szó. A klaszter, angol kifejezés; magyarított leírása, jelentése hálózat. „A klaszter olyan, egymással szoros kapcsolatban álló vállalatoknak, és intézményeknek a termelési lánc mentén szerveződő, földrajzilag koncentrált együttműködése, amely képes a hozzáadott- érték növelésére.”

A klaszter olyan, mint egy nagy család, segítenek egymásnak, tanácsokat adnak, pályázati lehetőségekben segítenek, egy adatbázist hoznak létre, melyet folyamatosan frissítenek az új tagok felvételével, segítenek új üzleti partnerek felkutatásában. Magyarországon ez még új keletű, de nyugaton már nagyon jól működik.

Az előadás végén, pedig a pénzügyi kérdésekkel foglakoztak, a Magyar Fejlesztési Bank kecskeméti kirendeltség vezetője segítségével. Aki segítséget adott a vállalkozóknak, hogy tőlük, milyen módon tudnak hiteleket felvenni, hol tudnak tájékozódni, olyan pénzügyi forrásról, melyet később nem kell visszafizetni, vagyis a pályázatokról. A Magyar Fejlesztési Bank „célja, hogy tevékenységével elősegítse a beruházások és fejlesztések növelését, a hazai infrastrukturális hiányok felszámolását, ösztönözze a magyarországi vállalkozások, elsősorban a kis-és középvállalati szektor hazai és külföldi tevékenységének bővítését, a gazdaság technológiai, környezetvédelmi, energiahatékonysági fejlesztését, valamint a foglalkoztatás növelését, s mindezek révén aktívan járuljon hozzá Magyarország nemzetközi versenyképességének javításához.”

Fontosabb honlapok, címek:

https://www.mfb.hu/

http://penzterkep.hu/

http://www.magyarepitoiparkht.hu

http://www.eikot.hu/

Kövessen minket a Facebookon is!