Július 17. szerda, Elek, Endre
Névnapi köszöntő a dunavecsei Sarki Csárdában

Névnapi köszöntő a dunavecsei Sarki Csárdában

2021. december 2. 17:43

Bugyi András étteremtulajdonos, valamint munkatársai Dunavecse szívében várják vendégeiket. Magyaros, kortárs ízvilággal, kellemes hangulatú környezettel és közvetlen, kedves felszolgálókkal. Kínálatuk feleleveníti a magyar konyha hagyományait, ötvözve azt a modern kor könnyedségével, egyszerűségével. Legyen szó gyertyafényes vacsoráról, családi rendezvényről, vagy egy délben elfogyasztott menüről, náluk az étkezés mindig egyedülálló élményt jelent. Hitvallásuk szerint vendégül látni valakit nagy megtiszteltetést, ugyanakkor felelősséget is jelent, hiszen azt a nemes feladatot tűzték ki célul, hogy vendégeik minden igényét érkezésüktől egészen a távozásig a legmagasabb színvonalon elégítsék ki. Bugyi András idén töltötte be 82. életévét. Mindmáig aktívan részt vesz az éttermi munkálatokban. Ráadásul kezdettől fogva lelkes támogatója a kecskeméti Wojtyla Barátság Központnak. Tisztelete jeléül, no meg az évtizedes barátság okán kereste fel Bandi bácsit Farkas P. József, a népkonyha alapító-igazgatója, aki közelmúltbeli névnapja alkalmából köszöntötte a legendás főzőmestert. És ha már itt járt, két munkatársa kíséretében ízlelte a számára feltálalt ünnepi falatokat. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Mák és zöldségfélék a Zöldi Kertészetből

Mák és zöldségfélék a Zöldi Kertészetből

2021. december 2. 18:19 | Adományok

Tóth Nándor, a dunavecsei Zöldi Kertészet társtulajdonosa nagymennyiségű zöldségfélét, valamint 20 kilogramm prémium minőségű mákot adott át Farkas P. Józsefnek, amikor a Wojtyla Barátság Központ alapító-igazgatója csütörtök délben ismét a 400 hektáron gazdálkodó mezőgazdasági vállalkozás telephelyére látogatott. A bőkezű adományt a kecskeméti népkonyha szegényeinek szociális étkeztetésére használják fel. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Olga és családja látta vendégül a szegényeket

Olga és családja látta vendégül a szegényeket

2021. december 2. 13:32 | Adományok

Kotvits Jánosné – közismert nevén Olga, aki hosszú évek óta gondoskodik a Wojtyla Barátság Központ gondozottjainak felszolgált ételek ízvilágáról –, és kedves férje szolgált, immáron nem első alkalommal, egy-egy tányér finom ebéddel a népkonyha elesettjeinek. A főzőtudományáról messze földön híressé vált házaspár keze munkája által csütörtök délelőtt százhúsz adag székelykáposzta rotyogott a szociális intézmény udvari bográcsában. Ráadásként hagyományosan kenyér és „élelmiszerbankos” sütemény is dukált a rászorultaknak. Soha jobb falatokat! – üzenték viszonzásul az étkezdében várakozó nélkülözők. (Fotók: Mátyus István – archív)

Részletek
A Mátyás Király Patika tulajdonosa terítette meg a szegények böjtös asztalát

A Mátyás Király Patika tulajdonosa terítette meg a szegények böjtös asztalát

2021. december 1. 13:18 | Adományok

Évtizedes hagyománnyá vált, hogy évente egy alkalommal ellátogat a Wojtyla Barátság Központba dr. Steinmetz Györgyné Eperjessy Ildikó. A Kecskemét főtéri Mátyás Király Patika vezetője ekkor meghívja egy finom, laktató ebédre az Egressy utcai népkonyha sorsközösségét. Ezúttal a járványhelyzet okán nem tudott eljönni a népkonyha épületébe, így a messzi távolból kívánt mindenkinek jó étvágyat, hozzátéve: „máskor eljövök, számíthatnak rám”. A százhúsz adag rántotthúst, petrezselymes burgonyát, valamint kenyeret és süteményt a szociális intézmény munkatársai osztották ki a rászorultak között. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Közlekedésbiztonsági előadás a Wojtylában

Közlekedésbiztonsági előadás a Wojtylában

2021. december 1. 12:25 | Szegények Akadémiája

Farkas Attila címzetes rendőr főtörzszászlós, a Bács-Kiskun Megyei Rendőrfőkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának balesetmegelőzési előadója a téli gyalogos-kerékpáros közlekedés legfontosabb írott és íratlan szabályait ismertette a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai számára, helyi példákkal illusztrálva. A népkonyha gondozottjai végül kérdéseket is feltehettek a rendőrség munkatársának. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Trendalelke hölgyek várták ebéddel a wojtylásokat

Trendalelke hölgyek várták ebéddel a wojtylásokat

2021. november 30. 13:16 | Adományok

Pajkó Andrea a trendalelke.hu – Kecskemét első online női magazinja – alapító-főszerkesztője. 2017 februárjában népes hölgykoszorúval útjára indította a Trendalelke Vállalkozónői Reggeli elnevezésű üzleti jellegű programsorozatot, melyet rendszerint a Wojtyla Barátság Központ melletti Veyron Ebédlő és Rendezvényházban tartanak meg havi rendszerességgel, informális stílusban, kiváló hangulat közepette. Korábban e fórumon született az ötlet Szani Edit jóvoltából – aki egyébként adományozóként állandó kapcsolatot tart fenn az Egressy utcai népkonyhával –, hogy rendezzenek jótékonysági főzést, melynek kedvezményezettje a Wojtyla Ház sorsközössége legyen. Az elképzelést tettek követték, mind a mai napig, amikor százhúsz adag ragulevest szolgáltak fel a Trendalelke vállalkozónői közösség képviselői a Wojtyla Ház lelkes munkatársaival karöltve. A menüt kenyér, sütemény és szaloncukor tette teljessé. Az előkészítésben Fehér Anna, Szani Edit, Árkossy Csilla, Czinkóczi-Dori Szilvia, valamint Pajkó Andrea, a kiosztásban pedig Szabó Rita, Hamvai Edina, Balog-Jánó Andrea és Pajkó Andrea vett részt – mérhetetlen önzetlenséggel, szeretettel. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Miért nem esik vissza a Föld körül keringő űrhajó?

Miért nem esik vissza a Föld körül keringő űrhajó?

2021. november 30. 12:26 | Szegények Akadémiája

Szűcs László, a Kecskeméti Planetárium igazgatója valósággal elvarázsolta hétfői előadásával a Wojtyla Barátság Központ szegényeit. A Wojtyla Akadémia programsorozat legújabb fejezetében az űrkutatás került terítékre. Egyebek mellett Szűcs Lászlótól arra is választ kaphattak a jelenlévő gondozottak, hogy miért nem esik vissza a Föld körül keringő űrhajó. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Csülkös babgulyás a Sutus Vendéglőből

Csülkös babgulyás a Sutus Vendéglőből

2021. november 29. 13:09 | Adományok

A Dózsa György úti Sutus (Jófalat) Vendéglőben bárki úgy érezheti magát, mintha Sutus Endre főszakács-tulajdonos személyes jó barátjaként tért volna be. Elsősorban nyilván a közelben, az Árpád- és Máriavárosban, illetve a Petőfi Sándor utcában élők váltak törzsvendégekké; iskoláskorúaktól nyugdíjasokig, fizikai dolgozóktól ügyvédekig, cégvezetőkig. Barátként köszöntik Endrét valahogy így: „Mit főztél ma nekem?” – Valószínűleg azt kedvelhetik bennünk, hogy nem hagyományos módon, hanem minden napra külön írt, új étlappal várjuk délben a vendégeket. Keddtől szombatig pedig szintén nagyon kedvező áron fogadjuk a vacsorázni vágyókat. Vasárnap családi ebédeket rendezünk, ahol 10-15 ételből állíthatják össze a háromfogásos menüt maguk a vendégek. Valamint gondoltunk azokra is, akik inkább elvinnék az ételt; ők 10 százalékos kedvezményben részesülnek. Felkészültünk családi, baráti összejövetelek megtartására. Névnapi, születésnapi partikat, céges rendezvényeket egyaránt szervezünk – fogalmazott Sutus Endre, amikor arra kértük, röviden mutassa be éttermét. A neves gasztronómiai szakember nem csak kiváló konyhájáról nevezetes, szociális érzékenységéről éppúgy közismert városszerte. Mindkettő tanújeleként szolgált az a három badellányi – mintegy százhúsz adag – csülkös babgulyás, melyet hétfő délben osztottak ki a Wojtyla Barátság Központban, szokás szerint kenyér és sütemény kíséretében. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Nagy András ebédje: Paprikáskrumpli – tele ízzel, tele étellel

Nagy András ebédje: Paprikáskrumpli – tele ízzel, tele étellel

2021. november 27. 13:17 | Adományok

Az Olajdepo Kecskemét elsősorban kenőanyagok, adalékok, autóápolási szerek és felszerelési tárgyak forgalmazásával foglalkozik raktáráruházukban a Szegedi út 88. szám alatt. Magánszemélyeket, gazdasági szervezeteket, intézményeket egyaránt kiszolgálnak. Vásárlóik elsősorban benzinkutak, autósboltok, mezőgazdasági termelők és üzletek, autómosók, ipari fémmegmunkáló üzemek. Az Olajdepo Kecskemét által forgalmazott kenőanyagok választéka rendkívül széles. A legkorszerűbb szintetikus kenőolajok mellett a hagyományos kínálatot felölelő közlekedési és ipari kenőanyag választékon felül, a legkülönlegesebb követelményeknek megfelelő, speciális kenőanyagok úgyszintén megtalálhatók kínálatukban. Továbbá termékpalettájukon szerepelnek a gondtalan autózáshoz nélkülözhetetlen kiváló minőségű felszerelési tárgyak, kiegészítő termékek is. Az „olajos” cég (Nagy Kft.) ügyvezető tulajdonosa Nagy András. Szombaton neki köszönhetően juthatott ebédhez százhúsz nélkülöző ember a Wojtyla Házban. Jóvoltából paprikáskrumplit készített és tálalt fel a népkonyha kedves, odaadó önkéntese, Fehér Tímea, valamint fia, Ábel, továbbá Ábel barátja, Dávid, Ömböli Magdolna önkéntes aktív közreműködésével. A kiváló menüt - amiből repeta is jutott bőven - kenyér és sütemény tette teljessé, édesség kíséretében, melyet anonim felajánlók hoztak a szegények számára. A vasárnapi hidegcsomagok dr. Fülöp Zsuzsanna adománya révén juthattak el a rászorulókhoz. (Fotók: Mátyus István)

Részletek