Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2010. május 13. 15:37 | Szerző/forrás: Gyógyhír

Új profilokat tervez az új osztályvezető főorvos

Március 1-jétől dr. Bánfalvi Attila a szülészet-nőgyógyászati osztály osztályvezető főorvosa. A szakember Szegedről érkezett a Godó György professzor halála óta vezető nélkül működő osztály élére.
  • Szegeden születtem, ott jártam egyetemre is, majd a szegedi önkormányzat kórházában, a szülészeti osztályon, Bódis Lajos professzor mellett kezdtem el dolgozni, aki akkor Csongrád megye szakfőorvosa volt. A szülészet-nőgyógyászat szakvizsgát 1987-ben szereztem meg – kezdi a bemutatkozást Bánfalvi doktor. – A professzor nyugdíjba vonulását követően Szabó Elek vezette az osztályt, aki a laparoszkópos tevékenységet erősítette meg, majd az Európán túl is ismert, sokoldalú Herczeg János professzor irányítása alatt dolgozhattam. Kapcsolatai révén számottevő fejlesztések történtek a szülőszobában és a műtőben, sokat javult a technikai repertoár. Miután nyugdíjba ment, én lettem az osztályvezető főorvos. A kórház és a klinika gazdasági összevonását követően pedig a szülőszobát vezettem, mostanáig. Szüleim orvosok. Édesapám a szegedi kórház igazgatója, édesanyám a rendelőintézet igazgatója volt. Három gyermekem van: 8, 16 és 17 évesek.
  • Milyen benyomásokat szerzett a kecskeméti szülészet-nőgyógyászati osztállyal kapcsolatban?
  • Legalább 14 hónapja nincs első számú vezető, és ez nyomot hagyott a struktúrán. Az osztályon rendelkezésre álló szürkeállomány kiváló: megfelelő szakmai tudás és hozzáértés jellemzi a kollégákat. Minden szint – a terhespatológia, a nőgyógyászat, a gyermekágy, a szülőszoba és a járóbeteg ellátás – élére részlegvezetőt neveztem ki, aki egyszemélyben felel az ott folyó munkáért. Egyébként a minőségi munka feltételei adottak. A betegellátás körülményeiben pedig a Nyíri útra költözéssel áll be minőségi változás.
  • Tervez-e további átszervezéseket?
  • A következő lépés a járóbeteg ellátás átszervezése lesz, beleértve az ambuláns tevékenységet és a terhesgondozást. A járóbeteg ellátásban április 1-jétől betegkapu rendszert vezetünk be. A betegek ellátása érkezési sorrendben történik majd. A 2000 feletti szülésszám is mutatja, hogy a terhesgondozás megkülönböztetett figyelmet követel. Ezért is döntöttünk úgy a kórház vezetésével egyetértésben, hogy a központi terhesgondozás megvalósítása lesz a következő lépés. Ezt azt jelenti, hogy minden terhes gondozása itt, az osztályon történik majd, mégpedig azonos körülmények között, ugyanolyan színvonalon. Ez komplett vizsgálati struktúrát jelent házon belül, visszarendeléses rendszerben, a betegek számára pedig rövidebb várakozási időt és high-tech ellátást. Április 1-jétől két szakember érkezik, akik kifejezetten ezt a feladatot fogják kivitelezni. Sári Tamás kollégám a szegedi központi terhesgondozó vezetője volt korábban.
  • Milyen távlati elképzelései vannak?
  • Terveim szerint új vizsgálatok és terápiás beavatkozások lesznek elérhetőek Kecskeméten. Előfordulhat, hogy új profilokat vezetünk be, amelyek az intézménynek pénzt hoznak, a betegeknek pedig nem kell akár száz kilométert utaznia ezekért a vizsgálatokért. Néhány dolgot talán decentrumként is sikerül működtetni. (Forrás: Gyógy-hír, Fotó: Bálint Vilmos)

Kövessen minket a Facebookon is!