Április 30. kedd, Katalin, Kitti
Hírek, események 2021. június 26. 13:07

Átadták a borotai Anna Margit Játszóteret

Képgaléria
Átadták a borotai Anna Margit Játszóteret
Az elmúlt hétvégén megrendezett Borotai Napok keretében felavatták a község megújult játszóterét. A korábbi, több szempontból is elavult köztéri játékokat újak váltották fel, melyek maradéktalanul megfelelnek a 21. század követelményeinek és a vonatkozó jogszabályoknak. (Fotók: Tódor Norbert)

A szombat délelőtti ünnepélyes átadón Kisné Tóth Renáta polgármester és Farkas P. József, a kecskeméti Wojtyla Barátság Központ alapító-igazgatója mondott köszöntő beszédet.

A község elöljárója kiemelte, pályázati forrásból kerülhetett sor a felújításra, melynek összköltsége elérte az 5 millió forintot. A támogatás jóvoltából olyan játszóteret vehetnek most birtokba a falu kicsinyei, mely nem csupán tetszetős, szemet gyönyörködtető, de biztonsági szempontból is kiállja az idők próbáját.

Farkas P. József hangsúlyozta, ittlétének elsődleges oka, hogy 42 esztendővel ezelőtt egy borotai lányt, Pásztor Jolánt választotta hitvestársául.

– Egy kiadvány lapjain fedeztem fel, hogy 1913-ban e helyütt jött napvilágra Sichermann Margit, akit később festőművészként Anna Margit néven ismert meg a magyar és külföldi műértő közönség. Mindennek nyomán kezdtem el gondolkodni, hogyan lehetne a községben méltó emléket állítani a falu kiemelkedő, ám idővel elfeledett szülöttjének. Ennek kapcsán kerültem kapcsolatba a megérdemelten hírneves, 2019-ben az „Év bortermelője” címmel kitüntetett borotai borásszal, Koch Csabával, akinek tavaly novemberben ismertettem elképzeléseimet egy jövendőbeli Anna Margit-kiállítás kapcsán – fogalmazott Farkas P. József.

A kecskeméti vendég szintén kifejtette, hogy nagyszerű ötletnek tartja Borota első emberének kezdeményezését, melynek végkifejleteként a község képviselőtestülete játszóteret nevezett el Anna Margitról, aki élete első három évét e településen töltötte. Az ötlet annál inkább kiváló, mert „a pici gyermek 1913 és 1915 között aligha vágyhatott többre, másra, mint hogy hasonló korú társaival játsszon valahol itt, a közelben”.

Az ünnepi alkalom emlékét helyi óvodások táncbemutatója, valamint a Halas Concert Band muzsikája tette maradandóvá.

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!