Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2010. április 11. 11:43

Olykor a gazdi is éhezik

Olykor a gazdi is éhezik
A Gong Rádió ügyvezető igazgatójával terjedelmes interjút készített legutóbb a Nemzetközi Kutya Magazin. Nem véletlenül, hiszen Tőzsér Judit a Mentsvár az Állatokért Alapítvány elnökeként is közismert Kecskeméten. Nagyon sokat dolgozik azért, hogy városunk kutyamenhelye jól működjön, s így új gazdára leljenek az elkóborolt, árván maradt négylábúak. Az alábbiakban ebből az interjúból elevenítünk fel néhány részletet. – Hiába módosították az állatvédelmi törvényt január 15-én, a menhelyek csak az emberek jóindulatában bízhatnak. Azokéban, akiket közben sújt a gazdasági válság. Ha nem fogunk össze az állatvédelemben, akkor itt nagyon nagy probléma lesz. Elsősorban az ivartalanításra gondolok, mert ez az egyik legfontosabb kérdés, aminek az alapja a szemléletváltás.

- Két éve járunk az általános iskolákba állatvédelmi oktatást tartani a gyermekeknek. Most kaptunk a német testvérszervezetünktől olyan kifestőkönyveket, amelyekből a kicsik már óvodás koruktól ismerkedhetnek az állatvédelemmel. Levetítünk nekik olyan filmeket, ami a koruknak megfelelően mutatja be a helytelen állattartást, állatkínzást. Nagyon fontos, hogy a gyerekek már egészen kicsi koruktól mit gondolnak az állatokról.

– Ma már állatvédelmi őrszolgálatunk működik Kecskeméten és környékén. Mert előtte hiába mentünk ki a helyszínre, amikor állatkínzást jelentettek be, a magánterületre a lábunkat sem tehettük be. Csak kívülről néztük, hogy a nyomorult állat 40 fokban ki van kötve a napra, alig áll a lábán, vagy mínusz tíz fokban reszket, és nincs háza, ahová a hideg elől húzódjon, de nem tudtuk elhozni. Ezért kellett az állatvédelmi őrszolgálat, a megyei állatvédelmi szakszolgálat, mert ők rendelkeznek hatósági jogkörrel, elkobozhatják a szenvedő állatokat.

- Az a véleményem, hogy aki állatokat kínoz, ugyanúgy bántja az embertársát is. És a pénzbüntetés, a felfüggesztett börtön nem visszatartó erő. A szigorúbb bírói döntéseknek nagy szerepük lehetne abban, hogy a jövőben drasztikusan csökkenjenek az állatkínzások. Mi az örökbeadásnál először kitöltetünk egy pszichológus segítségével összeállított tesztet. Gyakorlati kérdések is vannak benne, és aki beikszeli, hogy láncra vinné a kutyát, annak már ki sem adjuk. A Mentsvárból csak örökbefogadási szerződéssel lehet elvinni kutyát, és a polgárőrök két héten belül ellenőrzik a tartását.

- Az, hogy az ország ilyen gazdasági és erkölcsi helyzetben van, és hogy ilyen mértékben megszaporodtak az állatkínzások, szerintem összefügg. Mert előfordul, hogy levelében, telefonban könyörög valaki, hogy vigyük el a kutyáját, mert nem bírja etetni. Mert már magának sincs mit ennie. Ilyenkor mi odavisszük a kutyatápot, maradjon csak a gazdinál a kutya, ne érezze a hiányát egyik sem a másiknak. Az ilyen ember szereti az állatot, és mélységes elkeseredettségre és nemes lélekre vall, hogy inkább lemond a társáról, csak hogy annak jobb élete lehessen. Az ilyen embertől nem visszük el a kutyát. Sőt, kenyeret és más élelmiszert is viszünk, hogy neki is legyen mit ennie…

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Porta Egyesület