Június 15. szombat, Jolán, Vid

Miért drága a magyar autópálya?

2005. november 3. 09:13

A magyar autópályák átlagosan 30 százalékkal drágábbak, mint a horvát vagy a szlovén szakaszok. Az okok szerteágazóak: korlátozott versenyeztetés, koncepciótlanság, burjánzó engedélyeztetés, meg nem fékezett önkormányzati ügyeskedés - írja a Figyelő legújabb száma.

Részletek

Az olajválságból kiút lehet a biodízel?

2005. november 3. 09:08

A közelmúlt természeti csapásai által előidézett kitermelésbeli nehézségek, illetve az olajlobbi manipulációja révén növekvő fosszilis üzemanyagárak oda vezettek, hogy komolyan elgondolkozunk, mivel váltható ki a drága és véges kőolajkészlet.Európa számos országában már évtizedek óta törvényileg szabályozzák a biodízel és bioetanol, mint növényi eredetű hajtóanyagok felhasználását, állami dotációban részesítik az alapanyag termelőit.

Részletek

Sólyom titkos zöld terve

2005. november 2. 09:10

Sólyom László köztársasági elnök és Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter is a zöld kérdések fontosságára hívta fel a figyelmet a hétvégén.Sólyom László a CNN amerikai hírtelevíziónak elmondta: a környezetvédelemért különleges felelősséget érző elnökökből látna szívesen egy olyan hálózatot, amely befolyását latba vetve együtt lépne fel minden fontosabb ökológiai ügyben.

Részletek

Humánus megoldást a madárinfluenzára!

2005. október 26. 08:46

Az intenzív állattartás és a betegségek terjedése között szoros a kapcsolat. Nemzetközi állatvédő szervezetek felszólították a madárinfluenzában érintett országokat, hogy a járványok esetén alkalmazandó, humánus leölést megfogalmazó globális követelmény-rendszer előírásai szerint járjanak el.

Részletek

Zöld törvények országgyűlési vitája

2005. október 26. 08:44

Az egyes környezet- természetvédelmi és vízügyi feladat- és hatásköröket megállapító és európai jogharmonizációs törvényjavaslat részletes vitáját folytatta le hétfőn az Országgyűlés. Az egyes környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi feladat- és hatásköröket megállapító törvények szervezetváltoztatással összefüggő módosításáról szóló törvényjavaslat részletes vitájában Pap János (Fidesz) úgy vélekedett:

Részletek

Hulladékszállítás sorsa Kecskeméten

2005. október 25. 09:01

A hulladékszállítás sorsa az elmúlt évben parázs viták kereszttüzébe került. Számos közgyűlési előterjesztés tárgya volt a kérdés. A Porta Egyesület, átérezve a probléma fontosságát, elhatározta, hogy kikéri a városlakók véleményét ezzel a zsebremenő, az itt élők komfortérzetét meghatározó kérdéssel kapcsolatban: A város lakói, a rendelkezésükre álló információk alapján hogyan gondolják, ki lássa el a jövőben a hulladékszállítás feladatát Kecskeméten?

Részletek

Jobb ma egy túzok, mint holnap egy sem.

2005. október 24. 09:01

A Kiskunsági Nemzeti Park, és az MME mutatta be az EU legnagyobb hazai természetvédelmi programját. A több mint egymilliárdos LIFE Túzokvédelmi Program 9 mintaterületen zajlik a Bihartól a Mosoni- síkig. Eddig 1100 hektárnyi földterületet vásároltak és jelöltek ki túzokvédelmi területnek.

Részletek

A WWF Magyarország aggódik a Duna hajózóút fejlesztései miatt

2005. október 21. 09:05

Az Európai Unió egyik nagyszabású programja az Transz-Európai Közlekedési Hálózat (TEN-T) fejlesztése, amely többek között a Szap-Mohács közötti Duna szakasz hajózóút fejlesztését is előirányozza 2014-ig.Ennek hatására ez év októberében uniós támogatásból a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Hajózási Főosztálya nyílt közbeszerzési eljárás keretében kiválasztotta a Duna hajózhatóságának javítását megalapozó tanulmányt elkészítő szakmai konzorciumot.

Részletek