Május 29. hétfő, Magdolna
Muhari Béla pártfogolta a nélkülözőket

Muhari Béla pártfogolta a nélkülözőket

2023. május 27. 13:37 | Adományok

A különféle mezőgazdasági erőgépeket forgalmazó kecskeméti Royal Traktor Zrt. tulajdonos-vezérigazgatója szombaton – immáron sokadik alkalommal – újból ebédlőasztalhoz hívta a Wojtyla Barátság Központ sorsközösségét. Köszöntését, jókívánságait távollétében munkatársai tolmácsolták, nevezetesen: Guttyán Georgina, Szurgyi Bence, Szurgyi Milán és Varga Szabolcs. A népkonyha „étlapján” ma az alábbiak szerepeltek: bivalygulyás és mákostészta. A kiváló menüt mézes puszedli tette teljessé - a Nagykőrösi Pünkösdi Gyülekezet felajánlásával. Kövecses Zsuzsanna önkéntes szakácsnő kitartó munkálkodásának eredményeként pontban fél 12-kor kezdetét vehette az ebédosztás, teret adva a kulináris élvezeteknek. A tálalásban, mosogatásban szorgos önkéntesek – Fehér Tímea, Kelené Farkas Rozália és Kispatakiné Szénási Melinda – segédkeztek. A pünkösdi hosszú hétvégére készített hidegcsomagok kiosztását a Szentháromság Piarista Plébánia adománya tette lehetővé. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Szabó Antal májusban is segített

Szabó Antal májusban is segített

2023. május 26. 13:54 | Adományok

A Poli-Farbe Kft. ügyvezetőjének ebédjét ízlelhették pénteken a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai: százhúsz nehézsorsú, testi-lelki értelemben egyaránt szükséget szenvedő embertársunk, akik a népkonyha támogatásának biztos tudatában indulnak el nap mint nap Kecskemét belvárosába, az Egressy utca 5/b. számú épület irányába. A remekül elkészített rántott csirkemell, valamint rizibizi köret a Max Kávézó és Pizzériából érkezett. A kiváló menüt kenyér és sütemény egészítette ki. Szabó Antal előzetesen bibliaórát is tartott, melynek témája egy kérdés köré csoportosult: Isten jó vagy zsarnok? (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Amerikai önkéntesek a Wojtylában

Amerikai önkéntesek a Wojtylában

2023. május 26. 13:32 | Aktivisták

A Wojtyla Barátság Központ immáron tizennyolc éves története során több száz önkéntes segítő fordult meg az Egressy utcai népkonyha épületében. Ki anyagiakkal, ki munkaerejével, szaktudásával járul(t) hozzá a szociális intézmény fenntartóinak legfőbb törekvéséhez: hogy testi-lelki táplálékot biztosítsanak a hozzájuk betérő rászorultaknak. Legutóbb az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházának amerikai származású „elderei” (férfi misszionáriusai) csatlakoztak újra a Wojtyla Ház önkénteseinek egyre népesebb táborához. Jelenleg három kedves fiatalember erősíti Kecskeméten a „mormon” egyházat. A derék ifjak nemrégiben vállalták, hogy legalább kétheti rendszerességgel megjelennek a karitatív létesítmény konyhájában, hogy tevékeny közreműködésükkel támogassák a fenntartók missziói tevékenységét: részt vegyenek a tálalásban, ebédet osszanak, mosogassanak, miként a szükség éppen hozza. Clark Etherington Utah államból érkezett, Draper városából. Másfél év leforgása alatt tökéletesen megtanult magyarul. Eddig Szolnokon, Pécsett, Budapesten, Debrecenben tartózkodott, most pedig Kecskeméten teljesíti misszionáriusi feladatait. Conner Pedersen Salt Lake City-ből jött, hat hónapja tanulja intenzíven nyelvünket. Korábbi állomáshelye Pécs volt, nemrégiben került Kecskemétre. Robert Glenn eredeti lakóhelye New York. Onnan költözött Magyarországra. Kecskemét előtt Nyíregyházán szolgált. Egyöntetűen állították, tetszik nekik Kecskemét és örömmel töltik idejüket nálunk. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Szabó Antal bibliaórát tartott

Szabó Antal bibliaórát tartott

2023. május 26. 13:28 | Szegények Akadémiája

Évek óta rendszeresen tart biblikus témájú előadásokat Szabó Antal, a bócsai Poli-Farbe festékgyár ügyvezető-tulajdonosa a Wojtyla Barátság Központban. Péntek délelőtt is ó- és újszövetségi idézetekkel, szakrális vonatkozású kérdésekkel-válaszokkal szolgált a népkonyha gondozottjainak lelki épülésére. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
A Kecskeméti Szakképzési Centrum munkatársai főzetek a nélkülözőknek

A Kecskeméti Szakképzési Centrum munkatársai főzetek a nélkülözőknek

2023. május 25. 12:39 | Adományok

Már több alkalommal jótékonykodott Leviczky Cirill, aki most ismét a Kecskeméti Szakképzési Centrum kancellárjaként állt a Wojtyla Barátság Központ mellé. A 120 adag gombás-tejfölös sertéstokányt Ordasi Krisztián séf, a Kecskeméti SZC Széchenyi István Technikum igazgatóhelyettesének irányítása mellett készítette a Centrum lelkes csapata. A Kecskeméti Szakképzési Centrum munkatársai nevében Ignácz Bence főigazgató úr köszöntötte a rászorultakat. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Trendalelke-ebéd a gondozottaknak

Trendalelke-ebéd a gondozottaknak

2023. május 24. 13:46 | Adományok

Pajkó Andrea a trendalelke.hu – Kecskemét első online női magazinja – alapító-főszerkesztője. 2017 februárjában népes hölgykoszorúval útjára indította a Trendalelke Vállalkozónői Reggeli elnevezésű üzleti jellegű programsorozatot, melyet rendszerint a Wojtyla Barátság Központ melletti Veyron Ebédlő és Rendezvényházban tartanak meg havi rendszerességgel, informális stílusban, kiváló hangulat közepette. Korábban e fórumon született az ötlet Szani Edit jóvoltából – aki egyébként adományozóként állandó kapcsolatot tart fenn az Egressy utcai népkonyhával –, hogy rendezzenek jótékonysági főzést, melynek kedvezményezettje a Wojtyla Ház sorsközössége legyen. Az elképzelést tett követte. Idén május 24-én, szerdán immáron sokadik alkalommal támogatták a „trendalelke-hölgyek” a népkonyha ebédosztását. Mindennek eredményeképpen százhúsz adag ragulevest, továbbá almát, kenyeret és süteményt nyújtottak át a rászorultaknak a szociális-közművelődési intézmény dolgozói, önkéntesei. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Herman Ottóra emlékeztek a Wojtyla Házban

Herman Ottóra emlékeztek a Wojtyla Házban

2023. május 24. 13:26 | Szegények Akadémiája

Az egyik utolsó magyar polihisztor, számos tudományos könyv szerzője, Herman Ottó természettudós, néprajzkutató, régész, politikus életét és munkásságát idézte fel Tóth Endre, a Kiskunsági Nemzeti Park ökoturisztikai referense szerdán a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai számára tartott előadásában. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Helyére került az emléktábla

Helyére került az emléktábla

2023. május 24. 13:11 | Adományok

A Wojtyla Barátság Központ gondozásában nemrégiben megjelent, szociális-közművelődési intézménynek is helyet adó Egressy utca 5. szám alatti épület történetét bemutató kötet világra jötte előtti levéltári adatgyűjtés során kiderült, hogy a ház 1894-es megépítése óta izraelita vallású kecskeméti polgárok otthona volt. A vészkorszak idején az ingatlan lakói, akik egyébként a hírös város legjelentősebb adófizetői közé tartoztak, 1944-ben – mind a tízen, köztük apró kisgyermekek és időskorúak is – kecskeméti elhurcolásukat követően Auschwitzban a holokauszt áldozataivá lettek. A mártírok emlékére A Wojtyla Ház sorsközössége emléktáblát állított, melynek felavatására 2023. május 30-án, kedden 11 órai kezdettel kerül sor a karitatív létesítmény Horog utca felőli homlokfalánál. Az eseményen közéleti személyiségek – mint például dr. Szeberényi Gyula Tamás országgyűlési képviselő – és a keresztény egyházak képviselői mellett – a hazai zsidóságot reprezentálva – részt vesz és beszédet mond prof. dr. Róna Tamás, a Magyarhoni Zsidó Imaegylet elnöke, egyetemi tanár, az alföldi régió vezető rabbija. Az emléktáblát annak alkotója és adományozója, Borsos István izsáki kőfaragó mester szerda délelőtt szerelte fel az épület falára. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Héjja János ebédet osztott a Wojtyla Házban

Héjja János ebédet osztott a Wojtyla Házban

2023. május 23. 13:48 | Adományok

Héjja János, a Peki Restaurant Kft. ügyvezetője, immáron hét – rövidesen nyolc – hazai McDonald’s étterem méltán közmegbecsülésnek örvendő tulajdonosa. Sok-sok évvel ezelőtt állt be a népkonyha lelkes, elkötelezett támogatóinak táborába, ráadásul minden hónapban megtiszteli ebédadományával az Egressy utcai népkonyha mintegy százhúsz halmozottan hátrányos helyzetű, testi-lelki kínoktól gyötört polgártársunkat számláló sorsközösségét. A rászorultakhoz szólva megjegyezte, szívesebben nem jönne, mint jönne, mert mindenki számára jobb lenne, ha szociális étkeztetésre egyáltalán nem volna szükség. Mivel erről korántsem beszélhetünk, ezért jelenlétével is hangsúlyozni kívánja, mennyire fontosnak tartja az elesettek gyámolítását, a jövőben is megőrizve az eddigi gyakorlatot, miszerint hónapról hónapra vendégül látja a nélkülöző embereket. Héjja János anyagi támogatásával százhúsz adag sült töltött csirkecombot, rizibizi köretet, továbbá kenyeret, süteményt szolgáltak fel a szociális intézmény dolgozói, önkéntesei. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
A Lélek Hangjai – Beszélgetés az élet dolgairól a Biblia tükrében

A Lélek Hangjai – Beszélgetés az élet dolgairól a Biblia tükrében

2023. május 23. 13:24 | Szegények Akadémiája

A Mai IGE című három havonta megjelenő ingyenes kiadványt százezrek olvassák rendszeresen – nem csak kis hazánkban, de a világ számos pontján, helyi nyelvre fordítva. A kis füzetecske napi felosztásban néhány soros bátorító üzeneteket tartalmaz bibliai igeversek talaján, Bob Gass ír származású brit keresztény igehirdető-író tollából. A kiskőrösi illetőségű Keresztyén Média UCB Hungary Alapítványtól térítésmentesen megrendelhető kiadványból keddenként Tódor Norbert, a Wojtyla Barátság Központ munkatársa olvas fel szemelvényeket egy-egy tárgykör kapcsán, majd a népkonyha érdeklődő gondozottjai társaságában személyes gondolatokat fűz az elhangzottakhoz, szabad teret engedve a kötetlen véleménynyilvánításnak. Május 23-án igencsak sokakat foglakoztató téma került terítékre: Isten kegyelme. (Fotók: Mátyus István)

Részletek