Április 18. csütörtök, Andrea, Ilma
Hírek, események 2021. június 29. 13:21

Japánba „látogattak” a wojtylások

Képgaléria
Japánba „látogattak” a wojtylások
A távol-keleti országba röpítette a Wojtyla Barátság Központ gondozottjait Szilágyi Áron dorombjátékos, a Leskowsky Hangszergyűjtemény vezetője kedden, a Wojtyla Akadémia előadássorozat keretében. A fotókkal gazdagon illusztrált útibeszámoló apropóját egy öt évvel ezelőtti hangszeres vendégszereplés szolgáltatta.

Szilágyi Áron zenésztársaival 2016 novemberében járt Japánban, ahol Tokión kívül Jokohamába és Nagoyába is eljutottak. Mintegy tíz nagysikerű koncertet adtak, de azért a helyi látnivalók sem hagyták hidegen őket.

Japánt az ősi és a modern kultúra találkozása jellemzi. E kettősség mindenütt fellelhető. Ódon építmények, ragaszkodás az évszázados hagyományokhoz - mindez a legfrissebb technikai újdonságok mellett.

A szigetország lakossága eléri a 120 millió főt. Területének 80 százaléka hegyvidék, a maradék 20 százalék javarészt partvidék. Itt él a japánok nagy része, jellemzően kb. 60 négyzetméteres, alig bútorozott lakásokban.

Általánosságban jellemző a minimalizmusra való törekvés. A japán emberek előtérbe helyezik a közösség érdekeit, sajátjukét leginkább csak a második helyre sorolják.

Ami legnyilvánvalóbb volt, az a pontosság, tisztaság, lelkiismeretesség - hangzott el továbbá az előadáson. A vonatok hajszálpontosan közlekednek, ajtóik pedig úgy nyílnak ki, hogy az utasok tömegei akadálytalanul, gyorsan felszállhassanak.

A 6-8 éves gyerekek egyedül közlekednek Tokióban, a 30 milliós metropolisban, ahol olyan jó a közbiztonság, hogy „senkinek sem kell attól tartania, hogy ellopják a pénztárcáját vagy a telefonját”.

A közhivatalokba, éttermekbe csak mezítláb, zokniban közlekedve lehet bemenni. Nem csoda hát, ha minden ragyog a tisztaságtól.

A legapróbb dolgok is csomagoltak, akár egy darab tojás vagy tengeri herkentyű. Ennek folyományaként óriási mennyiségű háztartási hulladék keletkezik, amit azonban soha nem dobnak el, hanem összegyűjtve kerülnek a hulladékfeldolgozókba.

A távol-keleti ország lakossága rajong a kis cukiságokért, különösen az állatfigurákért. A képregények kiváltképpen megragadják figyelmüket. Képesek órák hosszat sorban állni a legfrissebb képregényekért, két oszlopban felsorakozva a délelőtt 10 órakor nyitó üzlet előtt.

Meglepő volt, hogy Japánban - a jó szerencse ősi szimbólumaként - szinte mindenütt fel-felbukkant a szvasztika (köznyelvi nevén horogkereszt); utcákon, használati tárgyakon, közintézményekben.

Japánban elterjedt az egyenruha-viselet; óvodákban, iskolákban, munkahelyeken. Előbbi esetekben igencsak rövidre szabottak - térdig érőek - az uniformisok, melyeken még téli időszakban sem változtatnak, még akkor sem, ha „az iskolásoknak lederesedik a lábuk”. Ünnepnapokon kimonót viselnek a japánok, például annak napján, mikor 20. életévüket betöltve nagykorúvá válnak.

Szokatlan jelenség volt a szállodai tatami szoba, amelyben csupán egy kis asztalt találtak. A padlón kellett aludniuk, ágynemű viszont járt minden vendégnek. És a fürdő használata is merőben eltér az Európában megszokottól: hotelekben 6-8 férfi, illetve nő - külön helyiségekben - mosdott egyszerre picinyke kádakban. A közfürdőkben azonos időben jelenlévők száma azonban elérheti a több száz főt is.

Az ország közlekedési hálózatára jellemzőek a többszintes autópályák és a rendkívül fejlett motorizáció. Tokió metróhálózata felér legalább öt európai nagyvároséval. A nagyvárosokban helyhiány miatt - emelőszerkezet alkalmazásával - az autók egymás „hegyén-hátán” parkolnak. A járművek döntő többsége elektromos meghajtású, ezért még a zsúfolt utcákon sem igazán hallható zaj.

Japán nem olcsó hely; szinte minden jóval drágább, mint Európában - különösen az ingatlanok -, mégis normális életszínvonalon élnek ott az emberek, hivalkodásnak nyoma sincs, nagyobb kilengés nem tapasztalható. Egy óriásvállalat igazgatója gyakran hasonló módon él, mint egy gyári munkás; 60 négyzetes lakásban élve, kis autóval közlekedve - összegezte végül élményeit Szilágyi Áron.

A lélegzetelállító bemutatót egy tradicionális japán bambuszfuvola, a sakuhacsi dallamai színesítették.

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Szegények Akadémiája