Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2010. március 25. 09:46 | Szerző/forrás: baon.hu

Tornyokat a denevéreknek, alagutat a békáknak

Tornyokat a denevéreknek, alagutat a békáknak
Az Európai Unió támogatásával három év alatt több jelentős természetvédelmi programot valósíthat meg területén a Kiskunsági Nemzeti Park.

Több mint félmilliárd forintot fordíthatnak a természeti élőhelyek helyreállítására. A pénzt uniós pályázaton nyerték a Kiskunság leginkább veszélyeztetett természetvédelmi területeinek megőrzésére - hangzott el az Igazgatóság sajtótájékoztatóján, melyen részt vett Haraszthy László, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szakállamtitkára.

sas_pageid=\'6136/37967\'; // Page : AShungary/baon.hu/BAON általános oldal/baon_aloldal sas_formatid=2261; // Format : PF - billboard 330x247 sas_target=\'\'; // Targeting SmartAdServer(sas_pageid,sas_formatid,sas_target);

A munkák ősszel kezdődnek és három év alatt fejezik be azokat. A parknak pénzt nem kell áldoznia a fejlesztésre és a vissza nem térítendő támogatásból helyi vállalkozók valósítják meg a fejlesztéseket - mondta Vajna Tamásné, a KNP igazgatója.

Európában is egyedülálló kísérletként 15 mesterséges denevér-élőhelyet alakítanak ki, helyszínenként több száz egyed, összességében egész populációk számára biztosítva szaporodó- és telelőhelyet.

Békamentő rendszert  létesítenek az 52-es főútvonal mentén. Fülöpháza közelében telepítenek terelőfalakat, építenek „béka-alagutakat” a főút alatt, hogy az általa kettészelt vizes élőhelyek között a kétéltűek szabadon vándorolhassanak. 

A pályázati pénzből inváziós fajokat írtanak a Tisza ártéri Barci-réten a Bócsai-ősborókás védelmében Bócsa, Kaskantyú külterületén. Soltszentimrén a szikespuszta megőrzése érdekében 17 kilométer hosszan felszámolják az egykori rizskalitkák töltéseit, árkait, lehetővé téve, hogy alkalmas élettér alakuljon ki a fokozottan védett túzok számára. Az izsáki Kolon-tó nyaranta kiszáradó nádasában 4 hektáros nyíltvízi élőhelyrendszert hoznak létre. Mórahalom külterületén, a Csipak-semlyék 84 hektáros területén helyreállítják a szikes puszta kis darabját az intenzíven művelt kertészeti, agrár környezet közepén.

Kövessen minket a Facebookon is!