December 23. hétfő, Viktória
Új alapokra kerül a Wadowicével való testvérvárosi együttműködés

Új alapokra kerül a Wadowicével való testvérvárosi együttműködés

2022. október 18. 11:08

A pandémia után új alapokra kerül Kecskemét testvérvárosi együttműködése a lengyelországi Wadowicével, Szent II. János Pál pápa szülővárosával. A gazdasági, energetikai, vallási és kulturális szálakon futó új kapcsolatokról Szemereyné Pataki Klaudia polgármestert kérdeztük, aki a hétvégén járt hivatalos látogatáson a lengyel városban.

Részletek
Héjja János októberben is segített

Héjja János októberben is segített

2022. október 18. 12:38 | Adományok

Amikor több mint harminc évvel ezelőtt megnyílt az első McDonald's Magyarországon, fiaival az utcán kígyózó több száz méteres sorban ott állt Héjja János is, hogy megkapják életük első „mekis” hamburgerét. Akkor még nem értette, minek ez a nagy felhajtás, ámde mostanra többmilliárdos árbevételt realizál ezekből a hamburgerekből. Héjja János, a Peki Restaurant Kft. tulajdonosa és ügyvezetője immáron hét – rövidesen nyolc – vidéki – ebből három kecskeméti – éttermet vezet, nemzetközi mércével mérve is komoly sikerekkel. Az ő nemes hozzájárulásával elkészült ételt – százhúsz adag kelkáposzta-főzeléket és Stefánia-szeletet – távollétében helyette és nevében a népkonyha dolgozói osztották ki, önkéntesek tevékeny közreműködésével. A menühöz Félegyházi kenyér, valamint sütemény úgyszintén dukált. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Dabasi Gábor osztott ebédet a wojtylásoknak

Dabasi Gábor osztott ebédet a wojtylásoknak

2022. október 17. 13:11 | Adományok

A Damax Kft-t Dabasi Gábor borász és Magyar László szőlész alapította 1996-ban Kecskeméten. Kezdetben mindketten a Közép-Magyarországi Pincegazdaságnál, a későbbi Kecskemétvinnél dolgoztak, majd az állami cégek privatizációja után saját vállalkozásba kezdtek. A Szentkirály-Lakitelek Hegyközség területén működő Damax Kft. saját termésük mellett helyi termelőktől vásárol alapanyagot. Évente hozzávetőlegesen 40-60 ezer mázsát dolgoznak fel, így a térség legnagyobb felvásárlójaként üzemeltetik vállalkozásukat. Az elmúlt években jelentős fejlesztéseket hajtottak végre. Korszerű feldolgozó berendezéseket szereztek be, bővítették hűtési kapacitásukat, valamint új, hűtőpalásttal ellátott kóracél tartályokat telepítettek. Ennek eredményeként javult termékeik minősége. Hűtött erjesztésű, reduktív borok előállítására is lehetőségük nyílt, amelyek jobban megfelelnek a mai követelményeknek. Új piacokra is sikerült betörniük. Jelenleg az előállított termékek mintegy 40%-a külföldi piacokon kerül forgalomba. Fejlesztéseik lehetővé tették, hogy kis szériás palackos borokkal is megjelenjenek. Az így készített első boraik komoly sikereket arattak. Főleg a termőtájra jellemző fajtákból lettek a hűsítő nedűk. Boraik sorra aranyérmeket kaptak a kecskeméti városi, kunsági, egyházi és világi borversenyeken. Jolly cuvée-jük 2017-ben elnyerte a Kecskemét Város Bora címet. 2018-as Cserszegi Fűszeres borukkal pedig még abban az évben átvehették a Kecskemét Város Zászlósbora címet. 2018-ban Muscat cuvée borukkal nagy aranyérmet szereztek a Kunsági Borversenyen. Ugyanakkor Suttogó Kövidinkájuk lett a Mathiász János Borrend Zászlós bora. Mindezeket – egyebek mellett – Dabasi Gábor mondta el hétfőn a Wojtyla Barátság Központ ebédlőjébe érkező rászorultaknak, annak apropóján, hogy cégük támogatta a népkonyha százhúsz nélkülözőt számláló sorsközösségének aznapi étkeztetését. A neves borász felszolgálásával milánói spagetti került a tálcákra, kenyér és Fornetti-pogácsa, valamint sütemény kíséretében. A jelenlévők egyúttal a szegénység elleni küzdelem világnapjáról is megemlékeztek. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Ebédet ajánlott fel a volt bencés diák

Ebédet ajánlott fel a volt bencés diák

2022. október 15. 13:22 | Adományok

Dr. Jobbágy Lajos kecskeméti ügyvéd úgy is, mint Farkas P. József, a Wojtyla Barátság Központ alapító-igazgatójának régi ismerőse, a Nagytemplom képviselőtestületének elnöke, és a Bencés Diákszövetség aktív tagja, nagylelkű felajánlásaival időről időre támogatja a népkonyha gondozottjait. Ennek újbóli tanúságát szolgáltatta a szombati ebédosztás, melynek keretében Jobbágy úr százhúsz adag, pompás ízvilággal jellemezhető, kiváló minőségű alapanyagokból főzött marhagulyást tálalt fel – kenyér, valamint a tiszakécskei Fejedelmi Pékség túrósbukta-adománya kíséretében. Az előkészítés és felszolgálás a szociális intézmény hűséges, végtelenül szorgos önkéntesei, nevezetesen Fehér Tímea, Tóthné Rontó Gyöngyvér, továbbá Kispatakiné Szénási Melinda érdeme. Az étellel teli tálcák „kézbesítésében” Hortobágyi T. Cirill atya, a pannonhalmi Szent Márton monostor főapátja is derekasan részt vállalt. A vasárnapi hidegcsomagokat Mező Róbert, a Hírös-Ablak Kft. ügyvezető tulajdonosának anyagi segédletével állították össze. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Rózsafüzér-imádság a Wojtyla Házban

Rózsafüzér-imádság a Wojtyla Házban

2022. október 15. 13:05 | Szegények Akadémiája

2022. február 1-jén új programsorozat indult a Wojtyla Barátság Központban. A népkonyha egyik kedves, elkötelezett önkéntese heti rendszerességgel rózsafüzér imádságot vezet a népkonyha gondozottjainak körében. Szombaton sokadszor imádkozták végig közösen a dicsőséges rózsafüzért – biblikus tartalmú beszélgetéssel fűszerezve. Az eseményen Hortobágyi T. Cirill atya, a pannonhalmi Szent Márton monostor főapátja is tiszteletét tette. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
„Tanulmányi” kirándulás Bugacon

„Tanulmányi” kirándulás Bugacon

2022. október 13. 17:33

Immáron több mint tíz esztendős hagyomány a KEFAG Zrt. háza táján, hogy a cég vezetői ismeretterjesztő célzattal civil szervezeteket látnak vendégül a faipari nagyvállalat bugaci telephelyén. A Porta Egyesület aktivistái, továbbá a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai folyamatosan élnek a felkínált lehetőséggel. Akárcsak 2022. október 13-án, amikor – hagyományosan – Sulyok Ferenc vezérigazgató erdészeti vezetők társaságában fogadta a résztvevőket. (Fotók: Facol Lajos)

Részletek
Holló Tibor rántotthúst ajánlott fel a szegényeknek

Holló Tibor rántotthúst ajánlott fel a szegényeknek

2022. október 14. 15:12 | Adományok

Bármit, bárhol, bármikor – hangzik a HolloGasztro Kft. tulajdonosának jelmondata, akinek célja, hogy rendezvények megvalósítását segítse újszerű ötletekkel, kiegészítő elemekkel, egyedi arculatú megjelenéssel, különleges ételekkel, italokkal, színekkel, és egyéb hangulatos dekorációs elemekkel kombinálva. Nem csak illusztris körökben jól csengő név az övé, hanem a Wojtyla Barátság Központban is, ami köztudomásúan a nehézsorsúak, elesettek, valamilyen okból hátrányos helyzetbe került emberek „törzshelye”. Holló Tibor karácsonykor ajánlott fel utoljára melegételt a város szegényeinek, s ezt pénteken ismét megtette, miképpen cselekszi a jót hosszú-hosszú évek óta. Barátságos személyét nagy tisztelet övezi a Wojtyla Házban. Holló Tibor gépkocsija ezúttal százhúsz adag rántott csirkemellet és rizibizit rejtett, melyet a szociális intézmény fáradhatatlan dolgozói, önkéntesei osztottak ki az étkezőhelyiségben – savanyúság, kenyér és sütemény, valamint – Purmann Zsolt, a Maspex Olympos Kft. ügyvezetője jóvoltából – Topjoy üdítő kíséretében. Mindemellett a felajánló és Sebastian Keciek lengyel nagykövet egyaránt tevékeny részese volt az ebédosztásnak. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Tőzsér Judit és családja étkeztette a Wojtyla-sorsközösséget

Tőzsér Judit és családja étkeztette a Wojtyla-sorsközösséget

2022. október 13. 13:27 | Adományok

A Gong Rádió alapítója legközvetlenebb hozzátartozóival és a Gong Ingatlanhasznosító Kft-vel karöltve, a Wojtyla Barátság Központ egyik legfőbb támogatójaként rendszeresen hozzájárul a népkonyha százhúsz gondozottjának napi ellátásához. Elfoglaltságai ritkán teszik lehetővé Judit asszony számára, hogy személyesen is tiszteletét tegye a szociális intézmény elesettjei között, így ez alkalommal úgyszintén a messzi távolból kívánt jó étvágyat és kiváló egészséget minden rászorulónak, Baranya Ágnes helyszíni tolmácsolásával. A nagylelkű család jóvoltából csütörtök délben százhúsz adag tarhonyáshúst osztottak ki az elesettek között a szociális intézmény munkatársai Baranya Ágnes segédletével – kenyér és sütemény kíséretében. (Fotók: Mátyus István – archív)

Részletek