December 28. szombat, Kamilla
Kecskehús Kocsis Pál vállalkozótól

Kecskehús Kocsis Pál vállalkozótól

2021. január 27. 13:57 | Adományok

Az izsáki Alföldi Garabonciás Kft. ügyvezető-tulajdonosa ezúttal mintegy húsz kilogramm kecskehússal járt a Wojtyla Barátság Központ gondozottjainak kedvében. A nagymennyiségű étkezési alapanyagot főzéskor hasznosítják a szociális intézmény önkéntes szakácsai. (Fotó: Tódor Norbert)

Részletek
Főztek és felszolgáltak is a szakács adományozók

Főztek és felszolgáltak is a szakács adományozók

2021. január 27. 13:18 | Adományok

Dudás Tamás a Gerébi Kúria szakácsa. Kövesi Krisztián alapesetben külföldön dolgozik a vendéglátó szakmában. A járványhelyzet okán azonban mindketten hónapok óta pihenni kényszerülnek. Emiatt nemrégiben úgy döntöttek, szabadidejükben jótékonyságra adják a fejüket. A Wojtyla Barátság Központba Kolláth Andrea igazgatóhelyettes közbenjárása és szervezése által jutottak el. Szerda délben érkeztek a népkonyha épületébe, ahol átadták saját kezűleg készített ebédadományukat: mégpedig százharminc adag tarhonyáshúst, savanyúsággal, kenyérrel és süteménnyel. A szociális intézmény főbejáratánál Farkas Pál szervező munkatárs mutatta be a két nemes lelkű főzőmestert, majd a fiatalemberek közreműködésével kezdetét vette az ebédosztás. A bográcsban, szabadtűzön főzött, rendkívül gazdag, házias ízvilággal jellemezhető étel mellé egy-egy kakaós csiga is dukált a rászorultaknak – a Kecskeméti Szent László Lions Club felajánlásával. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
Farkas Pál és fia szolgált szeretetebéddel

Farkas Pál és fia szolgált szeretetebéddel

2021. január 25. 12:14 | Adományok

A Wojtyla Barátság Központ szervező munkatársát, a Karol Wojtyla Nyugdíjas Klub vezetőjét, Farkas Pált köszöntötte névnapja alkalmából hétfő délelőtt a népkonyha munkatársi közössége. Farkas P. József alapító-igazgató méltatta bátyja meghatározó szerepét, mely a missziói munka során teljesíti ki mindennapjait. Az őt éltető kedves szavak hallatán nem is maradt hálátlan mindenki szeretett Palija. Sütemények garmadáját tette az asztalra pezsgő és vörösbor kíséretében. Kevéssel utána pedig bejelentette: fiával együtt – aki szintén Pali – ebédre százhúsz adag rakott babbal, valamint kenyérrel és süteménnyel lepi meg a szociális intézmény sorsközösségét. A kiváló menüt Farkasné Pásztor Jolánnal, a karitatív létesítmény társalapítójával osztotta ki a szegényeknek. (Fotók: Mátyus István – archív)

Részletek
Örök zarándokútra indult hat elhagyott lélek

Örök zarándokútra indult hat elhagyott lélek

2021. január 25. 11:59 | Halottaink

Hozzátartozó nélkül magányosan elhunyt felnőttek és egy három hónapos korában eltávozott kisgyermek – összesen hat lélek – hamvait kísérték el utolsó földi útjukra hétfőn a Wojtyla Barátság Központ munkatársai, önkéntesei, gondozottjai. Rokonok, barátok, ismerősök nem jelentkeztek az elhunytakért, így végső búcsút sem vett tőlük senki. A gyászszertartáson Farkas Pál és Tódor Norbert, a Wojtyla Ház munkatársai búcsúztatták az elhunytakat. A népkonyha képviselői közösen elmondott imádsággal emlékeztek az elhaltakra. Legyen könnyű nekik a föld! Béke poraikra!

Részletek
Falusi Norbert és barátai főztek a wojtylásoknak

Falusi Norbert és barátai főztek a wojtylásoknak

2021. január 23. 20:28 | Adományok

Kis-Szeniczey Kálmán, az LMP Országos Politikai Tanácsának elnökségi tagja, Bács-Kiskun megyei önkormányzati képviselő, valamint dr. Tóth Szilárd, a Magyar Nemzeti Levéltár Bács-Kiskun Megyei Levéltárának munkatársa, a Szövetség a Hírös Városért Egyesület önkormányzati képviselője köszöntötte szombat délben a Wojtyla Barátság Központ főbejáratánál sorban álló rászorultakat. Tették ezt annak okán, hogy megbízásukból aznap Bojtor Tibor mesterszakács százhúsz adag rendkívül ízletes gulyáslevessel lepte meg a népkonyha sorsközösségét. A két politikus ráadásul a kiosztásban is örömmel segédkezett. A vasárnapi hidegcsomagok Romhányi László adománya révén juthattak el a nélkülözőkhöz. (Fotók: Mátyus István – archív)

Részletek
Ebédosztás a Frittmann Borászat felajánlásával

Ebédosztás a Frittmann Borászat felajánlásával

2021. január 22. 13:22 | Adományok

A Frittmann névvel fémjelzett borok családi vállalkozás keretében, a Kunság déli részén fekvő alföldi kisvárosban, Soltvadkerten készülnek. Az ország legnagyobb borvidékén már a szülők, nagyszülők is szőlőtermesztéssel, borászattal foglalkoztak. Az új generáció sem fordult el ettől a hagyománytól: a két legifjabb fiú is e szakmát tanulta ki, így mára teljes erőbedobással bekapcsolódtak a pincészet mindennapjaiba. Alföldi borászként elsőnek Frittmann János kapta meg az „Év Bortermelője” megtisztelő címet 2007-ben, mely komoly áttörést jelentett a Kunsági borvidék életében. Ekkor készült el a felújított borházuk is, melyet 2013-ban látványpincével, borbolttal bővítettek, hogy az idelátogatók még jobban megismerjék a borkészítés folyamatát és igényes környezetben válogathassanak termékeik közül. Az egyik legrangosabb hazai szakmai elismerést, az Év Pincészete díjat 2015-ben nyerték el. A Frittmann testvérek a borkultúra magasszintű ápolásán túlmenően a nehezebb sorsot megélő honfitársaikra is gyakorta gondolnak, így korántsem meglepő, hogy január 22-én, pénteken személyes támogatásukkal valósulhatott meg a kecskeméti Wojtyla Barátság Központ karitatív célzatú ebédosztása. Nekik köszönhetően százhúsz adag kelkáposztafőzelék és Stefánia-szelet talált gazdára a szegények soraiban. A menüt ezúttal is kenyér, valamint sütemény egészítette ki. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek

Kovácsné Drabant Katalin adományebédje

2021. január 21. 12:58 | Adományok

A kecskeméti Dimenzió Borászat hosszú évek tudatos munkájának eredménye. Szakmai hátterét a Szőlészeti és Borászati Kutató Intézetben megszerzett több évtizedes tapasztalatra, valamint a kor technológia szintje előtt járó legújabb technikai megoldásokra alapozza. Cél: a borászaton keresztül kapcsolatot létrehozni a múlt és a jövő között, ötvözve ezzel a tradíciót a természettel és a technikával. Ennek következtében igyekszünk a hagyományos, szinte elfeledett szőlőfajták legmodernebb és legkíméletesebb eljárásokkal történő feldolgozásán át ezen fajták Csipkerózsika álmukból való felélesztését megvalósítani. A borászat központja Miklóstelepen található, ültevényei nagy része korábban a Kecskeméti Szőlészeti és Borászati Kutató Intézethez tartozott, ahol a szőlőtermelésnek évszázados múltja van – mutatta be röviden vállalkozásukat egy korábbi beszélgetés során Kovácsné Drabant Katalin ügyvezető, aki nem mellesleg – férjével együtt – régóta elkötelezett támogatója a Wojtyla Barátság Központ népkonyhájának, mint ahogy telephelyükön ők szervezik minden év januárjában a Szent Vince napi vesszőszentelést is. Nem mellékesen pedig Neki(k) köszönhetően jutottak csütörtökön melegételhez a szociális intézmény szegényei – szám szerint közel százhúszan. Ezúttal rántott szeletet, burgonyapürét, kenyeret és süteményt szolgáltak fel a szegényeknek.(Fotók: Tódor Norbert)

Részletek

Koch Csaba a Wojtyla Házban

2021. január 20. 11:13 | Adományok

A Magyar Bor Akadémia által 2019-ben az „Év Bortermelője Magyarországon” díjjal kitüntetett borotai borász szerda délben vendégeskedett a Wojtyla Barátság Központban. Az elismert szakember bepillantást nyert a szociális intézmény missziói tevékenységébe, majd ebédosztáskor a nap támogatójaként személyesen köszöntötte a népkonyha főbejáratához érkező rászorultakat. (Fotók: Mátyus István)

Részletek