November 24. vasárnap, Emma
Ebédosztás a Frittmann Borászat felajánlásával

Ebédosztás a Frittmann Borászat felajánlásával

2021. január 22. 13:22 | Adományok

A Frittmann névvel fémjelzett borok családi vállalkozás keretében, a Kunság déli részén fekvő alföldi kisvárosban, Soltvadkerten készülnek. Az ország legnagyobb borvidékén már a szülők, nagyszülők is szőlőtermesztéssel, borászattal foglalkoztak. Az új generáció sem fordult el ettől a hagyománytól: a két legifjabb fiú is e szakmát tanulta ki, így mára teljes erőbedobással bekapcsolódtak a pincészet mindennapjaiba. Alföldi borászként elsőnek Frittmann János kapta meg az „Év Bortermelője” megtisztelő címet 2007-ben, mely komoly áttörést jelentett a Kunsági borvidék életében. Ekkor készült el a felújított borházuk is, melyet 2013-ban látványpincével, borbolttal bővítettek, hogy az idelátogatók még jobban megismerjék a borkészítés folyamatát és igényes környezetben válogathassanak termékeik közül. Az egyik legrangosabb hazai szakmai elismerést, az Év Pincészete díjat 2015-ben nyerték el. A Frittmann testvérek a borkultúra magasszintű ápolásán túlmenően a nehezebb sorsot megélő honfitársaikra is gyakorta gondolnak, így korántsem meglepő, hogy január 22-én, pénteken személyes támogatásukkal valósulhatott meg a kecskeméti Wojtyla Barátság Központ karitatív célzatú ebédosztása. Nekik köszönhetően százhúsz adag kelkáposztafőzelék és Stefánia-szelet talált gazdára a szegények soraiban. A menüt ezúttal is kenyér, valamint sütemény egészítette ki. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek

Kovácsné Drabant Katalin adományebédje

2021. január 21. 12:58 | Adományok

A kecskeméti Dimenzió Borászat hosszú évek tudatos munkájának eredménye. Szakmai hátterét a Szőlészeti és Borászati Kutató Intézetben megszerzett több évtizedes tapasztalatra, valamint a kor technológia szintje előtt járó legújabb technikai megoldásokra alapozza. Cél: a borászaton keresztül kapcsolatot létrehozni a múlt és a jövő között, ötvözve ezzel a tradíciót a természettel és a technikával. Ennek következtében igyekszünk a hagyományos, szinte elfeledett szőlőfajták legmodernebb és legkíméletesebb eljárásokkal történő feldolgozásán át ezen fajták Csipkerózsika álmukból való felélesztését megvalósítani. A borászat központja Miklóstelepen található, ültevényei nagy része korábban a Kecskeméti Szőlészeti és Borászati Kutató Intézethez tartozott, ahol a szőlőtermelésnek évszázados múltja van – mutatta be röviden vállalkozásukat egy korábbi beszélgetés során Kovácsné Drabant Katalin ügyvezető, aki nem mellesleg – férjével együtt – régóta elkötelezett támogatója a Wojtyla Barátság Központ népkonyhájának, mint ahogy telephelyükön ők szervezik minden év januárjában a Szent Vince napi vesszőszentelést is. Nem mellékesen pedig Neki(k) köszönhetően jutottak csütörtökön melegételhez a szociális intézmény szegényei – szám szerint közel százhúszan. Ezúttal rántott szeletet, burgonyapürét, kenyeret és süteményt szolgáltak fel a szegényeknek.(Fotók: Tódor Norbert)

Részletek

Koch Csaba a Wojtyla Házban

2021. január 20. 11:13 | Adományok

A Magyar Bor Akadémia által 2019-ben az „Év Bortermelője Magyarországon” díjjal kitüntetett borotai borász szerda délben vendégeskedett a Wojtyla Barátság Központban. Az elismert szakember bepillantást nyert a szociális intézmény missziói tevékenységébe, majd ebédosztáskor a nap támogatójaként személyesen köszöntötte a népkonyha főbejáratához érkező rászorultakat. (Fotók: Mátyus István)

Részletek

Hetényi József borász és családja hívta ebédelni a Wojtyla Ház szegényeit

2021. január 19. 10:15 | Adományok

A ballószögi Hetényi Pincészet támogatásával jutott ebédhez kedden a Wojtyla Barátság Központ mintegy százhúsz főt számláló gondozotti családja. Hetényi József cégvezető neve korántsem ismeretlen a wojtylások számára, hiszen számos törekvésében támogatja a szociális intézményt. Az ebédosztások mellett a Porta Egyesület Szent Ilona Keresztkörének terveit is jó szívvel segíti. A népkonyha munkatársai ezúttal rakott burgonyát, kenyeret és süteményt szolgáltak fel a rászorultaknak. (Fotók: Mátyus István)

Részletek

Dabasi Gábor ebédet osztott a wojtylásoknak

2021. január 18. 11:23 | Adományok

A Damax Kft-t Dabasi Gábor borász és Magyar László szőlész alapította 1996-ban Kecskeméten. Kezdetben mindketten a Közép-Magyarországi Pincegazdaságnál, a későbbi Kecskemétvinnél dolgoztak, majd az állami cégek privatizációja után saját vállalkozásba kezdtek. A Szentkirály-Lakitelek Hegyközség területén működő Damax Kft. saját termésük mellett helyi termelőktől vásárol alapanyagot. Évente hozzávetőlegesen 40-60 ezer mázsát dolgoznak fel, így a térség legnagyobb felvásárlójaként üzemeltetik vállalkozásukat. Az elmúlt három évben jelentős fejlesztéseket hajtottak végre. Korszerű feldolgozó berendezéseket szereztek be, bővítették hűtési kapacitásukat, valamint új, hűtőpalásttal ellátott kóracél tartályokat telepítettek. Ennek eredményeként javult termékeik minősége. Hűtött erjesztésű, reduktív borok előállítására is lehetőségük nyílt, amelyek jobban megfelelnek a mai követelményeknek. Új piacokra is sikerült betörniük. Jelenleg az előállított termékek mintegy 40%-a külföldi piacokon kerül forgalomba. Fejlesztéseik lehetővé tették, hogy kis szériás palackos borokkal is megjelenjenek. Az így készített első boraik komoly sikereket arattak. Főleg a termőtájra jellemző fajtákból lettek a hűsítő nedűk. Boraik sorra aranyérmeket kaptak a kecskeméti városi, kunsági, egyházi és világi borversenyeken. Jolly cuvée-jük 2017-ben elnyerte a Kecskemét Város Bora címet. 2018-as Cserszegi Fűszeres borukkal pedig még abban az évben átvehették a Kecskemét Város Zászlósbora címet. 2018-ban Muscat cuvée borukkal nagy aranyérmet szereztek a Kunsági Borversenyen. Ugyanakkor Suttogó Kövidinkájuk lett a Mathiász János Borrend Zászlós bora. Mindezeket Dabasi Gábor mondta el hétfőn a Wojtyla Barátság Központ főbejáratához érkező rászorultaknak, annak apropóján, hogy cégük támogatta a népkonyha százhúsz nélkülözőt számláló sorsközösségének aznapi étkeztetését. A neves borász felszolgálásával borsófőzelék és Stefánia-szelet került az ételesekbe, kenyér és sütemény kíséretében. (Fotók: Mátyus István)

Részletek

Csorba Csaba ebédeltette a szegényeket

2021. január 16. 10:47 | Adományok

Vajon akad-e akár egyetlen polgár is Lajosmizsén, aki számára ne csengene ismerősen Csorba Csaba neve? Aligha, hisz köztudott róla: a húsüzlet-tulajdonos nem csupán hentes szakmáját űzi mesterfokon, emberségből úgyszintén jelesre vizsgázik a mindennapokban. Vásárlóközönségét gondosan számon tartja; egyen egyenként tudja róluk, ki kinek a fia-borja. Úgy tekint rájuk, mintha egyetlen csillagként ragyognának az égen. Kívülről betéve ismeri személyüket, életük pályáját, családjuk tagjait, no meg az udvaron játszadozó kiskutyát. Minden nemes ügy mellé odaáll, konstruktív partnerséget vállalva a közjó érdekében. Ő tehát Csorba Csaba. Szombaton éppen a Wojtyla Barátság Központ sorsközösségéről gondoskodott százhúsz adag székelykáposzta, kenyér és sütemény felajánlásával. A kiváló menü Kövecses Zsuzsanna önkéntes szakácsnő jóvoltából készült el. A vasárnapi hidegcsomag ezúttal Jámbor Zoltán, a Delphi Hungary Kft. nemzetközi HR igazgatója támogatásával jutott el a rászorulókhoz. (Fotók: Mátyus István)

Részletek

Csősz Menyhért és felesége adományebédje

2021. január 15. 13:43 | Adományok

A ROME Kereskedelmi és Szolgáltató Kft-t 1997-ben alakították meg. 2005 júniusában költöztek új telephelyükre, mely Városföldön, a Tavasz u. 1. szám alatt található. Itt alakították ki irodájukat, a szerelőműhelyt, a hozzá kapcsolódó raktárakat, szociális helyiségeket. Villamos rendszerek létesítésével, karbantartásával, kis- és középfeszültségű rendszerek telepítésével, elosztó berendezések gyártásával, napelemes rendszerek telepítésével, gyengeáramú rendszerek kiépítésével foglalkoznak. Mindezek mellett vállalják érintésvédelmi, szabványossági, villámvédelmi felülvizsgálatok, mérések végzését, jegyzőkönyvek készítését. Csősz Menyhért ügyvezető igazgató vállalkozását Klingert Gizella önkéntes mutatta be a Wojtyla Barátság Központ főbejáratánál megjelent rászorultaknak, akik örömmel fogadták a cégtulajdonos és felesége ebédadományát: százhúsz adag tarhonyáshúst, savanyúságot, kenyeret és süteményt. A házias menü mellé még rétes is dukált a rászorultaknak – anonim felajánló támogatásával. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek

Harmadszor voltak az Első Kecskeméti Lions Club vendégei a wojtylások

2021. január 14. 11:52 | Adományok

A Wojtyla Barátság Központ gondozottjai csütörtökön harmadjára élvezhették az Első Kecskeméti Lions Club tagjainak vendégszeretetét. A civil szervezet képviseletében Póczonyi Zsolt alelnököt két nap után Borsos Botond váltotta a népkonyha előterében, a szegények böjtös asztalánál. Előzetesen ő köszöntötte a szociális intézmény főbejáratához érkező rászorultakat, majd Borisz atya ortodox lelkész mondta el aktuális keresztény igei gondolatait. Borsos Botond százhúsz adag őzgulyást szolgált fel az elesett emberek számára. A menüt szokás szerint kenyér és sütemény egészítette ki. (Fotók: Mátyus István)

Részletek

Az Első Kecskeméti Lions Club ebédosztása – másodszor

2021. január 13. 14:57 | Adományok

A jótékonysági szervezet tegnap kezdte meg legújabb nagyszabású karitatív akcióját a Wojtyla Barátság Központban. Akkor összesen százhúsz adag töltött csirkecombot, valamint rizibizi köretet, savanyúságot, kenyeret és süteményt tálalt fel a népkonyha gondozottjainak dr. Gulyás Anna és Póczonyi Zsolt alelnök. Második alkalommal folytatásként burgonyafőzelék, sült kolbász, továbbá kenyér és sütemény került a szegények böjtös asztalára. A felszolgálásban ezúttal Póczonyi Zsolt vett részt a felajánlók részéről. (Fotók: Mátyus István)

Részletek

Három napon át az Első Kecskeméti Lions Club étkezteti a wojtylásokat

2021. január 12. 11:46 | Adományok

A helyi civil szervezet hosszú évek óta részt vesz a Wojtyla Barátság Központ szegényeinek ellátásában. Újabb jótékonysági akciójuk keretében – a tagság előzetes döntésével összhangban – január 12. és 15. között egy-egy ebédadománnyal ismét támogatják az Egressy utcai népkonyha sorsközösségét. (Fotók: Mátyus István)

Részletek