Városszépítőink idén sem pihennek
„Kifogyhatatlan bőséggel kínálja Kecskemét mindazt, ami szem-szájnak ingere: a fejedelmi itallá emelt barackpálinkát – üvegjén tovább kísért a város köveinek nyugtalanító bája –, hamvasan illatozó barackot, a homok és a napsütés ízeivel ékes borokat: Zöldszilvánit, Rizlinget, Kadarkát”- írta egykor Erdei Ferenc, amikor a magyar gyümölcsexport csaknem felét Kecskemét adta (1927-34), ami évente két és fél millió pengő bevételt hozott városunknak. A Kecskeméti Városszépítő Egyesület tagjaiban már régóta megfogalmazódott az a gondolat, hogy vissza kellene hozni a megyeszékhely kertjeibe a kajszibarackot. Király József egyesületi elnök szerint, egyre nagyobb az érdeklődés ez iránt és szeretnénk, ha a régi hagyományokon alapuló kajszi termelés beindulna a környéken. Éppen ezért, egy olyan előadássorozatban gondolkodnak, amelyben az érdeklődők megismerhetnék e gyümölcs kultúrtörténetét, a feldolgozását, kereskedelmét, valamint az újratelepítés lehetőségét a környéken – derült ki a neves civil szervezet közelmúltban adott sajtótájékoztatóján.
Részletek