Május 25. szombat, Orbán
Katona koszorúi

Katona koszorúi

2008. január 25. 17:52

Pénteken mutatták be a Katona József Emlékházban Bajtai Mária tanár szerkesztésében megjelent "Katona koszorúi" című versválogatást. Bajtai Mária hosszú évek óta gyűjtötte egybe Katona Józsefről, nemzeti drámánk, a Bánk Bán írójáról szóló verseket. Ez a gyűjtőszenvedély abból az érdeklődésből fakadt, hogy a költők vajon milyen verseket írnak kortársaikról és elhunyt poétáinkról...

Részletek
Könyvbemutató, emléktábla-avatás a Magyar Kultúra Napján

Könyvbemutató, emléktábla-avatás a Magyar Kultúra Napján

2008. január 25. 14:15

Kodály Zoltán, a nagy zeneszerző, Kecskemét szülötte előtti tisztelgés jegyében telt a Magyar Kultúra Napja a Városházán. A magyarság irodalmi és történelmi hagyatéka előtt egyaránt fejet hajtunk január 22-én, s ez a kivételes évforduló, melyet a Magyar Kultúra Napjaként ünnepelnek szerte az országban, városunkban is méltó alkalmat szolgáltatott, hogy Kecskemét múltkori és jelenbéli kulturális törekvéseire irányítsa a figyelmet.

Részletek
Könyvbemutató a Porta Egyesület dísztermében

Könyvbemutató a Porta Egyesület dísztermében

2008. január 25. 09:41

A Magyar Kultúra Napja keretében Dr. Békés József "A magyar nyelvű történetírás kezdetei" című könyvét mutatták be a Porta Egyesület dísztermében. A megjelenteket Bukovinszky Zsolt, az egyesület kommunikációs igazgatója köszöntötte, majd röviden összefoglalta a szerző eddigi munkásságát, életét. Ezt követően Bárkányi Ernő, az egyesület elnöke fejezte ki örömét, hogy a könyv megjelenése óta először a Porta Egyesület adhat otthont a rendezvénynek. Fazekas András a Katona József Gimnázium 10. osztályos tanulója Janos Pannonius A magyarokhoz című versét szavalta el majd egy részletet olvasott fel a bemutatott könyvből, amely felidézte a három részre szakadt Magyarország viharos másfél századát.

Részletek
Nyílt nap a GAMF-on

Nyílt nap a GAMF-on

2008. január 25. 08:30

A Kecskeméti Főiskola GAMF Kara nagy érdeklődés mellett nyílt napot rendezett január 23-án. A program kísérletek bemutatásával kezdődött, ahol "porfúvó" felett levitáló labdát, sétáló és útvonalkereső robotokat, mágnesek felett folyékony nitrogénnel sikló kismozdonyt láthattak a diákok, de mikroszkópon keresztül megtekinthető volt a fémek szerkezete is. Bagány Mihály oktatási dékánhelyettes köszöntőjében bemutatta az intézményt, amely öt alapszakon 1600 hallgatói hellyel képez szakembereket...

Részletek
Ökumenikus Imahét a kecskeméti Nagytemplomban

Ökumenikus Imahét a kecskeméti Nagytemplomban

2008. január 24. 12:13

Száz éve indult el az Ökumenikus Imahét mozgalma, amelyet az anglikán Spencer Jones és Paul Wattson kezdeményezett Észak-Amerikában, Graymoorban. Azóta minden évben egy-egy közösség hívei, felekezeti hovatartozásra való tekintet nélkül összegyűlnek a templomban, hogy a közel ezer éve történt és a 16. századi reformáció során létrejött egyházszakadás megszűnéséért imádkozzanak.

Részletek
Dr. Békés József könyvbemutatója

Dr. Békés József könyvbemutatója

2008. január 24. 11:12

„A magyar nyelvű történetírás kezdetei” címmel jelent meg Békés tanár úr új könyve. A XVI-XVII .századi magyar életet mutatja be több szemszögből. A szerző igyekezett megmutatni a különféle történelmi vonulatok életre gyakorolt hatását, valamint annak kulturális és vallási életre befolyásoló tényezőjét. Ma 17.00 órakor a Porta Egyesület dísztermében tart könyvbemutatót a szerző. Beszélgető partnere Dr. Szabó Attila a Bács-Kiskun Megyei Levéltárának igazgatója. Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk!

Részletek
Nem kellene minden fát kivágni!

Nem kellene minden fát kivágni!

2008. január 24. 10:37

(kovy) A Történeti kertek-, tájak szakbizottságának elnöke szerint bizonyos facsoportokat, szigeteket meg kellene tartani a Rákóczi út revitalizációja során. A fa növekedésének az idejét semmiféle pénzzel nem lehet kiváltani - mondta Dr. Örsi Károly, aki a Kecskeméti Városszépítő Egyesület felkérésére érkezett városunkba a közelmúltban, hogy elmondja elképzeléseit a felújítási tervezetről. Nagy Ágnes, Kecskemét város főkertésze a helyi televízióban erre reagálva azt mondta: több szakmai, lakossági fórum figyelembevételével kezd körvonalazódni a Rákóczi út jövőbeli látképe. A szakmai egyeztetések során arra mozdult a mérce, hogy a hosszú távú, jó megoldás érdekében megmarad a fasor, ennek az ára viszont az, hogy a 15 évig megtartható fákat egy új telepítés érdekében le kell váltani.

Részletek
Érték-hely-irodalom - könyvbemutatók

Érték-hely-irodalom - könyvbemutatók

2008. január 23. 21:03

Kedd délután a Katona József Könyvtár előadótermében könyvbemutatókra került sor. Orosz László "Kérdőjelek - Egy Katona-kutató töprengése", valamint Pintér Lajos "Ezüst" című verseskötete került bemutatásra. Ritka alkalom, hogy egyszerre két kötetet ismerjenek meg leendő olvasóik. Ennek oka a megjelenés ideje, és a szerzők Forrás folyóiratnál végzett munkájuk mellett, a Magyar Kultúra Napjának is szerepe volt, mivel az a reformkorból nőtt ki, ahogy mindkét mű témájával ezt az időszakot idézi...

Részletek