Július 22. hétfő, Magdolna
Hírek, események 2010. március 13. 05:51 | Szerző/forrás: baon.hu

Csík János Arany Érdemkeresztet, Lovasi pedig Kossuth-díjat kap

Csík János Arany Érdemkeresztet, Lovasi pedig Kossuth-díjat kap
Hivatalos értesítése ugyan még nem érkezett meg, de mindenképp ott lesz Csík János március 14-én a Szépművészeti Múzeumban, hogy átvegye a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjét. Azt mondja, csak akkor hiszi el, hogy kitüntetik, ha már kezében lesz az elismerés. Barátja és kollégája, Lovasi András Kossuth-díjban részesül. Erről is beszélt a Baon.hu-nak a Csík Zenekar alapítója.

Március 14-én 11 órakor a Szépművészeti Múzeumban dr. Hiller István, oktatási és kulturális miniszter adja át az elismerést. Hivatalos értesítést ugyan még nem kapott Csík János, de helyet foglaltak számára az ünnepségen.

– Valószínűleg elkeveredett a postán a meghívó, a Miniszterelnöki Hivataltól egyeztetés miatt hívtak a napokban – árulta el a Baon.hu-nak Csík János. – Így csak akkor leszek biztos a dologban, ha már átvettem. Egyelőre nem is mondtam el senkinek, gyermekeim is hitetlenkednek még.

– Természetesen komoly megtiszteltetés, és nagyon jól esik az embernek, ha állami kitüntetésben részesül – teszi hozzá Csík János. – Nekem külön öröm, hogy ezt az elismerést korábban dr. Zombor Gábor is megkapta.

Kossuth-díjjal tüntetik ki március 15-én Lovasi Andrást, illetve a Márciusi Ifjak díját kapja Barabás Lőrinc trombitás. Csík János mellett Arany Érdemkeresztet kap Tariska Szabolcs, egykori Amorf Ördögök zenekar tagja és a Péterfy Bori & Love Band szövegírója, Kiss Tibor a Quimbyből valamint Farkas Róbert és általa a Budapest Bár.

– Mit szólt ahhoz, hogy Lovasi András Kossuth-díjat kap?
– Rögtön felhívtam, amikor elért hozzám a hír. Tréfálkozva megvitattuk, elfogadjuk-e az elismerést. (Ő egyébként korábban már megkapta az Arany Érdemkeresztet.) Egyetértettünk abban, hogy bármilyen kitüntetésben is részesül az ember, törvényszerű, hogy egyesek összeesküvés-elméleteket gyártanak arról, miért pont ő és miért pont akkor kapja meg. Azt kevesen gondolják végig, milyen munka állhat egy-egy díj mögött. Sajnos ez ezzel jár, el kell fogadni. 

Vannak olyan kitüntetéseket, amelyek olykor indokolatlannak tűnnek, egy művészember esetében azonban – úgy gondolom – nem szabad sem politikai, sem társadalmi okokat látni az elismerés mögött. Biztos vagyok abban, hogy Lovasi András barátom bölcsen, mindamellett büszkén kezeli majd, hogy a legnagyobb művészeti díjban részesül. Nem lesz ettől más ember, ahogyan én sem. Ezért is vagyunk olyan jóban, és ezért tudunk együtt dolgozni.

Csík János zenekarának első formációja 1988-ban alakult meg, mégis jelenlegi összeállításukban jutottak el pályájuk csúcsára, s lettek Magyarország egyik legnépszerűbb népzeneiegyüttese.
Az együttes Kecskeméten kezdte tevékenységét, s a vidéki zenekarok közül szinte egyedül tudta állni a versenyt a legjobb budapesti táncházi bandákkal hosszú távon. A zenekar számára nagy elismerés volt, hogy 2000-ben az olimpiai játékokat kísérő kulturális programhoz őket választották ki, hogy képviseljék Magyarország népi kultúráját Sydneyben. Ekkorra már több sikeres lemezük megjelent, s táncházaik, fellépéseik nagy népszerűségnek örvendtek. 2002-ben Csík János nagyon súlyos autóbalesetet szenvedett, amiben a bal karja több helyen eltört. Mivel a sérült kar nem jól forrt össze, sokáig kérdéses volt, hogy vehet-e még kezébe vonót valaha. Az egész népzenész társadalom megmozdult, segélykoncertet szerveztek a prímás és családja megsegítésére, amin sok jelentős zenész játszott. 2007-ben Fonográf Díjjal tüntették ki a zenekart, 2009-ben pedig nekik ítélték a Magyar Örökség Díjat.

Kövessen minket a Facebookon is!