Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2010. november 10. 08:39 | Szerző/forrás: www.greenfo.hu

Elmossa az óceán a Salamon-szigeteket

Elmossa az óceán a Salamon-szigeteket
A klímaváltozás és az ezzel járó tengerszint emelkedés miatt egyre nagyobb gondban van az igen mély fekvésű Salamon-szigetcsoport. Az alig fél millió lakosú trópusi szigetállamban nehézségek vannak már most a mezőgazdasággal és egyre nagyobb partrészek kerülnek víz alá.

Annak ellenére van ekkora baj a Salamon szigeteken, hogy annak lakói szinte alig károsítják a levegő minőségét. Vizsgálatok szerint az emberenként kibocsátott széndioxid mennyiség nagysága nem éri el az 500 kilogrammot sem. Ez nem is csoda, hiszen a szigeten élők alig 6 százaléka használ mobiltelefont és 2 százalékuk internetezik csak. Ezzel szemben a szigetek 77,6 százalékát szénelnyelő erdő borítja. Sajnos ez sem védi meg a nyolc nagy szigetet és a több száz lakatlan szigetet az egyre pusztítóbb hullámoktól. A vízszint emelkedése miatt számos mezőgazdasági területet elárasztott a víz és a Tuo falu temetőjét is már szinte teljesen elfoglalta az óceán. A nyolcvanas években a temető és az óceán között 50 méter volt, ám mára csak egyméteres folyosó választja el a temetőt az óceántól. Nagyobb szélnél a hullámok a temetőt is kimossák, épp ezért a Tuo falunak jelenleg nincsen olyan szeglete, ahová halottakat temethetnének el. A falu és a sziget zsugorodása 2015-re már ott fog tartani a szakemberek szerint, hogy a legtöbb tengerparti házat is bemossa majd az állandó és közeledő hullámzás.

Az is gondot jelent, hogy a gazdaságba bevont területek eltűnésével komoly veszélybe kerül a helyiek élelmiszerellátása is. Tovább rontja a helyzetet, hogy a környező mocsarak is tönkremennek, mivel sósak lettek, így onnan sem tudják a főzéshez beszerezni jellegzetes alapanyagát, a tarót. Az elszegényedés másik oka, hogy a gazdálkodók lassan nem tudnak annyi élelmet megtermelni, hogy azzal kereskedni tudjanak, így a piacok egyre üresednek. Az elszomorító jelentést a következő klímacsúcsra a Salamon-szigeteki Pacc elnevezésű, külföldi pénzből támogatott szakértőcsoport készítette.

Kövessen minket a Facebookon is!