Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2010. november 18. 13:11

Élőhelyrekonstrukciós programot indítanak a Kiskunsági Nemzeti Parkban

Képgaléria
Élőhelyrekonstrukciós programot indítanak a Kiskunsági Nemzeti Parkban
A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság a Környezet és Energia Operatív Program KEOP-7-3.1.2 kódszámú, élőhely-rehabilitációs támogatási keretéből 47.798.000 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert el az „Élőhely-rekonstrukció az izsáki Kolon-tavon” című projekt előkészítésére.

A projekt célja a Kiskunsági Nemzeti Park kiemelt természetvédelmi potenciállal és fontossággal bíró, NATURA 2000, Ramsari Egyezmény hatálya alá tartozó Kolon-tó feltöltődött területei és védett természeti értékeinek védelme, illetve helyreállítása. Ennek érdekében célunk a kedvezőtlen irányú szukcesszió átmeneti megfordítása, olyan, számunkra kedvező szukcessziós állapot elérése, ahol a Kolon-tó be tudja tölteni a vízkészlet-megőrzési és természetvédelmi potenciálját.

A projekt közvetlen célja a nagymértékben eltűnt jelentős kiterjedésű nyílt víztükörrel bíró lápi és mocsári élőhely-együttes rehabilitációja a Kolon-tavon, valamint az élőhely-együttest határoló veszélyeztetett borókás nyaras homokpuszta gyepek megőrzése. Az emberi beavatkozások előtti gazdag életközösségek helyreállítása, mely nem csak a Kolon-tó számára jelenti az esélyt a fennmaradáshoz. Ehhez kapcsolódóan a tavat közvetlenül körülvevő területekről, az elszaporodott invazív növények kiirtását tűztük ki célul, s ezzel kívánjuk megoldani a természetes homokpuszta gyepek megóvását, illetve tó természetes állapotának megőrzését.

A fejlesztés célul tűzte ki egy biztosított nyílt tómeder kialakítását, amely a nyílt vízteret igénylő élőlények számára kedvező nagyságú - mind felületét, mind mélységét tekintve - ezáltal visszaállítva a Kolon-tó régebbi képéből egy szeletet. A beruházás gazdasági hatása, hogy növeli a belvíztározó funkció kapacitását.

A projekt eredményeként a Kiskunságra a múltban jellemző élőhelyek alakíthatók ki, illetve válnak fenntarthatóvá. A projekt kizárólag élő természeti értékek védelmét, illetve azok élőhelyének fejlesztését szolgálja. A célok megvalósulása esetén védett, fokozottan védett, illetve közösségi jelentőségű fajok és élőhelyek megóvása, hosszú távú fennmaradása biztosított, s egyben lehetőséget nyújtunk egyes nyíltvizekhez köthető szukcessziós folyamatok fejlődésére. A biodiverzitás és a közösségi jelentőségű élőhelyek területe növekszik.

Kövessen minket a Facebookon is!