Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2010. november 22. 18:46

Beszámoló a Kecskemét-Aomori Baráti Kör 1998-2010. közötti rendezvényeiről

Beszámoló a Kecskemét-Aomori Baráti Kör 1998-2010. közötti rendezvényeiről
A 312 ezer lakosú Aomori város Honshu sziget északi részén fekszik; Aomori Tartomány székhelye, Japán északi városi központjainak egyike. Modern település, alig száz éves múltra tekint vissza. Egyik oldalról a Hakkoda hegylánc, másik oldalról pedig a tenger határolja: fekvésének köszönhetően hosszú, hideg és havas a tél. Jelentős közlekedési és kereskedelmi csomópont. A város polgármestere Hiroshi Shikanai úr (honlap: www.city.aomori.aomori.jp). Kulturális szempontból Aomori Nebuta Fesztiválja Japán legnagyobb és leghíresebb tűz-fesztiválja, az ország kulturális örökségeinek egyike. Évente több mint három és fél millió turistát vonz, akiket elkápráztatnak a harcosok formáját öltő hatalmas szobrok, a kavargó zenei kíséret és a „haneto” táncosok féktelen előadása.

Aomori és Kecskemétváros vezetése 1994. augusztus 4-én írta alá a partneri együttműködésről szóló egyezményt (akkori polgármesterek: Merász József, Seizo Sasaki). A két város kapcsolata főként a kultúra és az oktatás terén jelentős, amelyben fontos szerepet játszik a Kecskemét-Aomori Baráti Kör és az Aomori Tartományi Magyar Baráti Társaság. Rendszeres az általános iskolák közötti képek és kézműves alkotások cseréje, aomoribeli tanárok éves látogatása társiskoláknál, valamint a magyar zeneoktatók és alkotóművészek tanulmányútja Aomoriban.

 

A Kecskemét-Aomori Baráti Körmegalapításának ötlete az 1990-es évek elején született, és a Magyar-Japán Baráti Társaság kecskeméti tagozataként megkezdte működését 1993. szeptemberében. Hivatalos nevén 1994-ben lett bejegyezve. A Kecskeméten működő Kör tagja a budapesti központú országos Magyar-Japán Baráti Társaság hálózatának.

A Kör fő célkitűzése, hogy a kecskeméti és régióbeli polgároknak lehetőséget nyújtson a csodálatos japán kultúra, történelem, gazdaság és mindennapi élet rejtelmeinek megismerésére. A civil szervezet az alapszabályban foglalt tevékenységét konkrét programokon, rendezvényeken keresztül végzi, így “közvetlenül”, a polgári lakosság közművelődését szem előtt tartva szolgálja a közjót.

 Az alapító tagok közül Dr. Kriston Vízi Józsefet és Illés Attilát Aomoribeli barátaink 1999-ben Különleges Baráti Követekkénevezték ki. A Kör egyik alapító tagja, 12 éve pedig elnöke Király József, aki a Magyar-Japán Baráti Társaság megalakulásának 15. és 20. évfordulóján (2002-ben és 2007-ben) is elismerő oklevélbenrészesült a magyar-japán baráti együttműködés érdekében mind kecskeméti, mind pedig országos szinten végzett erőfeszítéseiért, különös tekintettel a harcművészetek – ezen belül is a japán Nanbudo – meghonosítása és népszerűsítése terén kifejtett munkájára.

 Az elmúlt 12 évfolyamán a Kecskemét-Aomori Baráti Kör szervezésében, segítő együttműködésével vagy részvételével számos programkerült megrendezésre (természetesen a rendszeres köri ülések, évi rendes közgyűlések és évadzáró összejövetelek mellett). Ezek közül a legjelentősebb témakörök – csak címszavakban említve – az alábbiak voltak:

  • Előadások a japán kultúráról, nyelvről, történelemről, irodalomról, anime-ről, illetve fényképekkel, filmfelvételekkel illusztrált útibeszámolók Japánról;
  • Japán teaművészeti és Ikebana bemutatók;
  • Japán Téka működtetése állandó kiállítással;
  • Kölcsönös látogatás és bemutatkozás a nagykőrösi Sanshin Hungary Kft. vezetői és a kör tagjai részéről;
  • Sárkányeresztő Találkozók Húsvétkor;
  • Író-olvasó találkozók;
  • Japán harcművészeti Nanbudo rendezvények;
  • Művészeti együttműködés tanulmányút keretén belül, valamint japán témájú, illetve Aomoriban készült fotók kiállításán keresztül;
  • Hivatalos delegációk kölcsönös látogatása a partnervárosban;
  • Az Európa Jövője Egyesület által szervezett Csipero Nemzetközi Gyermek és Ifjúsági Találkozó keretében kölcsönös cserelátogatások;
  • Kiállítások megrendezésében, illetve megnyitásában együttműködés;
  • Japán Napok megrendezése;
  • Japán művészeti csoportok fellépéseinek megszervezésében együttműködés;
  • Gyermek alkotások cseréje, kiállítása, pályázata;
  • Előadások a japán-magyar gazdasági kapcsolatokról;
  • Japán nyelvoktatás;
  • Ő Császári Fenségeik Akisino Japán Herceg és Hercegné látogatása Kecskeméten;
  • Japán – aktuálisan regnáló – Rendkívüli és Meghatalmazott Nagyköveteinek további hivatalos látogatásai Kecskeméten, illetve viszontlátogatások a nagykövetségi rezidencián.

Kövessen minket a Facebookon is!