Május 25. szombat, Orbán
Hírek, események 2010. szeptember 3. 08:21 | Szerző/forrás: www.katolikus.hu

Napi evangélium\"Senki sem hasít ki új ruhából foltot, hogy ócska ruhára tegye.\"

Képgaléria
Napi evangélium"Senki sem hasít ki új ruhából foltot, hogy ócska ruhára tegye."
Egy alkalommal a farizeusok és írástudók így szóltak Jézushoz: János tanítványai gyakran böjtölnek és imádkoznak, és ugyanígy a farizeusok tanítványai is; a tieid azonban csak esznek-isznak. Jézus így felelt nekik: Csak nem foghatjátok böjtre a násznépet, amíg vele van a vőlegény? Eljön az idő, amikor elviszik a vőlegényt: akkor majd böjtölnek. Példabeszédet is mondott nekik: Senki sem hasít ki új ruhából foltot, hogy ócska ruhára tegye. Hiszen így az újat is elszakítja, és az ócska ruhára sem illik az új folt. Senki sem tölt új bort régi tömlőkbe, mert az új bor szétszakítja a tömlőket; a bor kiömlik, és a tömlők is tönkremennek. Az új bor új tömlőbe való: akkor mindkettő megmarad. Aki óbort iszik, nem kívánja az újat, mert azt mondja: Jobb az óbor. Lk 5,33-39

Elmélkedés: Új ruháról és új borról beszél Jézus a mai evangéliumban. A szentírásban két különböz? jelentéssel fordul elő az ?új? szó. Egyrészt jelenti, ami fiatal, azaz id?ben új, másrészt arra vonatkozik, ami természetében új, min?ségileg jobb, mint az azt megel?z?k. E jelentéstartalmak jön még az is, hogy minden új dolog szent, azaz például az újszülöttek vagy a termés zsengéje Istennek van szentelve.
Jézus tanítása abban az értelemben jelent újat, hogy különbözik az ószövetségi törvény tanításától. A Törvény lényege ugyan megmarad, de meg kell újulnia és egy új lélekkel töltődik át. Jézus új tanítása bennünket is megújít lélekben.
© Horváth István Sándor

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház Szenteste Alapítvány