SAJTÓKÖZLEMÉNY
TOP-3.2.1-16-BK1-2017-00032 – Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése – Iskola felújítás Apostagon
RészletekTOP-3.2.1-16-BK1-2017-00032 – Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése – Iskola felújítás Apostagon
RészletekSzerda délben valósággal ünnepi lakoma várta a Wojtyla-népkonyhára járó sorsközösséget. A már-már túlzásba menően bőséges és mesés ízvilággal jellemezhető menü Benkovics Lajos, a kecskeméti 48 Étterem és Bár ügyvezetőjének ajándéka volt, melynek „kivitelezése” Varga Károly, a világ tíz legkiemelkedőbb szakácsa között számon tartott gasztronómiai szaktekintély, huszonkét olimpiai és világbajnoki aranyérem birtokosa nevéhez fűződik. A százhúsz adag, mesteri módon elkészített sült csirkecomb és rizs köret szinte elvarázsolta a gondozottak ízlelőbimbóit. Mindez pedig korántsem véletlenül adódott így. Varga Károly szakácsművész hagyományosan ezúttal is legmesszemenőkig hozta megszokott formáját. A csodálatos menüt savanyúság és sütemények egészítették ki. (Fotók: Mátyus István)
RészletekAki Somodi Ferenc kecskeméti agrármérnök és családi gazdálkodó tanyáján jár, követlen betekintést kaphat egy sikeres mezőgazdasági vállalkozás életébe. A részben európai uniós támogatásból folyamatosan fejlesztett gazdaság mára eljutott odáig, hogy külföldre is exportálja termékeit. A vállalkozó eddigi sikereit, nagyszerű eredményeit szerényen ekként fogalmazta meg egykor a Wojtyla Barátság Központ ebédlőjében: „Köszönöm az Úrnak, hogy adhatok. Soli Deo Gloria – Egyedül Istené a dicsőség!” A kiváló szakember ajánlotta fel ugyanis a népkonyha százhúsz gondozottjának keddi étkét: rakott burgonyát kolbásszal, kenyérrel, süteménnyel. (Fotók: Mátyus István)
RészletekA néprajzkutató, művészettörténész, egyetemi tanár, Bálint Sándor (1904-1980) életpályáját idézték fel a Wojtyla Barátság Központban abból az alkalomból, hogy Ferenc pápa elismerte a neves etnográfus hősies erényeit. Ezzel pedig küszöbéhez érkezett a „legszögedibb szögedi” boldoggá avatása. (Fotók: Mátyus István)
RészletekFerenc pápa a közelmúltban öt másik személy mellett elismerte Bálint Sándor néprajzkutató hősies erényeit. Serfőző Leventével, a Szeged-Csanádi Egyházmegye oktatási püspöki helynökével, Bálint Sándor boldoggáavatási eljárásának egyházmegyei referensével beszélgettünk.
RészletekMájus elején elindította legújabb környezetvédelmi kezdeményezését a Wojtyla Barátság Központ sorsközössége, a Porta Egyesület aktivistáival karöltve. A népkonyha és a civil szervezet közös „Zöld programjának” keretében – a hivatásos takarítók munkáját támogatva, elősegítve – rövidesen megtisztul a szétdobált hulladéktól számos kecskeméti köztér. Az együttes akció első fázisában a Benkó Zoltán Szabadidőközpont kerül tevékenységük középpontjába. A hírös város egyik ékkövének számító pihenőhely főbejárata mentén, mindenekelőtt a padoknál, lelkes önkéntesek hétről hétre összegyűjtik a látogatók által illegálisan hátrahagyott cigarettacsikkeket, chipses zacskókat és ezekhez hasonló, oda nem illő „tereptárgyakat”. Emellett 8 darab szemétgyűjtőt is kihelyeznek a szövetség munkatársai. Ezek közül 3 darabot a Porta Egyesület finanszírozásában szereznek be, a fennmaradó 5-re pedig támogatókat keresnek.
RészletekA rangos megmérettetés Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriájában MOLITÓRISZ KÁROLY, az Univer Product Zrt. vezérigazgatója lett az első. Bács-Kiskun megyéből kategória győztesek lettek még Koch Pálma, és Kiss György is.
RészletekBudai Csaba cége 1991 óta van jelen a számítástechnika világában. Időközben nevük ugyan megváltozott, azonban termékeik, szolgáltatásaik magas színvonala, valamint a gyors és rugalmas ügyintézés maradt a régi. Legyen szó szervizről, szaktanácsadásról vagy akár garanciális ügyintézésről. A vállalkozás ügyvezetője azonban nem csak az informatika világában járatos, épp oly otthonosan érzi magát az adományozás területén. Ennek ékes bizonyítékát szolgáltatta hétfőn délben, amikor felajánlása révén étkezhetett százhúsz nehézsorsú embertársa a Wojtyla Barátság Központban. Jóvoltából milánói spagettit, kenyeret és süteményt szolgáltak fel az Egressy utcai népkonyha lelkes munkatársai. (Fotók: Mátyus István)
RészletekA fagyasztott péksütemények gyártásával, forgalmazásával foglalkozó nemzetközi hátterű Fornetti Kft. vezetői is rendszeresen támogatják a Wojtyla Barátság Központ ember- és lélekmentő küldetését. Méghozzá oly módon, hogy hetente több kartondoboznyi pékárut küldenek a népkonyha szegényeinek. A gondozottak ezúttal is nagy örömmel fogadták a három óriási doboz finomságot. (Fotók: Mátyus István)
RészletekEingenbrot Éva néni még abból az időszakból ismeri Kolláth Andreát, a Wojtyla Barátság Központ igazgatóhelyettesét, amikor ő még Budapesten dolgozott. Fia egykor kollégája volt Pesten a népkonyha későbbi vezető munkatársának. Andit idővel Kecskemétre fújta az élet szele, ám a sok évvel ezelőtt kialakult bensőséges kapcsolat mindmáig él közöttük. Ennek gyümölcse Éva néni szombati – immáron második - ebédfelajánlása is, mely nem volt más, mint százhúsz adag gombapörkölt tésztával, kenyérrel, süteménnyel és almával. Az ízletes ételt a legendás főzőpáros, Domján Balázs és Nagy Ervin főzte készre a népkonyha udvari bográcsában. A menü mellett – ráadásként – különféle levesporokat is átvehettek a nélkülözők. A vasárnapi hidegcsomagok Jámbor Zoltán nagylelkűsége révén juthattak el a rászorultakhoz. (Fotók: Mátyus István)
Részletek