Június 15. szombat, Jolán, Vid

A levegőminőség 2015-re közepesről jóra javítható

2005. október 21. 09:03

Magyarország levegőminősége átlagosan közepes, több mutatót tekintve bíztató, de 2015-ig az összes szennyezőanyag kibocsátást a határérték alá kell és lehet szorítani - mondta Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter egy hévizi konferencián.Az átlagosan közepes levegőminőség ellenére akut népegészségügyi problémává válna a légzőszervi ártalmak ügye az összes légszennyező anyag kibocsátását a szigorú határértékek alá csökkentő intézkedések nélkül - mondta Persányi Miklós az egészségi állapotra kiható környezeti ártalmakról szóló tanácskozás megnyitóján.

Részletek

Ne váljon Magyarország az EU roncstemetőjévé!

2005. október 20. 08:59

Veres János pénzügyminiszter akadályozza meg, hogy Magyarország az Európai Unió roncstemetőjévé váljon - áll a Levegő Munkacsoport levelében. "Elfogadhatatlannak tartjuk az Európai Bizottság követelését, amely szerint úgy kellene megváltoztatnunk a regisztrációs adót, hogy kifizetődőbb legyen az elavult, környezetszennyezőbb személygépkocsik behozatala, hiszen ezáltal tovább romlana hazánk környezeti állapota." - jelentette ki Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke.

Részletek

Túlzott a félelem a vadon élő madaraktól

2005. október 20. 08:56

A madárinfluenza-járvány terjedésének a vadon élő madarak is áldozatai. A jelenlegi járványhelyzet is azt bizonyítja, az ember beavatkozása a természet rendjébe, a nagyüzemi baromfiállományok zsúfoltan, embertelen körülmények közötti tartása nagymértékben elősegítheti eddig még nem látott méretű járványok elterjedését, amelyek mind az emberekre, mind pedig a vadon élő madarakra nézve nagy veszélyt jelentenek.

Részletek

Persányi: emisszió-biznisz legelőbb november végétől

2005. október 19. 09:33

Az emisszió-kereskedelmi rendszer legkorábban november végén indulhat be Magyarországon - mondta Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter egy szakmai konferencia alkalmából, amelyet a brit nagykövetség rendezett a yorki herceg magyarországi látogatása kapcsán. A miniszter szerint a késedelemért nagyrészt az EU okolható, ugyanis a szén-dioxid-kvóták kiosztásához szükséges dokumentumtervezet már két hónapja jóváhagyásra vár Brüsszelben.

Részletek

A környezetvédelemnek a vállalati gazdálkodás részévé kell válnia

2005. október 19. 09:31

A környezetvédelemnek a modern és hatékony vállalati gazdálkodás részévé kell válnia - mondta Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter, amikor átadta környezeti megtakarítási díjakat, amelyet azok a cégek nyerhetnek el, amelyek adott évben legtöbbet teszik vállalkozásuknál az ökonomikus környezetgazdálkodási tevékenység érdekében.

Részletek

Madárinfluenza - tizenegyezer madarat ellenőriznek itthon

2005. október 18. 08:48

A magyar állategészségügyi hatóságok kilencezer házi tartásban lévő és kétezer vadmadarat ellenőriznek, hogy megállapítsák, nem hordozzák-e a madárinfluenza vírusát - közölte a főállatorvos.Tizenegyezer madár vizsgálata az Európai Unió szakértői szerint statisztikailag elegendő ahhoz, hogy biztonsággal meg lehessen állapítani, van-e Magyarországon megbetegedés - mondta el Süth Miklós.

Részletek
Fejlesztik a szelektív hulladékgyűjtést Kecskeméten

Fejlesztik a szelektív hulladékgyűjtést Kecskeméten

2005. október 14. 14:02

A Környezetgazdálkodási Bizottság javaslata alapján Kecskemét 49 pontján épülhet új, szelektív hulladékgyűjtő pont. A Főépítész Iroda közreműködésével készített javaslat alapján a belvárosban 9, a Széchenyivárosban 14, a Vacsiközben és a Műkertvárosban 6-6, a Petőfivárosban 4, az Árpádvárosban pedig 8 gyűjtőszigetet alakítanának ki. A többi városrészben a várható igényeknek megfelelően 1-et vagy 2-őt.

Részletek

Kettőezer milliárd forint zöldberuházás 2010-ig

2005. október 14. 09:02

A környezetvédelem terén mintegy 2 ezer milliárd forint értékben valósulnak meg beruházások a következő öt évben - mondta Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter az Ökotech V. nemzetközi környezetvédelmi és kommunális szakkiállítás mai megnyitóján.

Részletek

Élőláncban mennének a parlamentbe

2005. október 12. 08:50

Élőlánc Magyarországért néven zöld párt alakult, amely alternatív kampányával elsősorban a rendszerváltás utáni politizálásból kiábrándult szavazókat kívánja meggyőzni, hogy juttassák be képviselőit az Országgyűlésbe.

Részletek

Natura 2000: az ország ötöde védett

2005. október 12. 08:45

Még vizsgálják a lakossági panaszokat - Az uniós szakértők elégedettek Szeptember közepén lejárt a Natura 2OOO területekkel kapcsolatos lakossági kifogások beadásának batárideje. A panaszokat kivizsgálják a természetvédelmi hatóságok.

Részletek