Március 28. csütörtök, Gedeon, Johanna
Hírek, események 2017. április 11. 12:15

Önkéntes fodrász a Wojtyla Házban

Képgaléria
Önkéntes fodrász a Wojtyla Házban
Julius Athina igazán sokoldalú egyéniség. Újságíró tanodát működtet, önkormányzati lapok kiadásával foglalkozik, és amit talán mindennél szívesebben tesz: önkéntes munkát végez. Három havonta - főként kiemelt ünnepek előtt - útra kel, rója a kilométereket, mindenfelé felajánlja, hogy ingyenesen levágja azok haját, akiknek nem telik fodrászra, és elmegy oda, ahol szolgálatára igényt tartanak. Amikor korábban Kecskeméten járt az örkényi hölgy, a Wojtyla Ház kapuján is kopogtatott, ahol örömmel fogadták felajánlását. A népkonyha gondozottai közül tizenhatan jelentkeztek hajvágására. Athina kedden 12 óra után néhány perccel érkezett meg a népkonyhára, ahol már tömött sorokban várták őt a rászoruló emberek. (Fotók: Mátyus István, Tódor Norbert)

Hajvágás közben így vallott önmagáról: - Katona vagyok a közömbösség háborújában. Még évekkel ezelőtt a kezembe került Pál apostol 2. korinthusi levelének az a mondata, ami az adakozásról szól: Mindenki elhatározásának megfelelően adjon, ne kelletlenül vagy kényszerűségből, mer Isten a vidám adakozókat szereti.

- Bevallom, nem szenteltem különösebb figyelmet ennek a mondatnak, de mégis eltettem. Aztán úgy alakult az életem, hogy döntenem kellett: újságírás vagy egy másik szakma. Utóbbit választottam, de közben nem adtam fel az újságírást sem. Hajnalban egy televízióban vezettem műsort, majd a fodrász iskolába, a gyakorlati helyre rohantam. Aztán túl sok lett a kettő együtt és megint döntés előtt álltam: teljes gőzzel belevetettem magam az eredeti szakmámba. Sokáig dühös voltam, hogy egy szerelem kedvéért csak úgy tettem, mintha újságíró lennék.

- Aztán ahogy teltek az évek, egyre többen tudták meg rólam, konyítok az ollóhoz is.

- Hajléktalanszállókban, melegedőkben, szociális szolgálatoknál végzem a karitatív hajvágást. A csúcs: négy óra alatt 32 frizura a miskolci Vöröskereszt szállóján.

- Most már egészen biztos: a kanyar az útban nem volt véletlen.

- Felismerhettem, hogy a kényszer nélkül végzett önkéntes munka valóban vidámságot hoz a léleknek. Úgy is mondhatnám, ettől billen helyre a lélek egyensúlya. Megszűnik a valamihez való görcsös ragaszkodás és dolgok maguktól fordulnak a javunkra.

Julius Athina üzeni: Segíts te is: adj reményt, hitet másoknak, hogy hitükből újból reményt nyerj.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház támogató