Facol Lajos, a Vidám Törzsasztal Társaságának képviselője, valamint Cornelia Rückriegel német anyanyelvű írónő legutóbb január elején, közvetlenül a főtéri ebédosztást követően vendégelték meg a Wojtyla népkonyha sorsközösségét és Kecskemét város szegényeit. Hétfőn tálalás után immáron mindketten régi ismerősként köszöntötték a rászorultakat, hisz rendszerint együtt jelennek meg az étkezdében. Imádságot követően százhúsz adag töltött csirkecombot szolgáltak fel közösen a szegényeknek, kenyér és sütemény kíséretében. (Fotók: Mátyus István)
RészletekDeák Dezső vállalkozó vette védőszárnyai alá a Wojtyla Barátság Központ százhúsz gondozottját szombat délben. Idén először szervezett a neves üzletember ételosztást a belvárosi népkonyhán, ám ígérte: nem utoljára hallottak róla a szociális intézmény berkeiben. Akárcsak most, ezután is számíthatnak rá az ide betérő sorsüldözöttek. A nemes lelkű cégvezető jószándékának gyümölcse ma egy-egy teli tányér marhagulyás volt kenyérrel, süteménnyel. A remek menüt Domján Balázs és Nagy Ervin önkéntesek szolgálták fel. És még repeta is jutott bőven. Tóthné Rontó Gyöngyvér szociális munkás pedig a harangozás és mosogatás szolgálatát vállalta fel. A vasárnapi hidegcsomagok anyagi forrását ezúttal is dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek biztosította.
RészletekA százhúsz adagos ételadomány mögött Bácsi Gyula konyhafőnök áll; személyesen ő küldött pénteken ízletes resztelt májat és tésztát a Wojtyla Barátság Központ sorsközösségének. A menüt szokás szerint friss félegyházi kenyér és sütemény tette teljessé. Ebédosztás előtt farsangi mulatságban lehetett részük a népkonyha gondozottjainak, akik az eseményt maguk szervezték, a karitatív szervezet munkatársainak csupán a kijelölt zeneszámokról, valamint hangtechnikáról kellett gondoskodniuk. Volt, aki vasutasnak, takarítónak, bohócnak, táncosnak, medvének öltözött, másikuk fodrász szerepet játszott, de akadt közöttük, aki az övéi kultúrájából, legjobb hagyományaiból adott csöppnyi ízelítőt az idővel egyre gyarapodó számú közönségnek. A műsor végül össznépi táncmulatsággá fajult a „Megy a gőzös, megy a gőzös…” dallamára. Mosoly fakadt még azok arcán is, akik lábai ez alkalommal megálljt parancsoltak. (Fotók: Mátyus István)
RészletekA mosolynak, nevetésnek, felhőtlen örömnek jutott ma főszerep a Wojtyla Barátság Központ étkezdéjében. Ebédosztás előtt ugyanis farsangi mulatságban lehetett részük a népkonyha gondozottjainak, akik az eseményt maguk szervezték, a karitatív szervezet munkatársainak csupán a kijelölt zeneszámokról, valamint hangtechnikáról kellett gondoskodniuk. Volt, aki vasutasnak, takarítónak, bohócnak, táncosnak, medvének öltözött, másikuk fodrász szerepet játszott, de akadt közöttük, aki az övéi kultúrájából, legjobb hagyományaiból adott csöppnyi ízelítőt az idővel egyre gyarapodó számú közönségnek. A műsor végül össznépi táncmulatsággá fajult a „Megy a gőzös, megy a gőzös…” dallamára. Mosoly fakadt még azok arcán is, akik lábai ez alkalommal megálljt parancsoltak. Amikor a vigasság kissé alábbhagyott, kezdődhetett az ebédosztás, mely Bácsi Gyula, a Konzervgyári Konyha vezetője jóvoltából valósult meg. (Fotók: Mátyus István)
RészletekFerenc pápa 2019. december 24-én gyulafehérvári érsekké nevezte ki Kovács Gergelyt, a Kultúra Pápai Tanácsának irodavezetőjét, akit február 22-én szentelnek püspökké és iktatnak be érseki hivatalába a gyulafehérvári székesegyházban. Ebből az alkalomból beszélgettünk vele a kinevezéséről, a készületről, életéről és értékekről.
RészletekA magyar néphit természetfeletti képességekkel megáldott, a házaknál tejet kéregető vándordiákjáról elnevezett családi vállalkozásban tevékenykedik Izsákon az Alföldi Garabonciás Kft. Kocsis Pál ügyvezető tulajdonos irányításával. Kiskérődző állatok tejének feldolgozásával foglalkoznak, melynek meghatározó alapanyaga a Duna-Tisza Köze pusztáinak háztáji gazdaságaiból felvásárolt, valamint saját kecskefarmjuk mintegy 600 anyaállatából kifejt kecsketej. Sikeres működésüknek és termékeik egyre nagyobb népszerűségének köszönhetően adományozásra is futja Kocsis Pálnak, aki legutóbb csütörtökön szervezett jótékonysági akciót a Wojtyla Barátság Központban. Ennek keretében százhúsz adag tarhonyalevest, második fogásként pedig ugyanennyi túróstésztát, kenyeret és süteményt tálaltak fel a népkonyha szorgos dolgozói. Ráadásul, a nemes lelkű üzletember felajánlása révén még erdeigyümölcs ízű, kecsketejből készült joghurtot is átvehettek előzetesen a Wojtyla Ház gondozottjai. Étkezés előtt Borisz atya ortodox lelkipásztor osztotta meg biblikus gondolatait. (Fotók: Mátyus István)
RészletekSzőkéné Kopping Rita üzemgazdászként végzett a Szolnoki Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskolán. Férje Szőke István, gyermekei Zsolt és Tamás. Több magyar és multinacionális cégnél szerzett szakmai tapasztalatait családi vállalkozásában kamatoztatja. Emellett a Demokratikus Koalíció helyi elnökeként, önkormányzati képviselőjeként tevékenykedik. Ő és családja felajánlásával szerdán százhúsz adag kelkáposztafőzeléket, Stefánia-szeletet, kenyeret és süteményt szolgáltak fel a Wojtyla Barátság Központ lelkes munkatársai. (Fotók: Tódor Norbert)
RészletekHollósy Katalin grafikus, zománcművész mutatta be a Wojtyla Barátság Központ kistermében kiállított alkotásokat a népkonyha gondozottjainak. A Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyek Nemzetközi Zománcművészeti Alkotóműhelyének vezetője a munkás hétköznapok örömeiről és nehézségeiről is beszámolt szerda délelőtt a Wojtyla Akadémia programsorozat keretében. (Fotók: Tódor Norbert)
RészletekMajor Norbert, a Center Computer Kft. ügyvezetője fejezte ki ma szolidaritását a Wojtyla népkonyha ellátottjaival, kiadós ebédre invitálva őket a szociális intézmény étkezdéjébe. Támogatókészsége immáron hagyományosnak tekinthető, több évre nyúlik vissza. Norbert többször tiszteletét tette már a népkonyha épületében, most viszont nem tudott jelen lenni ételosztáskor, személyes üdvözletét ezért Farkas Pál szervező munkatárs adta át a szegényeknek. Üzente: gyakorta gondol rájuk, és következő alkalommal feltétlenül ott lesz közöttük. Major Norbert felajánlásával kedden ragulevest, kenyeret és süteményt tálaltak fel a karitatív szervezet munkatársai. (Fotók: Mátyus István – archív)
Részletek