Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2010. június 12. 20:01

Lefejezhetik a labdarúgó szövetségeket

Lefejezhetik a labdarúgó szövetségeket
A napokban az Izsáki Vino étteremben tartotta rendkívüli ülését a Bács-Kiskun Megyei Labdarúgó Szövetség elnöksége. A fő téma nem is lehetett más, mint az MLSZ vezetőségében hamarosan bekövetkező személyi és strukturális változások, amelyek alapjában reformálják meg eddigi működésüket. Az elhangzottakról Orell Zsolt, a megyei szövetség elnöke tájékoztatta az Alföldi Civil Naplót.

- Az összejövetelünk fő témája a 2011/12-es bajnokság versenykiírása volt, amiben sok változtatás nem lesz a most véget ért szezonhoz képest. Ám az MLSZ közelgő elnökségi választása miatt, rengeteg kérdőjel alakult ki a megyei szövetségek vezetőiben. Csányi Sándor (az MLSZ leendő új elnöke – a szerk.) a június 14-i testületi ülésen olyan alapszabály módosításokat kíván megszavaztatni, amivel lefejezné a megyei labdarúgó szövetségeket. A tervek szerint ugyanis, ezek az eddig kiválóan bevált szervezetek elvesztenék önálló jogi státuszukat. Megmaradnak ugyan, de csupán véleményezési joguk marad, végrehajtási már nem, felülről kinevezett versenyigazgatók hajtanák végre az MLSZ-vezetés utasításait. Véleményünk szerint viszont, Budapestről nem biztos, hogy valaki jobban látja a megyék problémáit, mint az itteni vezetők…

- Kósza hírek szólnak arról, hogy cserébe eltörölnék a játékvezető díjakat, és drasztikusan csökkenne a nevezési díj. Ha ez igaz, akkor mindenképp fejet kell hajtani a döntés előtt, hiszen ez olyan komoly anyagi terhet venne le az egyesületekről, melyet a megyei szövetségek nem tudtak eddig felvállalni. Kíváncsian várjuk a folytatást, de addig is – ugyanúgy, mint a tavalyi évben – mi az idén is 10%-al csökkentettük a játékvezetői díjakat.

- Hogyan néznének ki a szövetségek, amennyiben módosítják az alapszabályt?

- Az új felállásban sok a kérdés, hiszen azt sem tudni még, kik alkotnák a bizottságok tagjait. A szervezetben ugyanis, létfontosságúak ezek a döntéshozó grémiumok – fegyelmi, átigazolási, technikai és kispályás bizottság –, melyek tagjai eddig nem fizetést kaptak munkájukért, hanem a hétvégi ellenőri munkáért kapott pénzzel honoráltuk őket. Kérdés, hogy ezt követően hogyan akarják ösztönözni ezeket a szakembereket. Érzésem szerint, központilag akarják irányítani a labdarúgást, és első lépésként azt rombolják le, ami eddig a legjobban működött. Nem biztos, hogy ezáltal indul el a labdarúgás a fejlődés útján hazánkban. Azt még mindenképp hozzátenném, hogy a Bács-Kiskun Megyei Labdarúgó Szövetség vezetőit áprilisban öt évre választották meg, így nem éppen demokratikus döntés egy húzással szétverni a szervezetet.

- Melyek a lassan befejeződő szezon tapasztalatai a megyei bajnokságokban?

- Nagy öröm, hogy a megye II-es bajnok Nagybaracska vállalja a megye I-es indulást, és erre jó esély van a északi csoportban küzdő Városföldnél is. Nagyon fontos lenne, hogy a megyei bajnokok el tudják vállalni az indulást a magasabb osztályban. A másik jellemző sajnos a rengeteg fegyelmi ügy. A fegyelmetlenségek visszaszorításához szükségünk lesz a csapatok segítségére is.

Kövessen minket a Facebookon is!